2 рецепти за билкова ароматна сол

 

 

Време е за малко гурме трикове. Ако следиш блога знаеш, споделяла съм многократно, че обожавам гурме културата, макар някои от принципите за преобразяване на храната да не са от най-здравословните избори. Да не кажа, че част от тях са дори откровено вредни. За щастие има и така да го кажем натурални, естествени техники, от които можем да взаимстваме смело. Предполагам се досещаш, че точно такава ще споделя днес.

 

Безспорно едно от най-големите предимства на гурме стиловете, култура и начин на живот е, че се концентрира в умелото, неподражаемо съчетание на вкусове, аромати и текстури. Богатството и разнообразието е необятно! И точно толкова голямо колкото може да е развихрена креативността ни. Може би точно мисленето извън шаблона и неочакваните комбинации и ефекти са толкова примамливи. И макар да знам, че някои храни, подправки и съставки не са сред одобрените в моята кухня, обикновено опитвам, за да тренирам небето си, да задоволя кулинарното си любопитство и да обогатя кулинарната си и вкусова култура. А после винаги намирам начин да интерпретирам резултата със свой почерк, по свой вкус и следвайки личния си стандарт за качество, вкус и здравословни практики.

И по същество днес на фокус е солта.

Ще си кажеш: Уфф, каква безинтересна тема избра… да, но не. Солта може да приема различни форми и вкусове! Да и вкусове. Това е статия, чието написване отлагам от доста време, но това, което ме провокира най-после да отделя време да я напиша е, че тези дни опитах хималайска сол на гранули, обвита в шоколад, която се добавя и към солени и към сладки ястия.

Днес избирам да споделя основната рецепта за сол, която е носител на аромат. И понеже предстои сезона на доматите, ето как може да си направите чудна босилкова сол.

Много важно! От кулинарна гледна точка качествената сол има силата да усилва ароматите и вкусовете на останалите съставки. Целта на солта е не да направи храната по-солена, а да подчертае и изпъкне ароматите. Затова внимавайте, ако солите щедро, то със сигурност не подчертавате аромата, а го губите. И както обичам да казвам дозата е тази, която прави отровата. Та използвай с мярка.

 

Билкова сол аромат на босилек

 

  • 1 килограм морска сол
  • 4 чаени лъжички хималайска сол
  • 1 стрък пресен розмарин, листата, отстранени от дръжката
  • 3-4 връзки пресен босилек – около 200 грама
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок

Блендирай всички съставки, без солта, до постигане на еднородна смес. Изсипи солта в кухненски робот с S-образен нож и разбий няколко пъти на режим пулсации. Зависи с каква големина искаш да са солните кристали, след като приключиш с процедурата. След това добави пастата с подправки и продължи да разбиваш, докато всичко се смеси и придобие фина текстура. Солта ще изглежда малко мокра, затова я разстели в плитка тава и я остави да изсъхне на въздух (или в дехидратор) за няколко часа. Или във фурната, но на 50 градуса и с вентилатор.

 

По време на сушенето можеш да разбъркваш солта. След като е готова, можеш да пробваш да я раздробиш на още по-фини парчета или да я оставиш на по-едри парчета.

Прехвърли солта в сух стъклен или керамичен буркан. Можеш да я съхраняваш неопределено дълго време.

Предполагам се досещаш, че по тази технология можеш да направиш сол с най-различни подправки – магданоз, риган, джоджен, розмарин, мента… всичко, което обичаш. Но голямото гурме приключение започва, когато избереш правилната храна, върху която да я поръсиш.
Например сол с босилек и такава с магданоз, прави вкусните градински домати неописуемо вкусни! Честно, мога да живея цяло лято на домати с босилек и маслини.

Солта с мента е чудесна за всякакви шоколадови десерти, както и върху сладоледа, поднесен към любимото суфле.

Тази с розмарин върху агнешкото.

А ако искаш да постигнеш солни люспи технологията е подобна, но има малко специфики.

И тук вече експериментите стават наистина много.

Споделям една от любимите ми – сол с аромат на домати.

Заспива върху същите тези градински домати. И знаеш ли какво? Не ми вярвай – просто пробвай.

Билкова сол аромат на домати

  • 1 килограм морска сол
  • 4 чаени лъжички хималайска сол
  • 1 стрък пресен риган, листата, отстранени от дръжката
  • 500 грама пресни домати
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок

Най-напред обели люспата на доматите. След това блендирай всички съставки, без солта, до постигане на еднородна смес. Изсипи солта в кухненски робот с S-образен нож и разбий до желаната големина на солните кристали.

Консистенцията тук е подходяща за направата на солни люспи. Ако искаш да са такива, трябва да разбиеш солта много, много фино. Или да я разтвориш в доматения сок. Ако искаш да е на по-едри парчета – остави солта по на едро. След това добави пастата от домати и подправки и продължи да разбиваш, докато всичко се смеси и придобие фина текстура. Сместа ще изглежда течна, затова отново разстели в плитка тава и я остави да изсъхне на въздух (или в дехидратор) за няколко часа. Или във фурната, но на 50 градуса и с вентилатор.

 

По време на сушенето можеш да разбъркваш солта. След като е готова, можеш да пробваш да я раздробиш на още по-фини парчета или да я оставиш на по-едри парчета.

Прехвърли солта в сух стъклен или керамичен буркан. Можеш да я съхраняваш неопределено дълго време.

 

Е, това е моят принос, да споделя 2 любими рецепти за ароматна билкова сол. Сега си ти! Развихри въображението си и действай смело. Няма правила!
Ако обичаш по-наситени вкусове, добави повече подправки, плодове и зеленчуци. И да, такава сол може да се направи, включително и с ягоди, праскови и с портокали, които можеш да ползваш за зеленолистни салати. Ако пък предпочиташ по-ненатрапчивите вкусове, добавяй по по-малко от ароматните продукти. Но нека не е по-малко от съотношение 1:9. Или 100 грама ароматен продукт, към 900 грама сол. И винаги, винаги използвай качествени суровини!

 

Ще се радвам, ако споделиш твоите версии и експерименти, включително и със снимки.

Bone appetite

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed