Печени картофи с подправка за тиквен пай
Любима подправка с щипка пикантен привкус! Днес споделяме една чудесна рецепта на Стефани Уивър за провокиране на сетивата: печени сладки картофи с подправка за тиквен пай. Идеална гарнитура към основно ястие или допълнение към салата, ако си на нисковъглехидратно хранене, ако следваш План за облекчаване на мигрената или просто ако искаш да предизвикаш вкусовите си рецептори.
Няма нужда да белиш сладките картофи – просто ги изтъркай с четка под течаща вода, след което ги нарежи като за домашни пържени картофи. Гледай да са приблизително с еднакъв размер и дебелина, за да се запекат равномерно. За да изпробваш степента на люто, започни с ⅛ чаена лъжичка кайенски (или друг лют) пипер. При необходимост добави още лют пипер.
Нямаш сладки картофи? Добре, използвай тиква, която да нарежеш на клечки като за пържени картофи. Добави още малко от солените подправки, тъй като тиквата е по-сладка от сладките картофи. А ето и инструкции как да приготвиш тайната подправка.
Домашна подправка за тиквен пай
Рецептата е подходяща за всички режими на хранене.
- ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 10 минути
- ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 минути
- ОБЩО ВРЕМЕ: 40 минути
- ХРАНЕНЕ: вечеря, обяд
- КУХНЯ: американска
- ПОРЦИИ: 4
Необходими продукти:
- около 800 грама сладки картофи (2 картофа), изтъркани с четка под течаща вода и ръчно нарязани на резени като за домашни пържени картофи
- 2 супени лъжици зехтин (екстра върджин)
- 1 чаена лъжичка чесън на прах
- ½ чаена лъжичка кимион (сушен)
- ½ чаена лъжичка подправка за тиквен пай
- ¼ чаена лъжичка кайенски пипер (използвай ⅛ чаена лъжичка, ако не искаш картофите да са прекалено пикантни)
- ⅛ чаена лъжичка пушена сол, фино счукана в хаванче с пестик, ако е възможно
Начин на приготвяне:
- Загрей предварително фурната на 200 °C. Застели плитка тава с хартия за печене. Постави решетката на фурната в горната ѝ третина, ако реотаните са в долната част на фурната, или в средата, ако топлината идва отгоре.
- Изтъркай сладките картофи с четка под течаща вода. Подсуши ги леко, след което ги нарежи на едри парчета като за домашни пържени картофи. Отрежи всички участъци с петна или наранявания.
- Сложи картофите в голяма купа и разбъркай със зехтина, докато се увериш, че всички картофи са добре омазнени.
- Смеси всички подправки в малка купа до постигане на един цвят.
- Поръси сладките картофи със сместа от подправки, като разбъркваш с голяма лъжица. Добави още, докато картофите се покрият равномерно с подправките.
- Изсипи картофите в подготвената тавка, като внимаваш да не се допират.
- Печи 10 минути, разбъркай, след което печи още 10 – 15 минути, докато картофите са хрупкави отвън и меки отвътре при надупчване с вилица. Сервирай с любимата си домашна майонеза, лют доматен сос или с гуакамоле като сос за потапяне.
Можеш да използваш и тази технология за „пържени“ картофки. Или да ги приготвиш във фритюрник с горещ въздух, ако разполагаш с такъв.
Да ти е сладко!