Свинско месо с естрагон на фурна
Днес споделяме с теб една чудесна рецепта за Свинско месо с естрагон на фурна от вдъхновяващата готварска книга на д-р Сара Балантайн. Безспорно основен елемент на вкусното готвене е умелото боравене с ароматни подправки. Това обаче е майсторство и истинско изкуство. Който е успял да се наслади на перфектен баланс и съчетание на изтънчени подправки, които надграждат вкусовете и обогатяват насладата на сетивата, знае за какво говоря. Истинско изпитание е за един непрофесионалист да овладее света на подправките, да укроти острите им нотки, да ги балансира и да ги съчетае в експлозия от вкусове.
И когато говорим за „Автоимунен палео протокол“, задачата става още по-тежка. Всеки любител и ценител на кулинарното изкуство с времето е опознал около 10-ина подправки, с които борави умело. Е, при някои арсеналът е доста по-сериозен, но в повечето случаи обичаме да сме в зоната си на комфорт и експериментираме с нова подправка само ако предварително е вписана в някоя нова рецепта. Едно от основните неудобства на АИП е, че са ограничени доста подправки почти през целия период. Затова и готвенето на вкусни, дори и познати рецепти понякога се превръща в истинско изпитание.
Тук на помощ ни идва безспорния опит на д-р Сара Балантайн, любовта ѝ към нови храни и вкусове, а също и към кулинарни експерименти. Обобщавам цялата ѝ любознателност, новаторски и експериментален дух, които е вложила в книгата си като израз на любовта към готвенето.
Точно затова казваме, че с тази книга празнуваме храната. Защото тя не е книга за ограниченията, тя е книга, която буквално ни кара да заобичаме храната. Усмивките на самата д-р Сара Балантайн, които са свидетелство за здраве, жизненост и страст към живота, са най-доброто доказателство за това.
„Автоимунен палео протокол. Готварска книга“ е готварската книга на Д-р Сара Балантайн. В нея ще откриеш:
• 416 пълноцветни страници + твърди корици.
• 200+ вкусни и питателни рецепти.
• 6 седмични менюта + списъци за пазаруване.
• 300+ вариации на рецептите.
• Безброй съвети за спестяване на време, инструкции и хитринки за кухнята.
• 500+ снимки, списъци, графики, таблици.
• Луксозно издание с твърди корици.
• Подходяща както за начинаещи, така и за опитни кулинари.
• Организиране на партидно готвене и меню с ограничен бюджет и още, и още…
Не умееш да готвите и нямаш достатъчно кулинарни познания? Няма проблем! Д-р Балантайн те запознава в детайли с основните кухненски техники – от нарязването на зеленчуци до безопасното използване на тенджера под налягане. Въоръжена с над 230 вкусни рецепти, от закуски с основни съставки до изкусителни десерти + повече от 300 вариации на включените рецепти, можеш да обърнеш хода на болестта си, докато се наслаждаваш на всяка хапка храна!
Всичко това ще усетиш, когато разгърнеш страниците на новата ѝ книга. А сега те оставяме с рецептата.
Свинско месо с естрагон на фурна
Естрагонът има прекрасен аромат, който наподобява този на анасона и се съчетава чудесно със свинското месо. Това печено е много вкусно с гарнитура от Пикантни сладки картофи и домашно Ябълково пюре, които също можеш да откриеш в книгата.
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: от 1 час и 20 минути до 1 час и 40 минути
Порции: 8 – 10
Съставки:
- 3 супени лъжици сушен естрагон
- 2 чаени лъжички сол
- 1 парче (2 – 2,5 килограма) свинско месо за печене (бут или филе)
Специално оборудване:
- Топлоустойчив термометър за месо
- Мелничка за подправки или хаван и пестик
Начин на приготвяне:
- Включете предварително фурната на 180 °C.
- Сложете естрагона и солта в мелничка за подправки или хаван и смелете или счукайте на фин прах.
- Сложете месото в тава за печене с решетка. Подсушете го с кухненска хартия. Натрийте цялата му повърхност със сместа от естрагон и сол. Поставете топлоустойчив термометър.
- Печете по 20 минути на всеки 0,5 кг, докато вътрешната температура достигне минимум 63 °C.
- Оставете печеното да почине 10 минути, преди да го нарежете.
Варианти:
- Със сушен естрагон ще успеете да натриете месото по-равномерно, но можете да използвате и 3 супени лъжици нарязан на ситно пресен естрагон.
- Свинско месо на фурна с хрупкава кожа.
Ако имате късмета да намерите месо с кожа, ето указания за приготвяне на хрупкава кожа.
- Направете разрези в кожата с остър нож (или помолете месаря да го направи вместо вас) под формата на решетка с размер приблизително 2,5х2,5 см.
- Преди да натриете месото с подправките, „надуйте“ кожата, като полеете повърхността с вряла вода (ще ви трябва цял чайник и внимавайте!).
- Оставете месото да се охлади за 5 минути, преди да го натриете с подправките.
- Когато вътрешната му температура достигне 54 °C, включете горния реотан на висока температура. Печете така 8 – 10 минути, докато кожата стане хрупкава.
Още чудесни лесни, практични рецепти можеш да намериш в книгата.
Хранителна информация | |
---|---|
Порция | 183 г |
От рецептата излизат | 1831 г |
Калории | 207 |
Мазнини | 3,14 г |
Мононенаситени мазнини | 1,25 г |
Омега-3 | 0,03 г |
Омега-6 | 0,48 г |
Наситени мазнини | 0,96 г |
Въглехидрати | 0,27 г |
Фибри | 0,04 г |
Скорбяла | 0 г |
Фруктоза | 0 г |
Глюкоза | 0 г |
Захароза | 0 г |
Белтъчини | 41,6 г |
Аланин | 2,38 г |
Аргинин | 2,68 г |
Аспарагинова киселина | 3,88 г |
Цистин | 0,47 г |
Глутаминова киселина | 6,34 г |
Глицин | 1,88 г |
Хистидин | 1,69 г |
Изолевцин | 1,97 г |
Левцин | 3,42 г |
Лизин | 3,69 г |
Метионин | 1,14 г |
Фенилаланин | 1,73 г |
Пролин | 1,68 г |
Серин | 1,73 г |
Треонин | 1,83 г |
Триптофан | 0,49 г |
Тирозин | 1,65 г |
Валин | 2,1 г |
Витамини | |
Витамин В1 | 1,19 мг |
Витамин В12 | 0,96 мкг |
Витамин В2 | 0,65 мг |
Витамин В5 | 1,63 мг |
Витамин В6 | 1,26 мг |
Холин | 145 мг |
Фолат | 1,48 мкг |
Витамин А | 1,13 мкг |
Витамин С | 0,27 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин Е | 0,15 мг |
Витамин К | 0 мкг |
Минерали | |
Калций | 17,6 мг |
Мед | 0,13 мг |
Желязо | 2,83 мг |
Магнезий | 47,2 мг |
Манган | 0,06 мг |
Фосфор | 423 мг |
Калий | 747 мг |
Селен | 47,9 мкг |
Натрий | 296 мг |
Цинк | 3,74 мг |
Минимално съдържание, установено чрез използване на базата данни на Министерството на земеделието на САЩ. |