Дългоочакваната премиера на книгата на д-р Изабела Уенц „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“ предизвика много голям интерес на премиерата си в Книжния център „Гринуич“. Събитието събра читатели от различни възрасти, които се интересуват от хашимото, и те имаха възможността да зададат въпроси към специалистите, които говориха по темата.

„Искам да обърна внимание, че 90% от страдащите от хашимото са жени. Когато една жена има тези симптоми и отиде в лекарския кабинет с надеждата, че там ще намери помощ, тя получава рецепта и успокоение, че всяка втора българка има този проблем“, каза Борислава Люцканова, създател на издателство „Вдъхновения“,

чийто екип реализира българското издание на книгата. За съжаление статистиката показва, че много са дамите в страната ни, които дори без да са наясно, показват признаци на това автоимунно заболяване. Редица лекари не обръщат достатъчно внимание на проблема, а други не могат да засекат дори първоначалните симптоми. На това обръща внимание в своя труд д-р Изабела Уенц – тя се опитва да разкрие кое я е довело до диагнозата хашимото, как начинът ѝ на живот е повлиял върху неговото качество и най-вече защо е накарал организма ѝ да се обърне сам срещу себе си. Книгата е ценна не само с откровения разказ на авторката за чувствата и адаптацията ѝ към новото състояние, но и с конкретните мерки, които тя взима. Диагнозата я кара да преобърне изцяло живота си – да започне да приема определени храни и медикаменти, да смени ритъма си и да помисли в конкретика за моменти от ежедневието си, но в крайна сметка д-р Уенц показва, че хората с диагноза хашимото са изцяло способни да водят един истински пълноценен живот с всички негови радости.

Книгата „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“ предлага един много интересен поглед и върху още една наболяла тема в днешното общество – автоимунните заболявания. Днешното забързано ежедневие предоставя на организма ни безброй възможности той да реагира зле на компоненти, предложени му от самия него. Затова е важно да се говори за състоянията, които биха могли да бъдат проблем за утрешния човек, както и за възможностите той да живее здравословно и пълноценно. Точно тази теза застъпи и Борислава Люцканова:

За мен тази книга е наръчник не само за справяне със заболяването хашимото,  това е наръчник за преодоляването на всякакви дребни дискомфорти, симптоми и неудобства, които сме свикнали да приемаме за нормални след определена възраст. Тоест, ако човек иска да живее здравословно, да бъде енергичен и да се чувства добре, то той трябва да мине през всички тези стъпки, описани в книгата.“

Съществуват редица мнения, че в последните години в световен мащаб заболяването приема епидемиологични размери. И тъй като именно по-голямата част от страдащите от Синдрома на Хашимото са жени, за тях е особено важно да знаят по какъв начин да се отнасят към своя организъм, така че той да се пребори с ежедневните предизвикателства на заобикалящата го среда. В такива моменти на преден план излиза начинът на хранене на всяка една от тях, смятат д-р Радослав Тошков, рецензент на книгата, и Надя Петрова, специалист по здравословно хранене. Според  лекарят

Това е книга, която излиза извън рамките на една история, на един конкретен случай на болен от хашимото, който достига до положителен резултат. Ценното е, че д-р Уенц е отделила много голяма част от времето си, за да анализира какво се случва с един организъм, борещ се с антитела. Дълбочината на изследването е толкова голяма, че аз като професионалист бях особено удовлетворен от начина, по който е представен проблемът. Защото в света се наблюдава изменение в заболяванията. Ако преди 30-40-50 години сме боледували от  инфекции и заболявания, преодолими с антибиотици, то днес това не е така. В момента всъщност се оформят няколко пътеки, по които човешкото тяло ще боледува в бъдеще и автоимунните заболявания, каквото е и Синдромът на Хашимото, е една от тях. От своя страна организмът е едно цяло и да гледаме само един негов компонент – в случая щитовидната жлеза – е огромна грешка. Затова е важно какво даваме на този организъм и как го храним.

Надя Петрова, като човек, отдал времето и вниманието си на това какво и как да приемаме, така че да бъдем здрави, сподели:

Изабела Уенц е един от специалистите в световен мащаб, които са като хора-институции по проблемите на хашимото и са посветили живота си на разчупване на кода на това заболяване – какво го причинява и как да се справим с него. Тя ни учи да се самоанализираме, да се самонаблюдаваме, а това е изключително важно умение, което веднъж развито, помага в бъдеще на всеки човек. От нас, като общество, зависи и това трудът на д-р Уенц да достигне до повече лекари, специалисти ендокринолози, защото те имат отношение към храненето при различните симптоматики и много от тях търсят такава информация.

Веднъж открил своите проблеми, човек е в състояние да намери и пътя за решението им. Пример за това е Веселина Петкова, която е чула диагнозата Синдром на Хашимото през 2014 година. Тогава младото момиче регистрира повечето от симптомите на синдрома и се чувства толкова зле, че изпада в безизходица по отношение на състоянието си. Търсейки алтернатива на традиционното лечение, Веселина попада на книгата на д-р Изабела Уенц и споделя: „След като лекуващият ми лекар просто каза да приемам медикаменти и че не може да бъде направено нищо по въпроса с болестта ми, аз си помислих, че не си се представям с толкова влошено общо състояние на 20 години. Явно имаше някаква причина за това аз да се чувствам зле и трябваше да я открия. Така попаднах на книгата на Изабела и просто реших да ѝ се доверя. След една година, през която следвах нейния протокол, много от симптомите ми започнаха да отпадат. И при тогавашна ехография на щитовидната жлеза ми съобщиха, че съм в ремисия и процесът на автоимунното заболяване е стихнал. Затова много се радвам, че след толкова време тази книга се превежда на български език, благодарение на издателство ВДЪХНОВЕНИЯ. Надявам се да трогне и вас по същия начин, по който го направи с мен, да ѝ се доверите и просто да следвате интуицията си.“

До половин година издателство ВДЪХНОВЕНИЯ ще пусне на пазара и следващата книга на д-р Изабела Уенц. Нейната тема е 90-дневният хранителен протокол за справяне с Хашимото. Издателството продължава да отделя огромно внимание на спектъра на автоимунните заболявания и подготвя още редица издания по темата.

Вижте видео от представянето >>>

Прочетете още: Кого засяга болестта Хашимото >>>

1 коментар. Leave new

 • Здравейте,
  Благодарим ви за коментара. Всяко менение е важно за нас, особено, когато разширява мирогледа ни.
  За съжаление никой от посочените от вас линкове не работи, затова няма как да проверим твърдението ви.
  Цялосният подход на Изабела се е доказал в годините и тя има хиляди излекувани пациенти – можете да проверите това, ако желаете. Сред излекуваните има също и многото българки, които са постигнали не само ремисия, а възстановяване на разрушена щитовидна жлеза с нейният подход. Да, за съжалание изисква много усилия, но резултатът, определено си заслужава.
  Това с импулсите на мозъка е интересна теория – във втората си книга Изабела отделя не малко внимание и на този въпрос. Но ако имаш бактерии, гъбички, паразити или вируси, които могат да са един от причинителите на болестта – трудно ще се справиш само с импулисте на мозъка. Не познавам импулсната терапия и не мога да коментирам – само предполагам, но жалко че лекарите, които са я измислили не работят повече за популяризирането и – щом е толкова ефиксана.
  Успех,
  Борислава Люцканова

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed