Неконтролируеми пристъпи на силно желание за захар?

Ето възможните причини!

 

Наясно сме с токсичните ефекти на захарта върху организма. Затова е фрустиращо, когато тялото ни започне да крещи: „Имам нужда от захар, и то СЕГА, ВЕДНАГА!“. Тогава е време да се вслушаме, да разберем какво стои в основата на това силно желание за захар и да определим как най-добре можем да подкрепим организма си.

Ако жадувате за нещо обикновено причината е, че имате нужда от нещо друго (в случая минерали, витамини, сън) или защото нещо друго е в повече (свръхрастеж на дрожди, стрес). Това е начинът на вашето тяло да общува с вас. То не се опитва да ви саботира, а само да ви помогне, като ви подскаже от какво се нуждае. Никога не трябва да се обвинява силата на волята за пристъпите на непреодолимо желание за храна. Вместо това искам да се запитате „защо“ и „кога“ се появяват тези желания, за да можете да разберете каква е първопричината да копнеете за захар и да изградите поддържаща и балансирана система, така че да процъфтявате.

ЗАЩО жадувате за захар?

Често причината се крие във факта, че организмът няма ефективен достъп до хранителни вещества. Системите на нашето тяло са създадени така, че преди всичко да защитават мозъка и сърцето и да поддържат кръвния поток и физиологичните функции работещи. Захарта е основното гориво, което в спешни случаи и режим на стрес поддържа тялото функциониращо. Захарта е сигнал за оцеляване, така че, ако нямаме достъп до хранителни вещества, прибягваме до захарта, за да поддържаме функционирането на тялото.

Нивата на кръвната ни захар варират през деня. Стабилната кръвна захар е една от целите на всички здравословни режими на хранене. Ето защо в рамките на режима по КБМ не пропускаме закуската! Имаме няколко малки хранения, равномерно разпределени през целия ден, и консумираме естествени захари от плодове и зърнени храни, заедно с протеини, зеленчуци и здравословни мазнини, които помагат за забавеното доставяне на захарта в кръвта ни, поддържайки нивата на кръвната захар подходящи и равномерни през целия ден.

Инсулинова резистентност

Повечето от проблемите с кръвната захар, които се наблюдават днес, се дължат на едно нещо: инсулинова резистентност. Различните степени на този хормонален дисбаланс предизвикват хаос в здравето ни. Инсулинът е хормон, който инструктира клетките на нашето тяло да усвояват кръвната захар (глюкоза) и да я преобразуват в енергия, но също така казва на клетките ни да абсорбират глюкоза, за да я превърнат в телесни мазнини. При инсулинова резистентност вашите клетъчни рецептори са притъпени и блокирани поради възпаление или токсини, така че съобщението не бива получено. Това кара тялото да произвежда още повече инсулин, за да компенсира, и така се създава порочен кръг. Резултатът е прекомерни телесни мазнини, съчетани с намалена мускулна маса. Това не само ви кара да се чувствате нещастни, но може да доведе до диабет, който е една от водещите причини за инфаркти и инсулти.

При инсулиновата резистентност клетките не разполагат със субстрата, от който се нуждаят, за да произвеждат енергия. Това води до изпращане на сигнал до мозъка да се яде повече захар. За съжаление, консумацията на повече въглехидрати само влошава нещата. Така се стига до цикъл на преяждане поради въглехидратен глад и ниска енергия.

Хипогликемия

На противоположния край на инсулиновата резистентност е хипогликемията. Хипогликемията е състояние, при което кръвната захар се понижава твърде много. Често това се дължи на нещо, наречено реактивна хипогликемия. То се случва при бърз скок на кръвната захар, последван от рязък спад на нивото ѝ под основното за тялото. Тогава в мозъка се задейства реакция на стрес, за да се търси храна – често пъти това се изразява в силно желание за захар.

Други симптоми на хипогликемия са ниска енергия, лошо настроение, тревожност, замъгляване на мозъка и внезапен пристъп на глад. Всички те обикновено се появяват в рамките на няколко часа след хранене.

Признаци на дисбаланс на кръвната захар

И така, как да разберете дали имате проблем с кръвната захар? Ако повече от едно от следните твърдения са верни за вас, предлагам да проверите нивата на кръвната си захар:

  • Имате много силен, почти непреодолим глад за сладкиши, хляб или тестени храни.
  • Яденето на сладкиши не тушира желанието ви за захар, а дори го засилва.
  • Ставате раздразнителни и ядосани от глад, ако пропуснете хранене.
  • Усещате, че се нуждаете от кофеин, за да преживеете деня.
  • Чувствате се замаяни, ако пропуснете хранене.
  • След хранене сте изтощени и имате нужда да подремнете.
  • Трудно ви е да отслабнете.
  • Доста често чувствате слабост, разтрепервате се или се усещате изнервени.
  • Трябва често да ходите по малка нужда.
  • Лесно се вълнувате, разстройвате или изнервяте, при това непропорционално на причината за вашите емоции и чувства.
  • Паметта ви вече не е като преди.
  • Зрението ви е замъглено.
  • Обиколката на талията ви е равна или по-голяма от тази на ханша.
  • Имате ниско либидо.
  • Постоянно изпитвате жажда.

Проблемите с кръвната захар и инсулина са свързани не само с храненето, но и с други неща, като съня, стреса, състоянието на чревната флора и т.н. Затова разрешаването им изисква комплексен подход, простиращ се отвъд храненето. Често инсулиновата резистентност върви ръка за ръка с други състояния, като например синдром на поликистозните яйчници, проблеми с щитовидната жлеза и/или надбъбречните жлези и други.

Допаминова дисрегулация

Допаминът е невротрансмитер в мозъка, който се повишава, когато постигнем някаква цел. Тази молекула по същество е мотивационна молекула, караща ни да правим неща, които са добри за нас. Когато изкуствено стимулираме производството на допамин с прием на захар и кофеин и прекомерна употреба на социални медии и други неща, това може да доведе до глад за захар.

Ключът тук е да не допускате да излезете извън контрол чрез изкуствено стимулиране на допаминовите пътища. Опитайте се да се въздържате от отлагането на изпълнението на по-големи задачи. Освен това излизането навън и излагането на слънчева светлина през целия ден може да бъде чудесен начин за повишаване на допамина, без каквито и да е негативни ефекти. Редовните упражнения и приоритизирането на съня също помагат за оздравяване на вашите допаминови рецептори и за това да се чувствате много по-добре.

Дисфункция на HPA оста и стрес

HPA оста е това, което регулира реакцията на тялото към стреса. Състои се от хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Тази ос постоянно наблюдава тялото и променя кръвната захар и състоянието на хидратация в зависимост от сигналите за стрес. В тази статия можеш да прочетеш повече по темата.

Как хроничния стрес и повишения кортизол водят до хормонален дисбаланс

 

Стресът е всичко, което поставя изисквания към тялото ви, на които то не може да отговори. Отговорът на тялото ви на стрес е да увеличи глюкагона, адреналина и кортизола, за да повиши кръвната захар (сякаш бягате от лъв). Тези хормони на стреса разграждат складирания гликоген, протеини и мазнини, за да бъдат те използвани като енергия.

Когато бъде засечен стрес, хипоталамусът и хипофизата сигнализират за освобождаване на кортизол от надбъбречните жлези. Кортизолът бързо повишава кръвната захар, за да може тя да се използва като гориво. Това е много полезно в ситуации на остър стрес. Ако обаче се случва по няколко пъти на ден, то може да доведе до дисрегулация на кръвната захар и пристъпи на непреодолимо желание за захар.

Освен това стресът води до възпаление, а хормоните на стреса като кортизол и адреналин могат да причинят възпаление в тъканите като предупредителна реакция срещу нараняване. При липсата на нараняване обаче самото възпаление може да стане нараняващо, тоест вредно. Възможно е това да доведе до проблеми с усвояването и използването на холестерола – което може да причини сърдечно-съдови заболявания, както и до повишена кръвна захар и така да се стигне до преддиабетно състояние или дори до същински диабет. Всяко едно от тези състояния е просто опит на тялото ви да се справи с променящата се среда – потенциално водеща до здравословно бедствие.

Дехидратация

Гладът за захар и въглехидрати често се появява в резултат на лоша хидратация. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че между двете няма връзка, всъщност е точно обратното. Имаме нужда от адекватни количества вода, за да може черният дроб да преобразува гликогена в глюкоза, така че да поддържа нивата на кръвната захар постоянни.

Недостатъчната хидратация причинява нестабилна кръвна захар, което води до глад за въглехидрати. Осигуряването на подходящи количества вода и електролити е жизненоважно за поддържането на адекватна хидратация в тъканите.

Влошен сън

Непълноценният и недостатъчният сън или работата на нощни смени постоянно се свързват с влошен баланс на кръвната захар и други метаболитни нарушения. Всъщност е доказано, че постоянното нарушение на съня повишава риска от диабет, затлъстяване и дори някои видове рак. Тъй като влошеният сън влияе върху регулирането на кръвната захар, много вероятно е да се стигне до повишен глад за захар и общо до повишен апетит.

Лишаването от сън променя нашите хормони, регулиращи апетита, и това може да доведе до увеличен прием на калорични храни и да допринесе за напълняване. По-конкретно, липсата на сън води до увеличаване на стимулиращия глада хормон грелин, което ви кара да ядете повече сладкиши и сладки лакомства.

Чревни инфекции

Друг, често пренебрегван източник на глад за захар и въглехидрати са инфекциите, протичащи в червата. Например една такава инфекция може да бъде свръхрастеж на дрожди, наречени кандида. Този конкретен щам дрожди процъфтява от захарта и може дори да има влияние върху пристъпите на непреодолимо желание за определени храни.

Признаците на инфекция с кандида  включват млечница в устната кухина (бял филм по езика), хронична мозъчна мъгла, глад за захар и много други. Други чревни инфекции, като паразити или опортюнистични бактерии, също може да играят роля в глада за захар. Паразитите например извличат хранителни вещества от тялото, карайки ни да изпаднем в кризисен режим и оттам да копнеем за повече захар.

Дефицит на хранителни вещества (магнезий, хром, В-витамини)

Друга, често пренебрегвана причина за глада за захар са ниските нива на жизненоважни хранителни вещества в тялото. Например:

Хромът е микроелемент, който е необходим само в малки количества. Ниските нива на хром могат да причинят непоносимост към глюкоза, която често е придружена от безпокойство и глад за въглехидрати. Следователно приемът на добавка с хром може да подпомогне метаболизма на глюкозата.

Нивата на магнезий често за ниски при хора с влошен контрол на кръвната захар. Когато кръвната захар е повишена, чрез урината може да се изхвърля повече магнезий. Като се има предвид, че магнезият участва в над 300 процеса в тялото, включително производството на енергия, осигуряването на достатъчно количество е жизненоважно.  Добавете храни, богати на магнезий. Знаете ли, че желанието за шоколад е сигнал, че нивата на магнезий в организма ви може да са ниски или да имате дефицит на този минерал? Магнезият помага за успокояване на нервната система. Яжте храни като тъмни листни зеленчуци, тиквени семки, бял боб, киноа и авокадо, за да повишите приема на магнезий чрез храната.

B-витамините са преки участници в метаболизма на глюкозата. Те служат като кофактори в няколко ензимни процеса, при които захарта се превръща в АТФ (аденозин трифосфат) – молекулата, използвана от клетките за енергия и произвеждана чрез метаболизиране на храната. Без адекватно количество B-витамини производството на енергия е възпрепятствано и може да се появят пристъпи на силно желание за въглехидрати и захар.

Нарушен алкално-киселинен баланс на тялото

Като цяло всяка фиксация върху определени храни или вкусове може да означава, че pH балансът на тялото е нарушен. Изключително лесно е да проверите нивата на рН с тест ленти за урина. Оттам нататък можете да използвате храни като алкализиращи зеленчуци, лимон и ябълков оцет, за да помогнете за балансиране на алкално-киселинния баланс на тялото.

КОГА жадувате за захар?

Имате ли ненаситен апетит през целия ден, макар че се храните по КБМ? Вероятно е добре да се консултирате с лекар и да разгледате по-отблизо баланса на pH, вероятността за наличие на гъбички в организма и възможна паразитна инфекция. Желателно е също да се изследвате за инсулинова резистентност и дефицити, да проверите състоянието на щитовидната си жлеза и при нужда да обмислите приема на подходящи добавки.

Завладява ви силен глад за захар главно около 15 – 16 часа? При моите клиенти това често е показател за умора на надбъбречните жлези. В дневния ритъм на тялото панкреасът (орган, който регулира кръвната захар) намалява своята ефективност в следобедните часове. Ако забележите усещане за умора или интензивно желание за захар точно около 15 – 16 часа, това е сигнал от надбъбречните жлези, които казват: „Имам нужда от кризисно гориво бързо!“. Фаза 1 от КБМ е чудесна отправна точка за подхранване на надбъбречните жлези.

Глад за захар точно преди лягане? Това показва, че невротрансмитери като серотонин, допамин, L-допа и лептин трябва да бъдат подкрепени. Лептинът сигнализира на мастните клетки (адипоцитите) да освободят мазнините в кръвния поток, което позволява на тялото да ги метаболизира за гориво. За да поддържате най-добре лептина и да успокоите нервната система, трябва да се съсредоточите върху насърчаването на добър кръвен поток и добавянето на храни, богати на магнезий.

Подобрете кръвообръщението

Наистина прости неща като накисване на краката в гореща вода, използване на горещ компрес около горната част на раменете (единствената област, където възрастните все още съхраняват кафява мастна тъкан), сухо четкане на кожата и сауна преди лягане (ако имате достъп до такава) ще подпомогнат доброто кръвообръщение. Също така добавянето на подправки като кайенски пипер към вашите ястия може да съдейства за стимулиране на вазодилатацията (разширяване на кръвоносните съдове, което позволява повишен кръвен поток).

 

След като разберете първопричината за пристъпите на силно желание за захар, можете да започнете да подкрепяте тялото си с това, от което наистина се нуждае. И не забравяйте: фактори като излагане на слънце, стрес, сън са не по-малко важни от храната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed