GAPS диета

gaps-diet

Общ преглед на GAPS диетата

GAPS (Чревен и психологически синдром на храносмилателната система и психиката) диетата започва с лечебна фаза, която се фокусира върху „оздравяването и запечатването“ на чревната лигавица, като се премахват всички дразнещи я храни и се осигуряват градивни елементи за възстановяване на клетките, включително аминокиселини, минерали, мазнини и мастноразтворими витамини. Започва се прием на ферментирали храни и пробиотици в ниски дози, които се увеличават в хода на диетичната програма.

Лечебната фаза включва домашно приготвени бульони, супи, животински мазнини, добре сварени меса и пюрирани добре сварени зеленчуци (тиквички, моркови, тиква), а трудноусвоими храни (като зърнени и млечни продукти, фибри, боб, ядки и сурови плодове и зеленчуци) се изключват от режима на хранене Тази лечебна фаза продължава, докато всички стомашно-чревни симптоми не отзвучат.

Избягвай следните храни:

  • Агар-агар
  • Алое вера
  • Амарант (заместител на зърнените храни, съдържа нишесте)
  • Аспартам
  • Астрагал (съдържа полизахариди)
  • Ацесулфам
  • Ацидофилно мляко
  • Бакпулвер и всякакъв вид набухватели (сода за хляб може да се използва за специфични медицински проблеми)
  • Балсамов оцет (в повечето марки по магазините има добавена захар)
  • Бамя (слузообразуваща)
  • Бира
  • Бакла
  • Боб, канелини, маслен, мунг, папуда
  • Бобено брашно и кълнове
  • Бонбони
  • Брашно от зърнени култури
  • Бренди (ракия)
  • Булгур
  • Бульон, на кубчета или гранулиран – позволен е само домашно приготвен костен бульон
  • Водорасли (може да влошат състоянието на и без това компрометираната имунна система)
  • Газирани безалкохолни напитки
  • Горчив пъпеш (китайски мандарин)
  • Грис
  • Декстроза (тази в търговските продукти не е чистата форма)
  • Дъвка (съдържа захари или заместители на захарта)
  • Елда
  • Ечемик
  • Желета
  • Заквасена сметана (промишлено произведена)
  • Захар или захароза от всякакъв вид
  • Захарин
  • Зеленчуци в консерви или с добавени консерванти
  • Зърнени храни, включително всички готови зърнени закуски
  • Йерусалимски артишок
  • Какао на прах
  • Карагенан (морско водорасло с високо съдържание на полизахариди)
  • Картофи (бял и сладък)
  • Кафе, разтворимо (инстантно) и заместители на кафето
  • Кренвирши
  • Олио за готвене
  • Кестени и кестеново брашно
  • Кетчуп (промишлено произведен)
  • Киноа (60% нишесте)
  • Кисело мляко (промишлено произведено)
  • Колбаси (промишлено произведени)
  • Конфитюри
  • Корен от репей (съдържа ФОЗ и е слузообразуващ)
  • Корен от цикория (съдържа големи количества ФОЗ)
  • Котидж сирене
  • Крема сирене
  • Кремотартар (винен камък, калиев тартарат)
  • Кус-кус
  • Лактоза
  • Ликьори
  • Маргарини и заместители на маслото
  • Мая (съдържа дрожди от вида Saccharomyces cerevisae)
  • Меласа
  • Меса, преработени, консервирани, пушени и осолени
  • Мляко, всякакво животинско, а също соево, оризово и консервирано кокосово
  • Мътеница
  • Напитки, безалкохолни
  • Нахут
  • Нишесте
  • Нутрасуит (аспартам)
  • Овес
  • Ориз
  • Памуково семе
  • Паста, всякакъв вид
  • Пащърнак
  • Пектин
  • Плодове в консерви или с добавени консерванти
  • Просо
  • Пчелен прашец (дразни увредените черва)
  • Пшеница
  • Пшеничен зародиш
  • Разтворимо (инстантно) кафе и напитки от типа на Postum
  • Риба, с консерванти, пушена, осолена, панирана и консервирана със сос
  • Рожков
  • Ръж
  • Саго
Всички сирена е препоръчително да се избягват, особено при болните от хашимото и други автоимунни заболявания.
  • Сирена, преработени и за мазане
  • Сирене гйетост
  • Сирене грюер
  • Сирене моцарела
  • Сирене нойхател
  • Сирене „Примост“
  • Сирене рикота
  • Сирене фета
  • Сирене шевре
  • Сироп от агаве (основният въглехидрат е сложна форма на фруктоза)
  • Сладолед (промишлено произведен)
  • Сметана (съдържа лактоза)
  • Сода бикарбонат
  • Соя
  • Спелта
  • Суроватка, на прах или течна
  • Сухо мляко
  • Тапиока (нишесте)
  • Тритикале
  • ФОЗ (фруктоолигозахариди)
  • Фруктоза, като добавка (естествено срещащата се в плодовете и меда е разрешена, но ограничено)
  • Царевица
  • Царевичен сироп
  • Царевично нишесте
  • Целулозна гума
  • Чай, инстантен (разтворим)
  • Шери
  • Шоколад
  • Шунка
  • Ябълков сок (промишлено произведен)
  • Ядки, осолени, печени и/или с кувертюр
  • Ямс

Включи следните храни:

  • Авокадо, включително олио от авокадо
  • Агнешко месо, прясно или замразено
  • Артишок, френски
  • Аспержи
  • Бадеми, включително бадемов тахан (без добавки) и бадемово масло
  • Банани (узрели, само с кафяви петна по кората)
  • Билки, пресни или сушени, без добавки
  • Билкови чайове
  • Боб, сушен дребен бял боб и боб лима (правилно приготвен – с накисване)
  • Бок чой
  • Бразилски орехи
  • Броколи
  • Брюква
  • Брюкселско зеле
  • Вино, сухо, червено или бяло
  • Водка (много рядко)
  • Водорасли, пресни и сушени (след приключване на Въвеждащата диета)
  • Говеждо месо, прясно или замразено
  • Грейпфрут
  • Грозде
  • Гхи, домашно приготвено (много от продаваните марки съдържат непозволени съставки)
  • Джин (от време на време)
  • Дивечово месо, прясно или замразено
  • Доматен сок, без никакви добавки освен сол
  • Доматено пюре, без никакви добавки освен сол
  • Домати
  • Дръжкова целина
  • Зеле, включително зелено
  • Зелен фасул
  • Извара, суха, без сметана
  • Кайенски пипер (лют червен пипер)
  • Кайсии, пресни или сушени, без захар или други добавки
  • Канела
  • Каперси
  • Карфиол
  • Кафе, слабо и прясно приготвено, не инстантно (разтворимо)
  • Кашу, само прясно
  • Кейл
  • Киви
  • Кисело мляко, домашно приготвено
  • Кокос, пресен или сушен (стърготини), без никакви добавки
  • Кокосово масло
  • Кокосово мляко
  • Копър, пресен или сушен
  • Корен от джинджифил, пресен
  • Кориандър, пресен или сушен
  • Краставица
  • Кресон (воден крес)
  • Кумкуат
  • Лешници
  • Лимонена киселина
  • Мандарини
  • Масло
  • Мед, натурален
  • Моркови
  • Орехи
  • Оцет (ябълков – естествено ферментирал, нефилтриран) (уверете се, че не сте алергични!)
  • Патладжан
  • Подправки, чисти, без примеси и добавки
  • Птиче месо, прясно или замразено, включително пилешко, пуешко, гъше, патешко и пъдпъдъче
  • Ревен
  • Риба, прясна или замразена, консервирана в собствен сос, само в олио или вода
  • Ряпа
  • Сини сливи, сушени, без добавки или в собствен сок
Въпреки че сиренето, алкохолът и морските зеленчуци са изброени като позволени храни, препоръчително е да се избягват, особено от болните от хашимото или други автоимунни заболявания.
  • Синьо сирене
  • Сирене бри
  • Сирене гауда
  • Сирене горгонзола
  • Сирене едамер
  • Сирене камембер
  • Сирене колби
  • Сирене рокфор
  • Сирене романо
  • Сирене стилтън
  • Сирене хаварти
  • Сирене чедър
  • Сирене, швейцарско
  • Скоч (от време на време)
  • Сокове, прясно изцедени, от разрешените плодове и зеленчуци
  • Смути, прясно приготвено, от разрешените плодове и зеленчуци
  • Спанак
  • Стафиди
  • Тиква, лятна и зимна
  • Тиквички
  • Фурми, пресни или сушени, без никакви добавки (не киснати в сироп)
  • Цариградски лешник (от леска), пресен
  • Целина
  • Целулоза в добавки
  • Чай, слаб, прясно приготвен, не инстантен (разтворим, на прах)
  • Червено цвекло
  • Черен, бял и червен пипер, смлян и на зърна
  • Череши
  • Черимоя
  • Черна ряпа
  • Черупчести (стрида, рак, мида и под.), пресни или замразени
  • Чесън
  • Ябълки
  • Ягодоплодни, всякакви видове
  • Яйца
  • Ямайско танжело

Кога да се придържаш към този вид хранене?

Когато има съмнения за SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва) или пък наличието му е потвърдено, както и при пропускливост на червата.

Най-добри практики, които да спазваш:

Добре е диетата да се спазва 60 – 90 дни.

Общи положения на хранителния протокол

Лечебна фаза на GAPS диетата:
  • Яхнии, супи, ферментирали храни, костен бульон, желатин.
  • Меса: всякакви органични (за предпочитане) добре сварени меса.
  • Зеленчуци: само с ниско съдържание на фибри, добре сварени, пюрирани. За повече подробности виж статията ни за „Диета с ниско съдържание на FODMAP“.
Навлизане в GAPS диетата (започва се с най-лесносмилаемите храни):
  1. Добре сварени зеленчуци и меса с мека консистенция.
  2. Меки зеленчуци и плодове, като авокадо и банани.
  3. Рохки яйца.
  4. Хляб от ядки.
  5. Ядкови тахани, накиснати ядки.
  6. Сурови плодове, зеленчуци.

За повече информация, моля посети www.gapsdiet.com

Още по темата за GAPS диетата

GAPS диетата започва като „диета с минимални остатъци“, тоест с ниско съдържание на несмилаеми фибри, за да се уморят от глад патогенните бактерии. Дори от началото на режима да приемаш пробиотици, промените в бактериалната флора се случват постепенно и може да отнеме от 2-3 месеца до две години, докато полезните бактерии заместят патогенните бактерии.

ВАЖНО!

GAPS диетата трябва да бъде спазвана в продължение на още една година, след като последните симптоми са отзвучали, преди повторно да бъдат въведени нови храни.

Източници:

„Протоколът Хашимото“ | www.gapsdiet.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню