Мъфини без брашно и захар – лесни и чудесни
By Borislava Lutskanova Десерти, Закуски, Кулинарно училище, Хляб, мъфини и печива Без глутен, Без захар, Без млечни продукти, Микробиом диета, Нисковъглехидратна
март 6, 2020
В края на миналата година те предизвикахме с книгата „Захарен детокс“. Нямам представа каква част от тези, които я прочетоха, успяха да се мотивират да го направят наистина, но със сигурност всички сме наясно, че е добре не само за здравето и килограмите, но и за кожата и красотата да даваме малка почивка на организма.
Е, днес те предизвиквам още повече с едни лесни и чудесни мъфини без брашно, без захар (и никакви подсладители!), но много, много вкусни и ароматни. Имай предвид, че тук основната сладост идва от плодовете, затова е важно да подбереш достатъчно сладки (за твоя вкус) плодове. Моите круши не бяха прекалено сладки, но аз ги предпочитам така. Харесва ми да усещам останалите аромати в храната, а не само сладостта. Но това се възпитава с времето. Ще ти е необходимо такова, за да успееш да привикнеш небцето си към по-малко сладка версия на храната.
- Prep: 15 mins
- Cook: 20 mins
Directions
1Измий и почисти крушите. Нарежи ги на малки кубчета или ги пусни в блендера за няколко бързи оборота. Ако са от по-твърдите, ще станат на парченца, а ако са от по-меките зимни сортове, ще станат на пюре. Прецени как да процедираш спрямо това дали искаш да усещаш парченца в мъфините, или предпочиташ да са с хомогенна текстура. Ако крушите станат на пюре, сложи по-малко количество, за да не се получат прекалено мокри мъфините, примерно 120 – 150 грама.
2В купа смеси сухите съставки. Добави яйцата, кокосовото масло и крушите и разбъркай добре.
3Изсипи сместа в предварително намаслените форми за мъфини и печи в предварително загрята до 220 градуса фурна. След 10 минути намали фурната на 180 градуса. 15 – 20 минути обикновено са достатъчни за мъфините, но зависи от големината на формите и водното съдържание на крушите, затова проверявай с клечка. Знаеш как – като излезе суха, значи са готови :)
Тази рецепта е базова. С нея можеш да експериментираш много.
Ето няколко идеи:
- Да добавиш 50 грама нарязани ядки, като лешникът би подхождал най-много на крушите.
- Да замениш крушите с ябълки и да добавиш орехи.
- Освен с ябълки, може да замениш и с настъргани моркови, пюре от тиква, сварени и намачкани сладки картофи.
- Да поръсиш с кокосови стърготини или да намажеш с кокосова (или заквасена ) сметана.
- Да си приготвиш „пудра захар“ от кокос, с която да поръсиш готовите мъфини.
- Да сервираш мъфините с топка домашен сладолед.
Рецептата е подходяща за хранителните протоколи по следните книги:
- „Захарен детокс“;
- „Ключът към бързия метаболизъм“ – фаза 3;
- „План за облекчаване на мигрената“
- „Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези“
- „Микробиом диета“ – фаза 2 и 3;
- „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно“;
- хранене без алергени (макар яйцата да са такива в някои програми и режими).