Кокосово-бадемов кекс без глутен и млечни
Плътен, ароматен и богат на протеини, витамини, фибри и антиоксиданти, този прекрасен кокосово-бадемов кекс без глутен и млечни е по-здравословна и по-вкусна (според мен) вариация на традиционния такъв. Понякога го доовкусявам дори повече, като към тестото добавям бадемова паста или марципан. Друг път слагам начупен тъмен шоколад, въпреки че любимият ми начин на приготвяне на тази рецепта е описан по-долу. И понеже този кекс се приготвя с бадемово брашно и бе без глутен и млечни, не пропускай да се насладиш на прекрасния му аромат.
Украсен с филирани бадеми е чудесен и за празничната трапеза!
Може да бъде полят и с глазура. А защо не и с разтопен шоколад?
Ти избираш в каква форма ще го изпечеш. Може да е във форма на торта, кекс или малки кексчета. Отгоре може да добавиш и кокосова разбита сметана.
Може да бъде полят и с глазура. А защо не и с разтопен шоколад?
Ти избираш в каква форма ще го изпечеш. Може да е във форма на торта, кекс или малки кексчета. Отгоре може да добавиш и кокосова разбита сметана.
Необходими продукти за 8 порции:
- 3 чаши бадемово брашно
- ¼ чаша кокосово брашно
- ¾ чаени лъжички сода бикарбонат
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаша течно кокосово масло
- ⅔ чаша кокосова захар
- 4 големи яйца
- ½ чаша кокосово мляко от консерва – или домашно – виж рецептата тук
- ½ чаена лъжичка бадемов екстракт
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрей фурната на 180 градуса.
2. Намажи леко с кокосово масло малка тава или подходящ съд за печене.
3. В голяма купа разбъркай бадемовото брашно, кокосовото брашно, содата, бакпулвера и солта.
4. С миксер разбий на средна скорост течното кокосово масло, кокосовата захар, яйцата, кокосовото мляко, бадемовия екстракт и ванилията.
5. Добавяй постепенно сухите съставки към течните, докато разбиваш. Продължи до пълно смесване.
6. Изсипи тестото в подготвената тава или съда за печене и заравни отгоре.
7. Печи 35 до 45 минути или докато провериш с клечка за зъби тестото и тя излезе чиста.
8. Остави кекса да изстине за 15 минути, преди да го разрежеш на парчета.
Опитайте този кокосово-бадемов кекс без глутен и млечни. Добави чаша чай за пълно удоволствие. Прекрасен избор за закуска или следобедно похапване, той със сигурност ще зарадва всички любители на сладките изкушения. Сподели рецептата с приятели и не забравяй да ни кажеш как се е получил твоят кекс!