Коприва – суперхрана, супербилка и адаптоген

kopriva

Копривата е една типично българска билка, която няма нужда от кой знае какво представяне, защото всички я познаваме! Дали? А знаеш ли, че тя е и суперхрана, супербилка и адаптоген!? Как можеш да добавиш повече коприва в менюто си, ще научиш от новата ни статия.

Винаги съм била почитател на екзотични съставки и изследовател на нови вкусове и подправки. Но също така съм и голям традиционалист. По повод копривата винаги съм казвала, че тъй като е широкодостъпна, около нея няма кой знае какъв материален интерес. Т.е. не може да се изгради голям бизнес в търговията с коприва, защото тя расте почти навсякъде. Затова и големите концерни, които произвеждат хранителни добавки, не ни я хвалят толкова усилено като други суперхрани!

Това за мен е и основната причина да я неглижираме и макар да знаем колко е полезна, да не я консумираме често.

Сигурна съм, че ако попитаме един средностатистически българин как употребява коприва, ще ни каже максимум 2 – 3 рецепти, които приготвя само на пролет. Това са: супа от коприва, каша от коприва, евентуално кюфтенца или баница с коприва и вариации по темата. Като билкова отвара е най-популярна при косопад. Останалите ѝ употреби минават по-скоро в графата екзотика.

  • Знаеш ли обаче, че можеш да ядеш копривата и сурова, без да ти боцка на езика?
  • Знаеш ли, че можеш да я добавиш в смути?
  • Да направиш таратор от нея?
  • Знаеш ли, че можеш да я сложиш и в шоколад?
  • Може да се употребява във всякакви ястия като сушена подправка – особено ако имаш злоядо и/или анемично дете у дома.
  • Знаеш ли, че семената от коприва също могат да се използват за храна?

Цялото растение е много полезно. Връхчетата са най-добри през пролетта и ранното лято, но листата не са годни за употреба, след като копривата започне да цъфти. Корените трябва да се вадят през пролетта, ако е необходимо, а семената се събират есенно време.

Как можем да използваме копривата в храната?

Копривата, освен че боцка, има и доста остър вкус. Това също допринася да я употребяваме по-рядко в ястията. Но с помощта на правилните подправки и съставки тези вкусове могат да се омекотят, да се балансират и да се тушират. Копривата определено може да присъства успешно и в гурме кулинарията. Т.е. да я консумираме не само заради полезността ѝ, но и заради вкусовите ѝ качества.
Припомни си всичките си любими рецепти със спанак, лапад, киселец, кейл и други зеленолистни. Спокойно можеш да замениш цялото количество или ½ от описаното в рецептата с прясна коприва. Добави свежи зелени подправки и/или билки в края на готвенето и ще се насладиш на прекрасни кулинарни шедьоври.

Ето пример за кюфтенца от коприва и киноа. Но ти можеш да използваш твоята любима рецепта за спаначени кюфтенца, като замениш спанака с коприва. Необходимо е да заменим целия спанак или ½ от количеството му с коприва. А ако е зима, добави в сместа 2 супени лъжици сушена и стрита на прах (продава се вече в почти всички магазини за здравословна храна) коприва. И продължи да следваш рецептата. Ако изцяло пропуснеш спанака, добави 4 супени лъжици сушена коприва

Сурова коприва можеш да добавяш и в свежа салата.

Във всякакви зеленолистни комбинации, но нека да не е повече от ¼ или ⅓ от общото количество зеленолистни.  Как така? Няма ли да пари, като е сурова?

Чувам те! Спокойно – както за всяко нещо в кулинарията, и тук си има технология. В случая с копривата тя е изключително проста! Измий копривата под силна струя течаща вода. Сложи я в стъклена купа и с помощта на дървена лъжица или шпатула започни да я удряш. Целта е да счупиш малките жилки на копривата. Точно тези, които се намират на повърхността на листата и стеблата и които причиняват паренето. Тези, които изглеждат като прозрачни на снимката. Точно те причиняват паренето. След което я претрий добре през пръстите си и я нарежи на много ситно, за да е сигурно, че няма да остане нищо боцкащо по нея.

nettl

А ако все пак се притесняваш – направи я на мус, крем супа или пастет. Пасирай я с пасатор заедно с останалите съставки и/или блендирай.

Как можем да използваме копривата като подправка?

Когато синът ми беше малък, беше изключително злояд. Оттогава се старая да повишавам многократно хранителната плътност на ястията, които сервирам. Един от триковете ми е да добавям по половин до една супена лъжица сушена коприва в яхнии и други ястия с по-плътен и по-тъмен сос. Все пак не върви да добавиш коприва в пиле фрикасе например. Т.е. използвам я и като допълнителна подправка, и за подсилване на организма.

Сушената коприва може да се добави и в различни печива, мъфини, солени кексове и т.н.; в комбинация с ким и чубрица или само розмарин се получава много добро съчетание.
Сушена коприва на прах добавям по малко и в шарената сол. Смеси 1/10-ма до 1/8-макоприва на прах с 1 част домашна шарена сол.

Коприва може да се добави и в шоколад!

О, да! Дори и в шоколад. Като се замислиш, вкусът на маката, спирулината, джинджифила, куркумата и още ред други не е по-малко остър и не се балансира по по-лесен начин. Лично аз не харесвам вкуса на чистата сушена мака, но пък когато я използвам в рецепти и добавям по малко, се получават много интересни (и любими) вкусове. Обожавам мака в съчетание с лешници, шоколад и портокал. Ето и една рецепта, която силно препоръчвам да пробваш!
Защо да не се опитаме да балансираме и вкуса на копривата? Както казах, в кулинарията всичко е въпрос на правилно съчетание, балансиране и технология. Виж любимата ми рецепта за шоколадови барчета с череши и коприва.

В допълнение споделям още две от любимите ми рецепти с коприва. Виж пълните рецепти в блога или като последваш линковете. Но трябва да знаеш, че освен тях имам и още доста, като например супа от коприва с овесени ядки, горски гъби и моркови.

Студена крем супа с коприва и копър

supa-s-kopriva

Шоколадово протеиново барче с коприва и череши

protein-bar

Още вкусни рецепти, както и практична информация за намаляване на стреса, за здраве, красота и благополучие ще откриеш в новата ни книга „Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън – най-търсения билкар в Лондон и водеща фигура в най-новите уелнес тенденции.

superbilki-adaptogeni-baner

Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън съдържа безброй идеи и рецепти, както и допълнителна информация за приложението и отглеждането на адаптогените.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed