Протеинови курабийки с тиква

Сезонът на тиквата е вече тук. С други думи отново е есен. А есен, плюс тиква, плюс курабийки, плюс уикенд. Еха… според мен е равно на разкош. Особено когато тези курабийки с тиква са протеинови и много, много вкусни. Ооо, и да не забравя, много лесни за приготвяне.

Не знам ти как приемаш смяната на сезоните, захладняването и есенните дъждове, надявам се добре. Лично за мен всеки сезон си има своето очарование, своята динамика и своя ритъм. И макар да обожавам пролетта и лятото, то есента си идва с един особен уют. Асоциацията ми е за топъл чай и четене на книжка на дивана. Задължително под одеяло. Като цяло есента ми носи нагласата за лежерност. Поне моето възприятие е такова.

А какво е есен следобед без сладкиш с тиква?

Днес съм избрала малко фит рецепта за протеинови курабийки с тиква.

И да, протеиновите барове, станаха супер масови. Признавам си, че и аз си купувам понякога, ако нямам време да си приготвя хапване след тренировка. И все пак трябва да сме наясно, че повечето протеинови барове са с много, много съмнителен състав. Всъщност не е съмнителен, защото си го пише на опаковката, но хората рядко четат.

Не ми се навлиза в повече подробности, но се надявам да проверяваш етикета на това, което купуваш. Ще се радвам, ако запомниш, че протеиновите барове трябва да се избират и консумират с повишено внимание. Масовите имат много синтетика вътре. А и при това са прекалено сладки! Много, много сладки!

Затова и рецептата, която ти представям днес е за много, много сладки протеинови курабийки с тиква. Лично за моя вкус е препоръчително да се намалят фурмите наполовина. Но знаеш, споделяла съм, че често правя два варианта на рецепта един за моя вкус, един за по-масов. Личното ми мнение по темата е, че не е здравословно да се хапва толкова прекалено сладко. Макар и от добри източници. Вкусовите рецептори на всеки е добре да се превъзпитат в посока по-малко сладко.

ВАЖНО! Ако намалиш фурмите, то трябва да се увеличи тиквата. Не пропускай тази СТЪПКА, защото търсим точно определена консистенция.

 

Внимание! Много са сладки.

Необходими продукти:

  • 260 грама безглутенови овесени ядки
  • 100 грама растителен протеин – може оризов, грахов или конопен (може и друг, какъвто използваш)
  • 400 грама паста фурми
  • 400 грама печена тиква
  • 260 грама кокосово масло
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 40 грама обелен пресен джинджифил, настърган
  • 2 чаени лъжички бакпулвер
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • По желание: тиквено семе, сусам, лешници или други ядки за поръсване на курабиите

Начин на приготвяне:

  1. Смели овесените ядки на брашно в блендера в купата с S-образния нож. Прехвърли го в купа.
  2. Подготви тава за печене на курабийките, предварително застлана с хартия за печене.
  3. В същата купа с S-образен нож смеси течните съставки. Това са: тиквата, кокосовото масло, фурмите, джинджифила, и оцета. Смели ги до хомогенна смес и добави овесените ядки, смлени на брашно, канелата и бакпулвера. Пусни робота на висока скорост, но за кратко. При необходимост повтори. Необходими са 2-3 пулсации за по няколко секунди, за да се смесят съставките. Полученото тесто става мокро и лепкаво. 
  4. Оформи по-големи курабийки на ръка. Ако ги правиш по около 70 грама ще получиш 20 броя. Ако ги правиш по-малки по около 40 грама ще излязат около 32 броя.

ИДЕЯ ОТ МЕН : ) По желание украси курабийките със семена и/или натрошени ядки. Леко ги притисни, преди печенето, ако ще добавяш.

5.  Изпечи в предварително загрята фурна за 20 минути на 170 г.

ВАЖНО! Ако направиш по-малки курабийки ги проверявай след 10-та минута. Времето им за печене ще е около 12-15 минути.

Да ти е сладко! : )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed