Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни
В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.
Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.
Необходими продукти:
- 50 грама кокосово брашно
- 4 яйца
- 200 грама круши (или други плодове), нарязани на кубчета
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 30 милилитра кокосово масло , предварително разтопено
- подправки по желание (аз използвах по ½ чаена лъжичка джинджифил и ванилия, но ти може да добавиш и щипка индийско орехче или канела)
- кокосова или заквасена сметана за украса
Време за приготвяне: 15 мин.
Време за печене: 20 мин.
Начин на приготвяне:
- Измий и почисти крушите. Нарежи ги на малки кубчета или ги пусни в блендера за няколко бързи оборота. Ако са от по-твърдите, ще станат на парченца, а ако са от по-меките зимни сортове, ще станат на пюре. Прецени как да процедираш спрямо това дали искаш да усещаш парченца в мъфините, или предпочиташ да са с хомогенна текстура. Ако крушите станат на пюре, сложи по-малко количество, за да не се получат прекалено мокри мъфините, примерно 120 – 150 грама.
- В купа смеси сухите съставки. Добави яйцата, кокосовото масло и крушите и разбъркай добре.
- Изсипи сместа в предварително намаслените форми за мъфини и печи в предварително загрята до 220 градуса фурна. След 10 минути намали фурната на 180 градуса. 15 – 20 минути обикновено са достатъчни за мъфините, но зависи от големината на формите и водното съдържание на крушите, затова проверявай с клечка. Знаеш как – като излезе суха, значи са готови. 😉
Тази рецепта е базова. С нея можеш да експериментираш много.
Ето няколко идеи:
- Да добавиш 50 грама нарязани ядки, като лешникът би подхождал най-много на крушите.
- Да замениш крушите с ябълки и да добавиш орехи.
- Освен с ябълки, може да замениш и с настъргани моркови, пюре от тиква, сварени и намачкани сладки картофи.
- Да поръсиш с кокосови стърготини или да намажеш с кокосова (или заквасена ) сметана.
- Да си приготвиш „пудра захар“ от кокос, с която да поръсиш готовите мъфини.
- Да сервираш мъфините с топка домашен сладолед.
Рецептата е подходяща за хранителните протоколи по следните книги:
„Захарен детокс“;
„Ключът към бързия метаболизъм“ – фаза 3;
„План за облекчаване на мигрената“
„Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези“
„Микробиом диета“ – фаза 2 и 3;
„Нисковъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно“;
и хранене без алергени (макар яйцата да са такива в някои програми и режими).