GAPS диета
Общ преглед на GAPS диетата
GAPS (Чревен и психологически синдром на храносмилателната система и психиката) диетата започва с лечебна фаза, която се фокусира върху „оздравяването и запечатването“ на чревната лигавица, като се премахват всички дразнещи я храни и се осигуряват градивни елементи за възстановяване на клетките, включително аминокиселини, минерали, мазнини и мастноразтворими витамини. Започва се прием на ферментирали храни и пробиотици в ниски дози, които се увеличават в хода на диетичната програма.
Лечебната фаза включва домашно приготвени бульони, супи, животински мазнини, добре сварени меса и пюрирани добре сварени зеленчуци (тиквички, моркови, тиква), а трудноусвоими храни (като зърнени и млечни продукти, фибри, боб, ядки и сурови плодове и зеленчуци) се изключват от режима на хранене Тази лечебна фаза продължава, докато всички стомашно-чревни симптоми не отзвучат.
Избягвай следните храни:
- Агар-агар
- Алое вера
- Амарант (заместител на зърнените храни, съдържа нишесте)
- Аспартам
- Астрагал (съдържа полизахариди)
- Ацесулфам
- Ацидофилно мляко
- Бакпулвер и всякакъв вид набухватели (сода за хляб може да се използва за специфични медицински проблеми)
- Балсамов оцет (в повечето марки по магазините има добавена захар)
- Бамя (слузообразуваща)
- Бира
- Бакла
- Боб, канелини, маслен, мунг, папуда
- Бобено брашно и кълнове
- Бонбони
- Брашно от зърнени култури
- Бренди (ракия)
- Булгур
- Бульон, на кубчета или гранулиран – позволен е само домашно приготвен костен бульон
- Водорасли (може да влошат състоянието на и без това компрометираната имунна система)
- Газирани безалкохолни напитки
- Горчив пъпеш (китайски мандарин)
- Грис
- Декстроза (тази в търговските продукти не е чистата форма)
- Дъвка (съдържа захари или заместители на захарта)
- Елда
- Ечемик
- Желета
- Заквасена сметана (промишлено произведена)
- Захар или захароза от всякакъв вид
- Захарин
- Зеленчуци в консерви или с добавени консерванти
- Зърнени храни, включително всички готови зърнени закуски
- Йерусалимски артишок
- Какао на прах
- Карагенан (морско водорасло с високо съдържание на полизахариди)
- Картофи (бял и сладък)
- Кафе, разтворимо (инстантно) и заместители на кафето
- Кренвирши
- Олио за готвене
- Кестени и кестеново брашно
- Кетчуп (промишлено произведен)
- Киноа (60% нишесте)
- Кисело мляко (промишлено произведено)
- Колбаси (промишлено произведени)
- Конфитюри
- Корен от репей (съдържа ФОЗ и е слузообразуващ)
- Корен от цикория (съдържа големи количества ФОЗ)
- Котидж сирене
- Крема сирене
- Кремотартар (винен камък, калиев тартарат)
- Кус-кус
- Лактоза
- Ликьори
- Маргарини и заместители на маслото
- Мая (съдържа дрожди от вида Saccharomyces cerevisae)
- Меласа
- Меса, преработени, консервирани, пушени и осолени
- Мляко, всякакво животинско, а също соево, оризово и консервирано кокосово
- Мътеница
- Напитки, безалкохолни
- Нахут
- Нишесте
- Нутрасуит (аспартам)
- Овес
- Ориз
- Памуково семе
- Паста, всякакъв вид
- Пащърнак
- Пектин
- Плодове в консерви или с добавени консерванти
- Просо
- Пчелен прашец (дразни увредените черва)
- Пшеница
- Пшеничен зародиш
- Разтворимо (инстантно) кафе и напитки от типа на Postum
- Риба, с консерванти, пушена, осолена, панирана и консервирана със сос
- Рожков
- Ръж
- Саго
Всички сирена е препоръчително да се избягват, особено при болните от хашимото и други автоимунни заболявания.
- Сирена, преработени и за мазане
- Сирене гйетост
- Сирене грюер
- Сирене моцарела
- Сирене нойхател
- Сирене „Примост“
- Сирене рикота
- Сирене фета
- Сирене шевре
- Сироп от агаве (основният въглехидрат е сложна форма на фруктоза)
- Сладолед (промишлено произведен)
- Сметана (съдържа лактоза)
- Сода бикарбонат
- Соя
- Спелта
- Суроватка, на прах или течна
- Сухо мляко
- Тапиока (нишесте)
- Тритикале
- ФОЗ (фруктоолигозахариди)
- Фруктоза, като добавка (естествено срещащата се в плодовете и меда е разрешена, но ограничено)
- Царевица
- Царевичен сироп
- Царевично нишесте
- Целулозна гума
- Чай, инстантен (разтворим)
- Шери
- Шоколад
- Шунка
- Ябълков сок (промишлено произведен)
- Ядки, осолени, печени и/или с кувертюр
- Ямс
Включи следните храни:
- Авокадо, включително олио от авокадо
- Агнешко месо, прясно или замразено
- Артишок, френски
- Аспержи
- Бадеми, включително бадемов тахан (без добавки) и бадемово масло
- Банани (узрели, само с кафяви петна по кората)
- Билки, пресни или сушени, без добавки
- Билкови чайове
- Боб, сушен дребен бял боб и боб лима (правилно приготвен – с накисване)
- Бок чой
- Бразилски орехи
- Броколи
- Брюква
- Брюкселско зеле
- Вино, сухо, червено или бяло
- Водка (много рядко)
- Водорасли, пресни и сушени (след приключване на Въвеждащата диета)
- Говеждо месо, прясно или замразено
- Грейпфрут
- Грозде
- Гхи, домашно приготвено (много от продаваните марки съдържат непозволени съставки)
- Джин (от време на време)
- Дивечово месо, прясно или замразено
- Доматен сок, без никакви добавки освен сол
- Доматено пюре, без никакви добавки освен сол
- Домати
- Дръжкова целина
- Зеле, включително зелено
- Зелен фасул
- Извара, суха, без сметана
- Кайенски пипер (лют червен пипер)
- Кайсии, пресни или сушени, без захар или други добавки
- Канела
- Каперси
- Карфиол
- Кафе, слабо и прясно приготвено, не инстантно (разтворимо)
- Кашу, само прясно
- Кейл
- Киви
- Кисело мляко, домашно приготвено
- Кокос, пресен или сушен (стърготини), без никакви добавки
- Кокосово масло
- Кокосово мляко
- Копър, пресен или сушен
- Корен от джинджифил, пресен
- Кориандър, пресен или сушен
- Краставица
- Кресон (воден крес)
- Кумкуат
- Лешници
- Лимонена киселина
- Мандарини
- Масло
- Мед, натурален
- Моркови
- Орехи
- Оцет (ябълков – естествено ферментирал, нефилтриран) (уверете се, че не сте алергични!)
- Патладжан
- Подправки, чисти, без примеси и добавки
- Птиче месо, прясно или замразено, включително пилешко, пуешко, гъше, патешко и пъдпъдъче
- Ревен
- Риба, прясна или замразена, консервирана в собствен сос, само в олио или вода
- Ряпа
- Сини сливи, сушени, без добавки или в собствен сок
Въпреки че сиренето, алкохолът и морските зеленчуци са изброени като позволени храни, препоръчително е да се избягват, особено от болните от хашимото или други автоимунни заболявания.
- Синьо сирене
- Сирене бри
- Сирене гауда
- Сирене горгонзола
- Сирене едамер
- Сирене камембер
- Сирене колби
- Сирене рокфор
- Сирене романо
- Сирене стилтън
- Сирене хаварти
- Сирене чедър
- Сирене, швейцарско
- Скоч (от време на време)
- Сокове, прясно изцедени, от разрешените плодове и зеленчуци
- Смути, прясно приготвено, от разрешените плодове и зеленчуци
- Спанак
- Стафиди
- Тиква, лятна и зимна
- Тиквички
- Фурми, пресни или сушени, без никакви добавки (не киснати в сироп)
- Цариградски лешник (от леска), пресен
- Целина
- Целулоза в добавки
- Чай, слаб, прясно приготвен, не инстантен (разтворим, на прах)
- Червено цвекло
- Черен, бял и червен пипер, смлян и на зърна
- Череши
- Черимоя
- Черна ряпа
- Черупчести (стрида, рак, мида и под.), пресни или замразени
- Чесън
- Ябълки
- Ягодоплодни, всякакви видове
- Яйца
- Ямайско танжело
Кога да се придържаш към този вид хранене?
Когато има съмнения за SIBO (бактериален свръхрастеж в тънките черва) или пък наличието му е потвърдено, както и при пропускливост на червата.
Най-добри практики, които да спазваш:
Добре е диетата да се спазва 60 – 90 дни.
Общи положения на хранителния протокол
Лечебна фаза на GAPS диетата:
- Яхнии, супи, ферментирали храни, костен бульон, желатин.
- Меса: всякакви органични (за предпочитане) добре сварени меса.
- Зеленчуци: само с ниско съдържание на фибри, добре сварени, пюрирани. За повече подробности виж статията ни за „Диета с ниско съдържание на FODMAP“.
Навлизане в GAPS диетата (започва се с най-лесносмилаемите храни):
- Добре сварени зеленчуци и меса с мека консистенция.
- Меки зеленчуци и плодове, като авокадо и банани.
- Рохки яйца.
- Хляб от ядки.
- Ядкови тахани, накиснати ядки.
- Сурови плодове, зеленчуци.
За повече информация, моля посети www.gapsdiet.com
Още по темата за GAPS диетата
GAPS диетата започва като „диета с минимални остатъци“, тоест с ниско съдържание на несмилаеми фибри, за да се уморят от глад патогенните бактерии. Дори от началото на режима да приемаш пробиотици, промените в бактериалната флора се случват постепенно и може да отнеме от 2-3 месеца до две години, докато полезните бактерии заместят патогенните бактерии.
ВАЖНО!
GAPS диетата трябва да бъде спазвана в продължение на още една година, след като последните симптоми са отзвучали, преди повторно да бъдат въведени нови храни.