Пълнозърнести питки с котидж сирене и скир

 

 

Време за малко хлебчета. Тези днес са от книгата на Генади Генадиев „Здравословни закуски“. Перфектни са за закуска, за основа на сандвич или в допълнение към богата питателна салата, тип ястие за обяд или вечеря. А рецептата е много лесна за изпълнение. Подсещам, ако има злоядо дете покрай теб, че това е чудесен начин да привлечеш вниманието му към храната. Покани го да готви с теб. Ще е забавно, ще е образователно и вероятността да поиска да опита „плодовете“ на своя труд е доста голяма. Да не кажа почти гарантирана.

 

Виж тук за още лесни идеи да готвиш с детето си.

 

Днешната рецепта е с глутен и млечни. Да, в действителност рядко публикуваме такива. Но съм на ясно, че не всички наши читатели спазват стриктно и през цялото време безглутенов режим. Затова споделяме нещо и за по-широка аудитория. И определено нещо, което ще се хареса и на семействата ни.

Тази и още много вкусни, лесни и апетитни рецепти от фитнес треньора и превъзходен кулинар, Генади Генадиев можеш да откриеш в книгата му „Здравословни закуски“. Припомням, че в нея има и чудесни десерти. А по-голяма част от рецептите са идеални и за обяд и за вечеря.

Лесно, практично, вкусно и здравословно с Генади Генадиев.

Пълнозърнести питки с котидж сирене и скир

Нискокалорични, пълнозърнеси и богати на белтъчини и фибри.

Необходими продукти за 6 броя:

  • 150 грама котидж сирене
  • 1 яйце
  • сол на вкус
  • 20 грама кокосово масло
  • 100 грама скир
  • 1 чаена лъжичка сода
  • 300 грама пълнозърнесто брашно (или колкото поеме тестото)
  • бял и черен сусам за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Смесете котидж сиренето, яйцето, солта и по-голямата част от кокосовото масло. Разбъркайте скира със содата и ги добавете към яйчената смес. Добавете пълнозърнестото брашно и омесете средно твърдо тесто. Оформете 6 топчета и ги оставете в тава върху хартия за печене да си починат 30 минути. Намазнете питките с остатъка от кокосовото масло и поръсете със сусама. Изпечете за 20 минути в предварително загрята на 200 °C фурна.

 

Хранителна стойност на една питка:

Калории: 252

Въглехидрати: 39,3 грама

от които фибри:

Белтъчини: 10,8 грама

Мазнини: 5,8 грама

1 коментар. Leave new

  • Мариана Стефанова
    юни 20, 2023 2:38 pm

    Здравейте,г-жа Люцаканава,
    Приятно ми е да чета всички имейли и публикувания,всичко е с вкус и интелегетно направено,имам идея към Вас да издадете книга за здравословно хранене над 5о годишните,тогава и пък по рано започват болести. Някой много напълняват нямат добър метаболизъм,липсват важни елементи за добро здраве!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed