Домашно лешниково мляко: кремообразно, ароматно и без добавки

домашно-лешниково-мляко-1

 

Ако обичаш ядкови млека, но търсиш нещо още по-богато и ароматно от бадемовото – дай шанс на лешниковото мляко. То е не само вкусно, но и пълно с полезни мазнини, витамини и фибри. Приготвя се изключително лесно у дома, а резултатът е кремообразна напитка с фин ядков вкус – идеална за кафе, десерти или просто така.

Рецепта за домашно лешниково мляко

Необходими съставки:

  • 1 чаша сурови лешници (накиснати за 8 часа или една нощ)
  • 3 до 4 чаши филтрирана вода (в зависимост от желаната гъстота)
  • 1 фурма или 1 ч.л. мед (по желание, за леко подслаждане)
  • щипка хималайска сол
  • ½ ч.л. ванилия (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Отцеди и изплакни накиснатите лешници.
  2. Смеси с останалите съставки в мощен блендер и пасирай за около 1 минута.
  3. Прецеди през тензух, торбичка за ядково мляко или фина цедка.
  4. Съхранявай в стъклена бутилка в хладилник до 3-4 дни.

Съвет: Запази остатъка от лешниците (т.нар. пулпа) и я използвайте в бисквити, мъфини или смутита!

 

 

А ако искаш да видиш как приготвям лешниково мляко за 2 минути в сокоизстисквачка виж тук. Апропо тази сокоизстисквачка е ТОП откритието ми в кухнята за последните 4-5 години! Наистина не съм попадала на по-смислен, удобен о функционален уред от много време. Апропо във Вдъхновения имаме специален промокод за топ отстъпка. Пиши ми, ако искаш да ти го споделя.

Защо да избереш лешниково мляко?

  • Богато на мононенаситени мазнини – полезни за сърцето и кожата
  • Съдържа витамин Е, манган и фибри
  • Ниско съдържание на въглехидрати – подходящо за хора с инсулинова резистентност
  • Природно без лактоза, глутен и добавки
  • Идеално за веган, палео и безмлечни режими

 

Лешниково мляко vs. бадемово мляко

И двете млека са изключително полезни и вкусни, но ето няколко разлики:

ХарактеристикаЛешниково млякоБадемово мляко
ВкусПо-наситен и шоколадовПо-нежен и лек
ТекстураПо-кремообразнаПо-водниста
Подходящо за…Кафе, какао, десертиСмути, зърнени закуски
Хранителна стойностПовече мазнини и витамин EПовече калций (ако е обогатено)

 

👉 Прочети и статията за домашно бадемово кисело мляко – може да направиш и лешниково кисело мляко по същата техника!

Слънчево изгаряне+идеи (2)

Често задавани въпроси:

Колко време издържа лешниковото мляко?
Около 3-4 дни в хладилник в добре затворен стъклен съд.

Трябва ли да беля лешниците?
Не е задължително – ако използваш качествен блендер или Hurom, вкусът и текстурата са чудесни. Белените лешници правят млякото по-фино, но губят част от фибрите и от полезните вещества.

Мога ли да го направя без подсладител?
Разбира се – вкусът е приятен и натурално сладък дори без фурми или мед.

Какво да правя с остатъка от лешниците (пулпа)?
Използвай го в печива, сурови десерти или като основа за ядкова паста.

Може ли да се използва готова закваска?

Да, може. Ако искаш по-кисел вкус и пробиотичен ефект, можеш да добавиш веган пробиотик на капсули или закваска за веган йогурт. Най-добре е да използваш такава, която е без лактоза и без нишесте.

 Ако търсиш откъде да си купиш закваска, погледни в биомагазини, онлайн аптеки или онлайн платформи за здравословни храни. Потърси по ключови думи като: веган пробиотик, plant-based yogurt starter, безмлечна закваска.

Заключение

Лешниковото мляко е истинска наслада – кремообразно, хранително и напълно натурално. С него можеш да разнообразиш ежедневието си, да избегнеш изкуствените добавки и да подкрепиш здравето си с вкус.

Ако обичаш домашни рецепти и здравословни алтернативи, опитай и бадемовото кисело мляко – виж пълната рецепта тук.

hormonal balance 1280 × 628 px 7 jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed