2 рецепти за билкова ароматна сол
Време е за малко гурме трикове. Ако следиш блога знаеш, споделяла съм многократно, че обожавам гурме културата, макар някои от принципите за преобразяване на храната да не са от най-здравословните избори. Да не кажа, че част от тях са дори откровено вредни. За щастие има и така да го кажем натурални, естествени техники, от които можем да взаимстваме смело. Предполагам се досещаш, че точно такава ще споделя днес.
Безспорно едно от най-големите предимства на гурме стиловете, култура и начин на живот е, че се концентрира в умелото, неподражаемо съчетание на вкусове, аромати и текстури. Богатството и разнообразието е необятно! И точно толкова голямо колкото може да е развихрена креативността ни. Може би точно мисленето извън шаблона и неочакваните комбинации и ефекти са толкова примамливи. И макар да знам, че някои храни, подправки и съставки не са сред одобрените в моята кухня, обикновено опитвам, за да тренирам небето си, да задоволя кулинарното си любопитство и да обогатя кулинарната си и вкусова култура. А после винаги намирам начин да интерпретирам резултата със свой почерк, по свой вкус и следвайки личния си стандарт за качество, вкус и здравословни практики.
И по същество днес на фокус е солта.
Ще си кажеш: Уфф, каква безинтересна тема избра… да, но не. Солта може да приема различни форми и вкусове! Да и вкусове. Това е статия, чието написване отлагам от доста време, но това, което ме провокира най-после да отделя време да я напиша е, че тези дни опитах хималайска сол на гранули, обвита в шоколад, която се добавя и към солени и към сладки ястия.
Днес избирам да споделя основната рецепта за сол, която е носител на аромат. И понеже предстои сезона на доматите, ето как може да си направите чудна босилкова сол.
Много важно! От кулинарна гледна точка качествената сол има силата да усилва ароматите и вкусовете на останалите съставки. Целта на солта е не да направи храната по-солена, а да подчертае и изпъкне ароматите. Затова внимавайте, ако солите щедро, то със сигурност не подчертавате аромата, а го губите. И както обичам да казвам дозата е тази, която прави отровата. Та използвай с мярка.
Билкова сол аромат на босилек
- 1 килограм морска сол
- 4 чаени лъжички хималайска сол
- 1 стрък пресен розмарин, листата, отстранени от дръжката
- 3-4 връзки пресен босилек – около 200 грама
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
Блендирай всички съставки, без солта, до постигане на еднородна смес. Изсипи солта в кухненски робот с S-образен нож и разбий няколко пъти на режим пулсации. Зависи с каква големина искаш да са солните кристали, след като приключиш с процедурата. След това добави пастата с подправки и продължи да разбиваш, докато всичко се смеси и придобие фина текстура. Солта ще изглежда малко мокра, затова я разстели в плитка тава и я остави да изсъхне на въздух (или в дехидратор) за няколко часа. Или във фурната, но на 50 градуса и с вентилатор.
По време на сушенето можеш да разбъркваш солта. След като е готова, можеш да пробваш да я раздробиш на още по-фини парчета или да я оставиш на по-едри парчета.
Прехвърли солта в сух стъклен или керамичен буркан. Можеш да я съхраняваш неопределено дълго време.
Предполагам се досещаш, че по тази технология можеш да направиш сол с най-различни подправки – магданоз, риган, джоджен, розмарин, мента… всичко, което обичаш. Но голямото гурме приключение започва, когато избереш правилната храна, върху която да я поръсиш.
Например сол с босилек и такава с магданоз, прави вкусните градински домати неописуемо вкусни! Честно, мога да живея цяло лято на домати с босилек и маслини.
Солта с мента е чудесна за всякакви шоколадови десерти, както и върху сладоледа, поднесен към любимото суфле.
Тази с розмарин върху агнешкото.
А ако искаш да постигнеш солни люспи технологията е подобна, но има малко специфики.
И тук вече експериментите стават наистина много.
Споделям една от любимите ми – сол с аромат на домати.
Заспива върху същите тези градински домати. И знаеш ли какво? Не ми вярвай – просто пробвай.
Билкова сол аромат на домати
- 1 килограм морска сол
- 4 чаени лъжички хималайска сол
- 1 стрък пресен риган, листата, отстранени от дръжката
- 500 грама пресни домати
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
Най-напред обели люспата на доматите. След това блендирай всички съставки, без солта, до постигане на еднородна смес. Изсипи солта в кухненски робот с S-образен нож и разбий до желаната големина на солните кристали.
Консистенцията тук е подходяща за направата на солни люспи. Ако искаш да са такива, трябва да разбиеш солта много, много фино. Или да я разтвориш в доматения сок. Ако искаш да е на по-едри парчета – остави солта по на едро. След това добави пастата от домати и подправки и продължи да разбиваш, докато всичко се смеси и придобие фина текстура. Сместа ще изглежда течна, затова отново разстели в плитка тава и я остави да изсъхне на въздух (или в дехидратор) за няколко часа. Или във фурната, но на 50 градуса и с вентилатор.
По време на сушенето можеш да разбъркваш солта. След като е готова, можеш да пробваш да я раздробиш на още по-фини парчета или да я оставиш на по-едри парчета.
Прехвърли солта в сух стъклен или керамичен буркан. Можеш да я съхраняваш неопределено дълго време.
Е, това е моят принос, да споделя 2 любими рецепти за ароматна билкова сол. Сега си ти! Развихри въображението си и действай смело. Няма правила!
Ако обичаш по-наситени вкусове, добави повече подправки, плодове и зеленчуци. И да, такава сол може да се направи, включително и с ягоди, праскови и с портокали, които можеш да ползваш за зеленолистни салати. Ако пък предпочиташ по-ненатрапчивите вкусове, добавяй по по-малко от ароматните продукти. Но нека не е по-малко от съотношение 1:9. Или 100 грама ароматен продукт, към 900 грама сол. И винаги, винаги използвай качествени суровини!
Ще се радвам, ако споделиш твоите версии и експерименти, включително и със снимки.
Bone appetite
2 коментара. Leave new
Опитах и двете рецепти, като си сложих подправки, каквито имах пресни.Много добре се получиха! Благодаря!!!
Здравейте, Соня
Радваме се, че ви харесват
В блога ни ще откриете още интересни предложения , които можете да опитате Ще се радваме да ни споделите как са се получили.