Веган чийзкейк с лимон и горски плодове
Сладкишите винаги са част от нашите празници, и този път избрах нещо ново и веган! Вместо торта, ще приготвя чийзкейк, който е изключително лесен и идеален за замразяване. Поводът е специален – рожден ден на дъщеря ми! Нямам търпение да споделя резултата с вас!
Може да се приготви и като сладоледен десерт. Просто го замрази за 4-5 часа и се наслади в приятна компания.
Всички ще бъдат изненадани от кремообразния вкус и свежестта му. Използвахме само най-добрите съставки и резултатът е повече от впечатляващ. Ако искаш да опиташ нещо различно и здравословно, този веган чийзкейк е точно за теб! Не забравяй да споделиш с приятели.
- Порции 16
- Подготовка: 20 минути
- Готвене: 2 часа
За основата:
- ½ чаша (40 грама) сушени кокосови стърготини
- 1 чаша (100 грама) орехи, нарязани
- 12 броя пресни фурми
- щипка сол
За лимоновия слой:
- 2 чаши (230 грама) кашу, накиснато за 4 часа или за една нощ
- 1 чаша (240 милилитра) кокосова сметана
- 4 супени лъжици кокосово масло, меко
- ½ чаша (120 милилитра) кленов сироп
- кората от 1 лимон
- сокът от 1 лимон
- щипка сол
За слоя с горски плодове:
- 1 чаша (150 грама) замразени червени горски плодове
- 2 супени лъжици семена от чиа
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 2 супени лъжици кленов сироп
Начин на приготвяне:
- Смели ядките за блата на брашно в кухненски робот с S-образен нож. Добави останалите съставки за блата и разбий, докато се образува лепкава паста. Прехвърли получената смес във форма за торта и притисни равномерно, за да оформиш долния слой. Постави формата в хладилник, докато приготвиш останалите слоеве.
- Отцеди кашуто и го подсуши с кухненска кърпа. Сложи всички съставки за лимоновия слой в кухненски робот и разбий до гладкост. Разпредели върху основата и върни в хладилника.
- Подготви последния слой с горските плодове. Сложи всички съставки в кухненския робот и разбий до гладкост.
- Добави горния слой на чийзкейка едва когато лимоновият слой е стегнал напълно. Гарнирай с допълнително горски плодове (по желание). Върни в хладилника, докато стегне.
- Сервирай с настроение и се наслади на макс!