Спечелете точки в Клуба за лоялност. Моля, не забравяйте да
влезете в акаунта си преди да завършите поръчката си. Може да направите това и в следващата стъпка. Ако все още
нямате регистриран акаунт в онлайн магазина – след въвеждането на адрес за доставка – маркирайте отметката:
“Желаете ли да Ви бъде създаден акаунт?”.
Любими безглутенови бананови мъфини. Използвам брашно от киноа, защото то придава допълнителна сладост, но могат да се приготвят със всякакво безглутеново брашно. Овесеното брашно също придава сладост и в тази рецепта е взаимнозаменяемо с това от киноа. Ако не разполагаш с овесено брашно – смели овесени ядки в мелничка за подправки и ще получиш овесено брашно. И да! Без глутен е много по-вкусно и полезно!
Ако следиш блога ни, знаеш, че много рядко използвам какао, шоколад и мед в рецепти, в които тези съставки се нагряват. Но, понякога (а това се случва много рядко) правя изключения с нагряването на меда. Това е една от любимите ми рецепти – изключение от правилото.
Важно е да знаеш, че кокосовия нектар, освен че е много вкусен, подлежи на нагряване. Така че ако искаш да спазиш правилото да не нагряваш мед – замени с кокосов нектар.
Идея: Бананите могат да бъдат заменени с печена тиква и да се добави малко канела за чудесен есенно–зимен вариант. При необходимост добави още малко ксилитол, защото тиквата е по-малко сладка от банана.
Време за подготовка: 10 минути
Време за печене: 15 минути
Необходими съставки:
1 1/2 чаша брашно от киноа или друго безглутеново брашно
2 с.л. ксилитол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка хуск на прах – не е задължително, просто мъфините ще се ронят малко повече, ако пропуснеш тази съставка
3 средно големи банана, намачкани
2 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. кокосово масло + още за намазване на формите.
За течния шоколад:
3 с.л. пълнозърнест сусамов (или лешников) тахан
3 с.л. мед, кленов сироп или кокосово нектар
3 с.л. кокосово масло
2 с.л. какао
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смеси първо съставките за шоколада до еднородна хомогенна смес.
Включи фурната на 200 градуса, за да загрее. Подготви формите за мъфини, като ги намажеш с кокосово масло.
За мъфините, първо смеси сухите съставки, разбъркай добре и внимавай да не останат бучки. Отделно смеси течните съставки в друга купа. Разбъркай добре и добави към тази смес сухите съставки. Разбъркай отново до хомогенно смесване.
От готовата смес сложи по малко във формите за мъфини и оформи кладенче. Сложи по малко от шоколада в центъра, после разпредели и останалата смес отгоре. По желание може да поръсиш с натрошени ядки.
Изпечи в предварително загрята фурна за около 15 минути.