Рулца от тиквички с крема сирене от кашу и доматена салца
Днес ти предлагам едно страхотно, леко, невероятно вкусно и хранително ястие, а именно Рулца от тиквички с крема сирене от кашу и доматена салца. Можеш да го приготвиш като ефектни рулца или като лазаня, ако много бързаш и нямаш търпение да навиваш рулцата.
Когато за пръв път го приготвих у дома, бях доста скептична дали ще намери място на семейната трапеза. Тогава нямах и представа, че ще се превърне в любимото сурово ястие на съпруга ми.
Необходими продукти:
- 1 средно голяма зелена тиквичка*, нарязана на фини ленти с помощта на белачка за зеленчуци
- 1/2 чаша кашу
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1/2 чаена лъжичка сушен розмарин
- 1 супена лъжица хранителна мая – по желание
- 1 щипка хималайска сол
- 1 щипка черен пипер
- 80 мл вода
- кълнове за украса (по желание)
*Ако нямаш от зелените тиквички, които се намират по-трудно, можеш да направиш ролцата с гриловани обикновени тиквички. Гриловай ги и ги задуши с пресен копър, магданоз и чесън.
За доматената салца:
- 1 средно голям добре узрял домат, нарязан на много малки кубчета
- 1/2 авокадо, нарязано на много малки кубчета
- 1/2 чаша листенца от тученица
- малко светъл балсам оцет (по желание)
Време за приготвяне: 25 – 30 мин.
Начин на приготвяне:
Приготвяне на крема сирене с кашу:
- Накисни във вода кашуто за няколко часа. Така то ще увеличи обема си и ще се смели много по-лесно.
- Сложи всички съставки в блендер и разбий до получаване на хомогенна смес.
Приготвяне на доматената салца:
- Смеси всички съставки. Ако е необходимо, добави няколко капки светъл балсамов оцет.
Сглобяване:
- Сложи резен тиквичка и намажи от крема сиренето.
- Отгоре постави още един резен тиквичка и намажи малко от доматената салца.
- Ако разполагаш с кълнове**, сега е моментът да сложиш и от тях.
- Навий внимателно, но много бързо ролцата и ги постави изправени в чиния.
Това е цялата магия. Да ти е сладко! 🙂
** Внимавай с кълновете!
Най-добре е да си ги приготвиш у дома. Купените от магазина обикновено са подсилени с доста торове и пестициди.
Ако ще купувш готови, проучи производителя! Не забравяй, че здравето ти е твоя лична отговорност! Не негова, уви! Попитай с какво ги отглежда. Поискай да посетиш фермата му. Ако ти откаже – това за мен е сигурен знак, че не ги отглежда на принципа на биодинамичното земеделие. В момента с България има няколко ферми за микрорастения, една от които използва само вода, при отглеждането им. Проучиа съм. Била съм там и съм разговаряла със създателя и. Спечели доверието ми. Но ти направи лично проучване, преди да се довериш.
Ще се радвам да ни споделиш дали ти хареса тази рецепта. А на семейството ти? И най-вече, ако си направила някаква вариация по нея, ще сме любопитни да я споделиш с нас. 🙂
Тази рецепта е подходяща за програмите:
“Микробиом диета”
“14 дни детокс”
“Ключът към бързият метаболизъм”
“Нисковъгледхидратно хранене за всеки ден”
Някои от протоколите в “Протоколът Хашимото” и “Хашимото: Хранителна фармакология”
За още вкусни и полезни рецепти, разгледай цялата категория с “Рецепти”.