Мраморен кекс с шоколадов ганаш
Още една безглутенова версия на традиционен сладкиш от книгата на Габриела Цулин „60 здравословни безглутенови рецепти“. Този път рецептата е за „Мраморен кекс с шоколадов ганаш“. Тук в блога ни можеш да видиш много подобни интерпретации на класически десерти, но не пропускай и новата книга на “Вдъхновения”. Подсещам, че е чудесен подарък за предстоящите празници, но не само. Книгата е чудесен подарък както за себе си, така и за наши близки, които се опитват да напреднат в безглутеновото печене. Книгата е с твърди корици, много красиви снимки и 60 здравословни и много апетитни рецепти без глутен. Истинско бижу за кухнята.
Можеш да я разгледаш тук. А сега да преминем към рецептата.
Необходими продукти:
За кекса
- кокосово масло на спрей за формата
- 200 грама безглутеново брашно
- щипка сол
- 10 грама бакпулвер
- 150 грама натурален шоколад
- 250 грама краве масло, разтопено
- 100 грама био кокосова захар
- 4 яйца
- 120 милилитра кокосово мляко
- 4 капки етерично масло от портокал
За шоколадовия ганаш:
- 130 грама натурален шоколад
- 60 милилитра животинска сметана с 36% масленост
Начин на приготвяне:
Подготовка на кекса
Напръскай формата за кекс с кокосово масло на спрей. Ако не разполагаш с такова, намажи с разтопено масло и поръси с брашно.
Смеси в купа брашното, солта и бакпулвера. Разтопи шоколада на водна баня.
Сложи в друга купа маслото и разбий с миксер на ниска скорост за 2 – 3 минути, докато стане гладко. Добави към него захарта и превключи миксера на средна скорост. Бъркай, докато сместа побелее и стане пухкава. Добави едно по едно яйцата, като разбиваш за кратко след всяко яйце, докато продуктите се смесят. Превключи миксера на ниска скорост и постепенно прибави брашнената смес, кокосовото мляко и етеричното масло. Добави половината от получената смес към разтопения шоколад и разбъркай добре.
Изсипи последователно двете смеси във формата за кекс. Разбъркай ги с нож, за да се получат мраморните шарки. Печи 50 – 60 минути в предварително загрята на 180 °C фурна. След това прободи кекса по средата с клечка за зъби, за да провериш дали е готов. Ако тестото не залепва по клечката, значи е готов. Извади го от фурната и го остави да изстине напълно във формата. С помощта на нож отдели кекса от стените ѝ. След това го извади и постави върху метална скара.
Подготовка на шоколадовия ганаш
Сложи в купа натрошения на парченца шоколад. Сипи в малка касерола сметаната и я затопли на среден огън. Малко преди да заври я свали от огъня, излей я върху шоколада и бъркай, докато се получи еднородна смес. Остави крема да престои десет минути, за да се сгъсти леко. С малка силиконова шпатула разстели получения крем върху кекса. Остави го да стегне за един час и след това го поднеси.
По желание декорирай с натрошен шоколад.
Добър апетит!