Лесен костен бульон

lesen-kosten-bulion

Необходими продукти за Лесен костен бульон:

  • 5 пилешки бутчета
  • 2 чаши смес от нарязани моркови, лук и целина
  • сол на вкус
  • пречистена вода
  • 1 супена лъжица ябълков оцет

Оцетът е важен! Не го пропускай. Той извлича колагена от костите.

Начин на приготвяне:

Има поне два начина да приготвиш костен бульон у дома. Единият е старата класика – в тенджера на котлон. Другият, препоръчван от д-р Изабела Уенц и безспорно по-удобен за работещите навън, е с уред за бавно готвене. Тук описваме и двата метода, за да не оставаш без костен бульон независимо какво е оборудването в кухнятата ти.

На котлон:
  1. Сложете пилето, оцета и зеленчуците във висока тенджера.
  2. Сипете вода до около 2 – 3 сантиметра под ръба на тенджерата.
  3. След като заври, намалете огъня до умерено нисък и оставете да къкри 8 до 12 часа.
  4. Подправете със сол на вкус.
  5. Прецедете, разсипете в буркани и съхранявайте в хладилник.
В уред за бавно готвене:
  1. Сложете пилето, оцета и зеленчуците в уреда.
  2. Напълнете го с вода до около 2 – 3 сантиметра под ръба и гответе под капак на висока степен 8 до 12 часа.
    Според д-р Келиан Петручи, автор на книгата „Диетата с костен бульон на д-р Келиан“, костният бульон трябва да се приготвя между осем и двайсет и четири часа, за да се извлекат най-много полезни хранителни вещества. За целта най-подходящ се явява уредът за бавно готвене, а и с него става толкова по-лесно, отколкото с тенджера на котлон.
  3. Подправете със сол на вкус.
  4. Прецедете, разсипете в буркани и съхранявайте в хладилник.

Ето колко лесно е приготвянето на костен бульон. С така направената доза можеш едновременно да запълниш нуждите от междинни хранения в ежедневието си и да заредиш тялото си полезни хранителни вещества.

Имай предвид, че това е базова рецепта за костен бульон. Ако искаш да го пиеш като малка закуска, разреди 2 супени лъжици от сместа с 1 чаша гореща вода и добави подправки на вкус. Можеш също така да използваш по 2-3 супени лъжици от бульона в супи и ястия. Добър апетит!


Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:

  1. Здравословното хранене е и вкусно хранене! 
  2. Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:

Микробиом диета – фаза 1 и 2
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8
Автоимунен палео протокол (АИП)
Протоколът Хашимото
Ключът към бързия метаболизъм
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Нисковъглехидратно хранене за всеки ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed