Безглутенови мъфини с шоколадов пълнеж
Любими безглутенови бананови мъфини. Използвам брашно от киноа, защото то придава допълнителна сладост, но могат да се приготвят със всякакво безглутеново брашно. Овесеното брашно също придава сладост и в тази рецепта е взаимнозаменяемо с това от киноа. Ако не разполагаш с овесено брашно – смели овесени ядки в мелничка за подправки и ще получиш овесено брашно. И да! Без глутен е много по-вкусно и полезно!
Ако следиш блога ни, знаеш, че много рядко използвам какао, шоколад и мед в рецепти, в които тези съставки се нагряват. Но, понякога (а това се случва много рядко) правя изключения с нагряването на меда. Това е една от любимите ми рецепти – изключение от правилото.
Важно е да знаеш, че кокосовия нектар, освен че е много вкусен, подлежи на нагряване. Така че ако искаш да спазиш правилото да не нагряваш мед – замени с кокосов нектар.
Идея: Бананите могат да бъдат заменени с печена тиква и да се добави малко канела за чудесен есенно–зимен вариант. При необходимост добави още малко ксилитол, защото тиквата е по-малко сладка от банана.
Време за подготовка: 10 минути
Време за печене: 15 минути
Необходими съставки:
- 1 1/2 чаша брашно от киноа или друго безглутеново брашно
- 2 с.л. ксилитол
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 чаена лъжичка хуск на прах – не е задължително, просто мъфините ще се ронят малко повече, ако пропуснеш тази съставка
- 3 средно големи банана, намачкани
- 2 с.л. ябълков оцет
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 2 с.л. кокосово масло + още за намазване на формите.
За течния шоколад:
- 3 с.л. пълнозърнест сусамов (или лешников) тахан
- 3 с.л. мед, кленов сироп или кокосово нектар
- 3 с.л. кокосово масло
- 2 с.л. какао
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смеси първо съставките за шоколада до еднородна хомогенна смес.
Включи фурната на 200 градуса, за да загрее. Подготви формите за мъфини, като ги намажеш с кокосово масло.
За мъфините, първо смеси сухите съставки, разбъркай добре и внимавай да не останат бучки. Отделно смеси течните съставки в друга купа. Разбъркай добре и добави към тази смес сухите съставки. Разбъркай отново до хомогенно смесване.
От готовата смес сложи по малко във формите за мъфини и оформи кладенче. Сложи по малко от шоколада в центъра, после разпредели и останалата смес отгоре. По желание може да поръсиш с натрошени ядки.
Изпечи в предварително загрята фурна за около 15 минути.
Bone Appetite!