Събрахме за теб всички интересни въпроси, които нашите читатели, отправиха към Надя Петрова. Ето и отговорите. В някой се съдържат цели протоколи.
Приятно четене.

Здравейте Надя,

Аз бих искала да попитам кои диети са съвместими с Хашимото (нарушена функция на щитовидната жлеза) и кои са противопоказни?

Благодаря

Krasimira Nikolova

Красимира, в сайта ми има пълен протокол за автоимунни заболявания, включително Хашимото, както и за хипофункция на щитовидната жлеза.

 

Здравей, прекрасна Надя!❤️ Моят въпрос е относно периодичното гладуване. Не смяташ ли, че процеса автофагия работи най-добре, когато гладуването е 24часа, което, ако е така не обезсмисля ли варианта “16 на 8”. Достигам до различна информация и се обърках от цялата информация. Ще де радвам да ми споделиш твоето професионално мнение! Благодаря! maria_raykova

Мария, темата напоследък доста нашумя и започна да се появява противоречива информация за нея, но фактите си остават същите – процесът започва след 12-ия час гладуване, затова 16 часа се водят оптимални.

Извинявам се имам и още един въпрос относно приемът на алое вера сутрин на гладно. Наистина ли благодарение на свойствата на алое вера, това растение поддържа червата ни здрави и стимулира производството на чревна бактериална флора? Искам да те попитам Надя, какво е мнението и отношението ти относно приемът на алое вера? Благодаря предварително! Поздрави, Мария ❤️

maria_raykova

Алоето е прекрасен продукт и наистина действа като пребиотик (храна за добрите бактерии), но за съжаление, един пребиотик е крайно недостатъчен, за да има ефект от него. Експертите по темата препоръчват 30 – 40 различни пребиотика седмично, за да се стимулира разнообразна и здрава микробиота. Затова в добавката ми ONE например има 10 пребиотика заедно с алоето. Повече информация по темата има тук.

 

Кои храни са наистина полезни за стомаха и храносмилателната система? Диетата лекува ли гастроезофагеалния рефлукс?

Milena Mihova

Милена, това е твърде комплексен въпрос и отговорът му зависи най-вече от състоянието на стомаха и храносмилателната система. Например фибрите се водят задължителни за всички здрави хора, но могат да раздразнят стомаха и червата при хора с язва. И все пак, по темите за храносмилането, рефлукса и как да се подготвят храните за нас (накисване-покълване-ферментиране) има подробности в книгата, надявам се да ти е от полза!

 

Моят въпрос е как е правилно да се ядат плодовете преди основното ядене или след него ако имаш инсулинова резистентност?

Atanaska Nikolova

Атанаска, плодовете винаги е добра идея да се консумират на празен стомах – тоест в идеалния вариант между храненията, като междинна закуска.

 

При спиране на приема на всякакви животински храни това как се отразява на организма от към вещества – т.е. полезно ли е? Как можем да набавим веществата, които ни липсват, вкл. и колаген? В какви количества трябва да се приема и съответно как е нужно да се усвоява и по какъв начин? Благодаря предварително!

Alexandra F. Fileva

Спирането на която и да е категория храни в идеалния случай е добре да се прави много осъзнато и с много знания по темата, защото е възможно да изпаднем в дефицити. При спиране на животинските продукти има риск от дефицити на протеин, витамин B12 и желязо. При спиране на въглехидратите – дефицит на фибри и пребиотици, и т.н. Реално, дефицити са възможни и при нормално хранене, дори и при здравословно такова.
Подробности по темата има в тази публикация: „Дали си набавяме достатъчно ценни вещества с храната. 5 важни точки, които да вземем предвид“.

Здравейте, благодаря за чудесната възможност. Темата, която ме вълнува е кето диетата. Колко време е здравословна за организма и също така колко често може да правим фаст ?

Галина Петрова

Галина, не съм експерт по темата „кето“ и затова не смея да давам препоръки, но фастът под формата ма периодично гладуване за мен е начин на живот и го практикувам всеки ден.

 

Като цяло един фундаментален въпрос, който вероятно е задаван, но все пак да влезне в списъка на зададените въпроси. Полезно ли е в действителност веганството? И вторият ми въпрос е как може да се компенсира липсата на колаген, и по колко е редно да е дневния прием?

Ma Gi

Всеки един режим на хранене може да е полезен за едни и вреден за други. Това зависи най-вече от собственото ни ДНК, затова е невъзможно да се правят генерални заключения за който и да е режим.
По темата колаген и препоръчителен прием съм писала тук и тук.

Поръчай само сега новата книга на Надя Петрова „В търсене на истината за храната и здравето“ с автограф от самата нея и подарък: бонбонски ключодържател във формата на сърце, за да ти напомня колко ключова е любовта.

Книгата излиза на 05.10.2020 година.

Очаквай доставка след тази дата!

В търсене на истината за храната и здравето от Надя Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed