fbpx

Безглутенови мъфини с шоколадов пълнеж

 

Любими безглутенови бананови мъфини. Използвам брашно от киноа, защото то придава допълнителна сладост, но могат да се приготвят със всякакво безглутеново брашно. Овесеното брашно също придава сладост и в тази рецепта е взаимнозаменяемо с това от киноа. Ако не разполагаш с овесено брашно – смели овесени ядки в мелничка за подправки и ще получиш овесено брашно. И да! Без глутен е много по-вкусно и полезно!

Ако следиш блога ни, знаеш, че много рядко използвам какао, шоколад и мед в рецепти, в които тези съставки се нагряват. Но, понякога (а това се случва много рядко) правя изключения с нагряването на меда. Това е една от любимите ми рецепти – изключение от правилото.
Важно е да знаеш, че кокосовия нектар, освен че е много вкусен, подлежи на нагряване. Така че ако искаш да спазиш правилото да не нагряваш мед – замени с кокосов нектар.

 

Идея: Бананите могат да бъдат заменени с печена тиква и да се добави малко канела за чудесен есенно–зимен вариант. При необходимост добави още малко ксилитол, защото тиквата е по-малко сладка от банана.

Време за подготовка: 10 минути
Време за печене: 15 минути

 

Необходими съставки:

  • 1 1/2 чаша брашно от киноа или друго безглутеново брашно
  • 2 с.л. ксилитол
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжичка хуск на прах – не е задължително, просто мъфините ще се ронят малко повече, ако пропуснеш тази съставка
  • 3 средно големи банана, намачкани
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 с.л. кокосово масло + още за намазване на формите.

За течния шоколад:

  • 3 с.л. пълнозърнест сусамов (или лешников) тахан
  • 3 с.л. мед, кленов сироп или кокосово нектар
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Смеси първо съставките за шоколада до еднородна хомогенна смес.

Включи фурната на 200 градуса, за да загрее. Подготви формите за мъфини, като ги намажеш с кокосово масло.

За мъфините, първо смеси сухите съставки, разбъркай добре и внимавай да не останат бучки. Отделно смеси течните съставки в друга купа. Разбъркай добре и добави към тази смес сухите съставки. Разбъркай отново до хомогенно смесване.

От готовата смес сложи по малко във формите за мъфини и оформи кладенче. Сложи по малко от шоколада в центъра, после разпредели и останалата смес отгоре. По желание може да поръсиш с натрошени ядки.

Изпечи в предварително загрята фурна за около 15 минути.

Bone Appetite!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню