Безглутенов сладкиш с праскови

безглутенов-сладкиш-с-спраскови

С последните добре узрели праскови, нека да си приготвим вкусен ароматен сладкиш – без захар, без глутен и без млечни.

Подсещам, че прасковите са супер за замразяване! А ако правиш или ще правиш КБМ знаеш, че често давам рецепти със замразени праскови. Те са супер ценен ресурс – да имаш свежи (прясно замразени в моя случай и домашни) праскови в камерата целогодишно.

Как да замразиш праскови?

Измий ги и ги остави да се отцедят от водата. Нарежи на кубчета и подреди в кутия, подходяща за замразяване или в пликове. След около 40 минути до час, извади пликовете (или кутиите), разбъркай леко, да се разделят парчетата и прибери пак в камерата.

Преди да ги извадиш, ще има малко залепнали парченца, но не се притеснявай с малко по-голям натиск се разделят на първоначалните си парчета.

Така ще имаш „пресни“ праскови за по-дълго време. И са супер за бързи закуски с овесени ядки, с чиа или калфути. А днес споделям една топ, топ рецепта за летен сладкиш. Правя я всяко лято от поне 5 години!

Необходими продукти:

За сладкиша:
  • 150 грама кокосово брашно
  • 10 яйца
  • 300 грама паста от фурми
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка натурален ябълков оцет
  • ¼ чаена лъжичка домашен екстракт от ванилия – по желание
  • 250 грама праскови това са около 2 средно големи праскови
За крема:
  • 400 грама праскови – ако предпочиташ да няма толкова силно плодов вкус, може да намалиш прасковите на половина.
  • 200 грама кокосов крем
  • По-желание 1-2 супени лъжици еритритол и/или ванилия

    Лично според мен няма нужда от подсладител, но знам че повечето хора ще имат нужда от малко подслаждане за отваряне на вкусовете. Но на мен само плодовете са ми достатъчни. Ако обаче не обичаш прекалено плодовия вкус, може да намажеш и само с кокосов крем (на снимката сладкиша е намазан само с кокосово крем). Или да намалиш количеството плод. Моята любима комбинация е с кокосов крем, 400 грама праскови и 2 капки ванилия.

Начин на приготвяне:

Подготви и тавичката за печене. Може да е форма за торта с падащо дъно, може да е обикновена квадратна или правоъгълна тавичка. Форми за кекс не са подходящи. Важното е тавичката да достатъчно широка, за да се разстеле хубаво сместа, но и да е достатъчно висока, за да има място за крема.

Препоръчително е да я постелиш с хартия за печене, която да е предварително намаслена. Ако пропуснеш хартията, намажи хубаво избраната тавичка за печене.

Предварително нарежи прасковите на малки кубчета. Поръси ги с една супена лъжица от кокосовото брашно. Разбъркай и ги остави настрани докато приготвяш останалите съставки.

В блендер с S-образен нож разбий яйцата, заедно с фурмите. Когато се получи хомогенна смес добави първо кокосовото брашно, след това бакпулвера и на финала оцета. Разбъркай отново, до хомогенно смесване. Изсипи част от сместа в предварително подготвената тавичка. Разстели хубаво на равномерен пласт. Поръси с плодовете и разбъркай леко. Отгоре постави останалата смес, като разбъркваш постепенно, докато парченцата праскови се разпределят равномерно. Ако останат събрани на едно място няма да се получи много добър ефект.

Изпечи в предварително загрята фурна на 220 градуса.

Печи 3 минути на тази темература, след което намали на 180 градуса. Печи 20 минути, след което намали на 160 градуса и печи още 10 минути. След общо 33 минути провери сладкиша с клечка за зъби. Трябва след набождане да не полепват трохи по нея.  Общото време за печене не трябва да е повече от 40-45 минути.

 

Извади сладкиша и го остави да се охлади.

През това време подготви крема, като разбиеш кокосовия крем и прасковите. Разстели крема на вече изстиналия сладкиш. Охлади и се наслади на сладкиша в приятна компания.

Внимание!

Кокосовият крем трябва да е на стайна темература, а не да го извадиш от хладилника. Ако е по-студено и се е втвърдил можеш да го затоплиш като го поставиш в купа с гореща вода за около 5-10 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed