Студена крем супа с коприва и копър

supa-s-kopriva

Студена крем супа с коприва и копър

Любимата ми крем супа от веганския ми период. Понякога я приготвям и като смути за закуска, но пропускам чесъна.
В края на лятото може да се направи само от връхчетата на копривата, по които още не са се образували семена. Ако имаш коприва, която расте в близост до теб, за да я запазиш за по-дълго време за консумация, през лятото я подкастри почти до дъно. Растението ще започне да се „подмладява“ и ще направи семена много по-късно. Така ще имаш свежи връхчета за супа, кюфтенца или мус за парти хапки с коприва. Ако направиш това на два пъти през лятото и в зависимост на колко сенчесто място расте копривата, е възможно да имаш свежа коприва до края на октомври.

Необходими продукти за 2 порции крем супа с коприва:

  • ½ чаша (около 100 грама) слънчогледови семки, накиснати за минимум 6 часа, може и от вечерта до сутринта
  • 100 грама прясна коприва
  • 2 скилидки български чесън (по желание)
  • сокът от 1 лимон
  • 1 краставица, нарязана на едри парченца
  • щипка каменна сол (илиморска, хималайска или келтска)
  • 3 супени лъжици зехтин или ½ авокадо
  • 1 връзка копър
  • 1 чаша (или повече, ако обичаш по-рядка супа) вода
    По желание: още 1 супена лъжица слънчогледови семки за накисване, ако искаш после да ги добавиш вместо крутони.

Начин на приготвяне:

Накисни слънчогледовите семки от сутринта, ако ще приготвяш студена крем супа за вечеря. Или от вечерта, ако ще си правиш смути за закуска, но тогава пропусни чесъна.
Сложи почистената и измита коприва в блендера. Добави копъра, краставицата, изплакнатите слънчогледови семки, солта, чесъна (ако ще използваш такъв), зехтина (или авокадото) и водата. Разбий всичко до гладкост на висока скорост. След това добави лимоновия сок (прецеден от семките) на много тънка струйка и при непрекъснато разбиване. Ако искаш повече хранителна плътност и още по-кремообразна супа – добави още 2 супени лъжици зехтин. Отново на много тънка струйка и при непрекъснато разбиване.
Зехтинът ще емулгира и „повдигне“ супата и ще я направи копринено мека. Но имай предвид също, че така супата ще стане по-калорична, в случай че си броиш калориите.

Сервирай супата веднага, защото копривата е много чувствителна и много бързо се окислява – т.е. може да почернее, преди да започнеш да я хапваш.

По желание и ако ти липсват „крутони“, добави по 1 супена лъжица накиснати слънчогледови семки при сервирането.

Още вкусни рецепти, както и практична информация за намаляване на стреса, за здраве, красота и благополучие ще откриеш в новата ни книга „Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън – най-търсения билкар в Лондон и водеща фигура в най-новите уелнес тенденции.

superbilki-adaptogeni-5

Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън съдържа безброй идеи и рецепти, както и допълнителна информация за приложението и отглеждането на адаптогените.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed