domashni-lubimci-i-eterichni-masla

Домашни любимци  – те са като малки деца и ВИП членове на всяко семейство едновременно. Те са източник на радост, любов и забавление. Но също така домашните любимци носят със себе си и доста отговорности. Най-вече в ежедневната грижа за тях, но и поради факта, че както обичат често да се шегуват ветеринарните лекари, „са предразположени към всички човешки болести плюс още най-малко 100 животински“.

Има редица проучвания за множеството ползи от това да имаш домашен любимец у дома. Но по-интересното е едно проучване, което разглежда способността на кучетата и котките да гледат хората в очите. Изследванията сочат, че тази способност да отвръщат на погледа може да повиши нивата на окситоцин както при човека, така и при домашни любимци.

Окситоцинът предизвиква физиологични ефекти в тялото – забавя сърдечната честота, което може да доведе до положителна емоция. Окситоцинът често е наричан хормона на гушкането и е доказано, че той може да намали нивата на стрес в тялото – както при хора, така и при животни.

Умеем ли обаче да се грижим добре за нашите домашни любимци?

Особено когато те се разболеят. Тъй като са специални членове на нашето семейство, често ние страдаме емоционално много повече от тях. Основно заради факта, че не можем да облекчим страданието им.
Етеричните масла са една чудесна и безвредна алтернатива, която е от помощ в грижата за нашите домашни любимци. В първата книга, посветена на ароматерапията, която издадохме – „Лечебната сила на етеричните масла“ от д-р Ерик Зелински, вече ти разказахме за „ОСНОВИТЕ НА АРОМАТЕРАПИЯТА ЗА ЖИВОТНИ“. Спряхме се подробно на различни животни – кучета, котки, птици и други, както и на грижата за животни със специални нужди.

За какво най-често можем да използваме етеричните масла при нашите домашни любимци?

Списъкът не е никак кратък, но ще маркираме някои от състоянията, при които ароматерапията може да ни е полезен помощник. Това са артрит , алергии, проблеми с храносмилането, кожни инфекции, ушни инфекции, гъбички, гърчове, страх и тревожност, лаймска болест, възпаления от всякакъв род, изгаряния, защита от насекоми – бълхи, кърлежи и други. Както вече казах, списъкът е дълъг. За повече подробности и конкретни препоръки погледни в книгите ни – „Лечебната сила на етеричните масла“ от д-р Ерик Зелински и „Етеричните масла: древното лекарство“ от д-р Джош Акс, Джордан Рубин и Тай Болинджър.

Преди да преминем към основното в днешната ни статия, а именно кои етерични масла са подходящи за домашни любимци и кои не, нека ти разкажем как авторите на новата ни книга „Етеричните масла: древното лекарство“ се грижат за своите домашни любимци с помощта на етеричните масла и други безвредни, натурални алтернативи.

Д-р Джош Акс

и съпругата му Челси имат две кучета – Оукли и Флаш. Те редовно използват етерични масла за любимците си. Приготвят бленд от лимонова трева, розмарин и дъхаво мушкато, с който отблъскват бълхи и кърлежи, и мият козината на кучетата с домашно приготвен шампоан с етерично масло от розмарин, етерично масло от лайка и гел от алое вера. Д-р Акс също често втрива етерично масло от тамян в хълбоците на кучето им Оукли, за да предотврати болката в бедрата.
Джордан и неговият екип във фермата Heal the Planet използват ефективно билки и етерични масла за натурално лечение на множество животни, включително добитък и кучета пазачи.
Семейство Болинджър имат немска овчарка на име Гризли и около дузина котки, които се разхождат из имението им от 60 декара. След като една от котките им била нападната и тежко ранена от кучето на съседите, Шарлийн (съпругата на Тай) използвала хомеопатично лекарство (Arnica Montana), за да я излекува. Котката, подходящо кръстена Миракъл (Чудо), се възстановила напълно.

Ние обожаваме нашите домашни любимци и сме щастливи от факта, че можем да използваме върху тях същите щадящи, натурални лекове, които прилагаме и върху човешките си семейства.

Когато се използват в допълнение към препоръчаното от ветеринаря ви лечение, етеричните масла може да служат като естествени лекове за най-различни здравословни проблеми. Те може да се използват в комбинация с медикаментите, за да се намалят потенциалните странични ефекти от лекарствата. Важно е любимецът да бъде правилно диагностициран от ветеринар, особено когато здравословното му състояние се влошава бързо. Може да изберете най-добрите варианти за лечение заедно с лекаря.

Препоръчителни етерични масла за домашни любимци

Предлагаме ви списък с етерични масла, които са безопасни за повечето домашни любимци.

7 супер етерични масла и техните ползи при домашни любимци

  • Дъхаво мушкато. Помага за детоксикирането на тялото, лекува сухата кожа, подобрява здравето на черния дроб, спира кървенето и подпомага нормалното производство на хормони.
  • Италиански хелихризум. Подобрява здравето на мускулите, спира кървенето, стимулира кръвообращението и подпомага заздравяването на рани.
  • Кориандър (листа). Намалява мускулните и ставните болки, подобрява кръвообращението и подсилва имунната система, детоксикира тялото и намалява възпалението.
  • Лавандула. Намалява тревожността, стреса, страха и тъгата. Подпомага заздравяването на изгаряния и рани, подкрепя имунната система, намалява възпалението и подобрява здравето на кожата.
  • Лимонова трева. Подпомага детоксикацията на тялото, подобрява здравето на мускулите, елиминира паразитите и подпомага пикочния мехур и щитовидната жлеза.
  • Розмарин. Намалява възпалението, облекчава болката и дискомфорта, подкрепя дихателната система и подобрява функцията на мозъка.
  • Тамян. Подкрепя здравето на черния дроб, мозъка, пикочния мехур и бъбреците; облекчава тъгата; намалява възпалението; детоксикира тялото и подпомага здравословното клетъчно производство.

ВНИМАНИЕ! Някои от етеричните масла НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ за домашни любимци.

Това означава, че ако имате домашен любимец у дома и дифузирате етерични масла, е добре да избягвате употребата им. Това са:

  • Бреза
  • Карамфил
  • Мащерка
  • Полегнала голтерия
  • Риган
  • Чаено дърво

След като веднъж сте установили, че дадено масло е безопасно за топикално приложение, може да го нанасяте върху долната страна на задните лапи, между възглавничките на пръстите, на корема или зад ушите. Избягвайте да прилагате масла около лицето, носа или очите на животното.

Не забравяйте още, че дифузирането на етерични масла у дома също може да бъде полезно за домашните любимци.

Може освен това да разредите няколко капки етерично масло с подходящо количество базова течност в шише с пулверизатор, настроен на фина мъгла, и внимателно да напръскате любимеца си, в зависимост от състоянието, което лекувате. Тази техника действа добре при изгаряния, кожни раздразнения и външни инфекции.

За детайлни рецепти и конкретни препоръки за лечение виж в книгите ни:

eterichnite-masla-drevnoto-lekarstvo-women

 

lechebnata-sila-na-etericnite-masla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed