Зелено смути на първопричината
от д-р Изабела Уенц
Продукти за Зелено смути на първопричината:
- 1 чаша смес от бейби зеленолистни зеленчуци
- 2 големи моркова
- 1 узряло авокадо
- 1 стрък целина
- 1 краставица
- 1 връзка листа от босилек (по желание)
- 1 чаша кокосово мляко
- 1 мерителна лъжичка грахов протеин или хидролизиран телешки протеин на прах
- морска сол
Допълнителни подсилващи съставки по желание:
(по 1 супена лъжица от всяка съставка)
- Каму-каму на прах – източник на витамин С
- Масло от черен дроб на треска – противовъзпалително действие
- Корен от мака на прах – спомага за повишаване на телесната температура и стабилизиране на хормоните
- Куркума на прах – противовъзпалително действие
Вкусови трикове, препоръчани от д-р Изабела Уенц:
Докато повечето хора, опитали зеленото смути, го харесват, има и такива (като съпруга ми Майкъл), на които наподобяващата пудинг текстура и плътност, както и топлината на смутито може да не допадат. Той предпочита смутито да има по-лека плътност, като на мляко, и също така да бъде „студено и с тропически вкус“ (както се изразява той).
За зеленото смути на Майкъл аз правя следните модификации по вкуса/ текстурата:
- Вместо авокадото добавям 1 супена лъжица семена от чиа. Те не придават толкова кремообразна текстура и са източник на полезни мазнини.
- Добавям сока от един лимон или лайм (за да придам по-тропически вкус и да подпомогна отделянето на храносмилателни сокове и детоксикацията).
- Блендирам продуктите, добавяйки 1 чаша кубчета лед, за да стане смутито по-студено и да придобие млечна консистенция.
- Въпреки че морковите и кокосът са достатъчно естествено сладки, ако си свикнала да се храниш по стандартната западна диета, може да изпиташ желание да подсладиш смутито, например с ¼ чаша дребни плодове или половин зелена ябълка, докато вкусовите ти рецептори свикнат да усещат естествената сладост на кокоса и морковите.
Начин на приготвяне:
Блендирай във високоскоростен блендер и се наслади на това смути с нисък гликемичен индекс за закуска, обяд или вечеря.
Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:
- Здравословното хранене е и вкусно хранене! Стига да имаме правилните инструменти, идеи и вдъхновение.
- Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и по-креативно!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:
Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 1 и фаза 2
Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Автоимунен палео протокол (АИП)
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8, ако използваш телешки, а не грахов протеин