Агнешки пържоли в еър фрайър

 

Този Великден да сготвим бързо, лесно и вкусно в еър фрайър. Предложението днес е за агнешки пържоли, които стават крехки и вкусни за кратко време. Идеални са и за меню за Гергьовден, както и за всеки друг празничен или делничен повод. Чудесен вариант са и за бързо готвене при неочаквани гости.

За улеснение прилагам и време и степен на изпичане, според професионалните гурме готвачи. Всеки само може да избере любимата степен на изпичане.

Сервирай с голяма пролетна зелена салата. Всички вариации са добре дошли – с яйца, без яйца, с добавено авокадо, сушени домати и каквото още се сетиш и обичаш.

Допълнителна вкусна идея е да добавиш цели глави чесън, разрязани на половина. Подреди ги между пържолите и печи заедно с тях до готовност. Получава се чудесна ароматна добавка.

Вкусно чесново масло

А ако имаш повече време и желание за импровизации: извади вътрешността на изпечените скилидки чесън. Прехвърли ги в купа и ги намачкай. Добави по 1 супена лъжица краве масло или гхи или патешка мас и разбъркай. Добави подправки по желание. Ако ще сервираш маслото като добавка към агнешкото, подходящи са мащерка, розмарин или джоджен.
Ако ще го сервираш отделно заложи на класиката – босилек и риган.

Да ти е сладко.

Необходими продукти за 4 порции агнешки пържоли:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица пресен (нарязан на ситно) или сушен розмарин
  • 4 скилидки чесън, счукан
  • 8 малки агнешки пържоли с кост
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 лимон за гарниране (по желание)

Начин на приготвяне на агнешките пържоли:

Изсипи зехтина, розмарина и чесъна в голяма купа и разбъркай. Добави пържолите и разбъркай добре (може и с ръце), за да се покрият от всички страни.
Покрий купата с фолио за свежо съхранение и прибери в хладилника поне за 30 минути или за цяла нощ.
Загрей предварително еър фрайъра на 200°C. Извади агнешките пържоли от купата и ги поръси със сол и черен пипер от двете страни. Печи на 200°C, като избереш времето за печене според желаната степен на готовност:

за Rare (недопечено): 11 минути или до вътрешна температура 49°C;
• за Medium Rare (средно недопечено): 12 минути или до вътрешна температура 52°C;
за Medium (средно опечено): 13 минути или до вътрешна температура 54°C;
за Medium Welldone (средно добре опечено): 14 минути или до вътрешна температура 63°C и повече.
Сервирай веднага с парче лимон (по желание) и свежа салата и/или гарнитура по избор.

За още вкусни рецепти, приготвени в еър фрайър виж в новата ми книга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed