Спаначена торта с ягоди
Тази година за рождения ми ден избрах да приготвя тази вкусна безглутенова спаначена торта с ягоди. Тя е истинско кулинарно изкушение! 🎂🍓🌿 Сподели с приятели и нека заедно се насладим на здравословното и сладко изкушение. 🥳💚✨ Не забравяй да харесате и споделите, за да достигне до повече любители на вкусните и полезни рецепти!
Толкова е вкусна и лека, че никой няма да повярва, че е без глутен. Рецептата е от книгата на Гариела Цулин “60 здравословни безглутенови рецепти”. Откъс от книгата можеш да свалиш, като последваш линка.
Необходими продукти
За блата
- разтопено краве масло за намазване на формите
- оризово брашно за поръсване на формите
- 300 грама орехи, ситно смлени
- 50 грама оризово брашно
- 10 грама бакпулвер
- 250 грама краве масло
- 150 грама кокосова захар
- 10 грама настъргана лимонова кора
- 5 яйца
- 200 грама спанак, пресен
За крема
- 150 грама белгийски бял шоколад на капки
- 20 грама краве масло
- 500 грама крема сирене без сол
- 100 грама пресни ягоди
За шоколадовата глазура
- 100 грама белгийски бял шоколад на капки
- 50 милилитра животинска сметана с 36% масленост
За декорация
пресни или замразени ягоди
Начин на приготвяне
Подготовка на блатовете
Намажете с масло и поръсете с оризово брашно две кръгли форми за торта с падащо дъно и диаметър 18 сантиметра.
Смесете в купа орехите, оризовото брашно и бакпулвера и разбъркайте до хомогенизиране.
Сложете в голяма купа маслото, 100 грама от захарта и настърганата лимонова кора. Разбийте с миксер на средна скорост, докато сместа стане пухкава. Прибавете един по един жълтъците, като разбивате след всеки, докато продуктите се смесят.
Сложете в друга голяма купа белтъците и разбийте с миксер на средна скорост, докато станат на пяна. Превключете миксера на висока скорост, постепенно добавете останалата захар (50 грама) и разбивайте, докато белтъците станат на сняг. Прибавете ги към маслената смес, като бъркате бавно с голяма силиконова шпатула.
Накрая добавете брашнената смес, като бъркате бавно с шпатулата.
Задушете спанака в тенджера под капак на котлона. Пасирайте го в блендер или с пасатор и го прибавете към тестото. Разпределете получената смес в двете тавички.
Печете 50 – 60 минути в предварително загрята на 100 °C фурна. След това прободете блатовете по средата с клечка за зъби, за да проверите дали са готови. Извадете ги от фурната и ги оставете за десет минути във формите.
Освободете дъната и отстранете стените от формите. Обърнете блатовете върху скара, махнете дъната на формите и оставете блатовете върху скарата, докато изстинат.
Подготовка на крема
Разтопете белгийския бял шоколад на капки на водна баня, свалете го от огъня и постепенно прибавете маслото, като бъркате, докато сместа стане лъскава. След това изчакайте сместа да се охлади за 2 – 3 минути и добавете крема сиренето. Разбъркайте добре до хомогенизиране на сместа.
За шоколадовата глазура
Разтопете белгийския бял шоколад на капки на водна баня, свалете го от огъня и постепенно прибавете животинската сметана, като бъркате, докато сместа стане лъскава.
Сглобяване на тортата
Поставете един блат в плоска чиния с подходящи размери. Намажете с половината от крема. Поръсете с нарязани на малки парченца пресни ягоди. Поставете втори блат и намажете с останалия крем.
Залейте слепената торта с шоколадовата глазура. Приберете тортата в хладилник за няколко часа. След това декорирайте с пресни ягоди.