Протеиново златно мляко
Вече сме публикували рецепта за златно мляко, както и рецепта за паста от куркума. А днес ще ти разкажем как можеш да си приготвиш протеиново златно мляко – една чудесна напитка, споделена ни от д-р Джолийн Брайтън в нейната книга “Отвъд хормоните“.
Златното мляко е позната отдавна напитка. То се използва от векове в Аюрведа и традиционната китайска медицина. В тази рецепта са включени различни билки заради техните терапевтични ефекти.
- Куркумата има противовъзпалителни свойства, а черният пипер осигурява оптималното ѝ усвояване.
- Джинджифилът успокоява стомашно-чревния тракт.
- Канелата пък е чудесна за регулиране на кръвната захар.
- МСТ маслото е чудесно за здравето на мозъка и действа като стабилен източник на енергия през нощта. Ако използваш качествено МСТ масло, то и вкусът му ще е добър.
- Колагенът подпомага оздравяването на червата и е богат на глицин, който допринася за спокойствието.
- Ако употребяваш млечни продукти в менюто си, в рецептата може да използваш и гхи от пасищно отглеждани животни заради мастноразтворимите витамини в него и свойството му да потиска възпалението на червата и да подпомага перисталтиката им.
Може да приготвиш напитката за няколко минути и да я консумираш топла или с лед. Направи по-голямо количество сутринта и го съхранявай в буркан или стъклен термос за употреба по-късно в същия ден или на следващия.
Необходими продукти за Протеиново златно мляко:
- 2 чаши пълномаслено кокосово мляко
- 2 чаени лъжички куркума на прах
- 1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил или сушен джинджифил на прах
- 1 до 2 чаени лъжички MCT масло или кокосово масло
- 1 до 2 чаени лъжички гхи от пасищно отглеждани животни (по желание)
- ½ чаена лъжичка смляна канела
- 1 до 2 супени лъжици хидролизиран колаген от пасищно отглеждани животни
- 1 до 2 чаени лъжички суров мед
- щипка прясно смлян черен пипер
Количество: 500 милилитра (2 порции)
Начин на приготвяне:
- Разбий съставките във високоскоростен блендер, докато получиш гладка смес.
- Сложи сместа в малка тенджера на средно висока температурата и остави да къкри 3 до 5 минути.
- Консумирай незабавно или прехвърли в термос за по-късно през деня. Ако искаш да направиш по-голяма доза, за да имаш за няколко дни, съхранявай остатъка в хладилник за по-нататъшна консумация.
Да ти е сладко! 😉