Домашно лешниково мляко: кремообразно, ароматно и без добавки
Ако обичаш ядкови млека, но търсиш нещо още по-богато и ароматно от бадемовото – дай шанс на лешниковото мляко. То е не само вкусно, но и пълно с полезни мазнини, витамини и фибри. Приготвя се изключително лесно у дома, а резултатът е кремообразна напитка с фин ядков вкус – идеална за кафе, десерти или просто така.
Рецепта за домашно лешниково мляко
Необходими съставки:
- 1 чаша сурови лешници (накиснати за 8 часа или една нощ)
- 3 до 4 чаши филтрирана вода (в зависимост от желаната гъстота)
- 1 фурма или 1 ч.л. мед (по желание, за леко подслаждане)
- щипка хималайска сол
- ½ ч.л. ванилия (по желание)
Начин на приготвяне:
- Отцеди и изплакни накиснатите лешници.
- Смеси с останалите съставки в мощен блендер и пасирай за около 1 минута.
- Прецеди през тензух, торбичка за ядково мляко или фина цедка.
- Съхранявай в стъклена бутилка в хладилник до 3-4 дни.
Съвет: Запази остатъка от лешниците (т.нар. пулпа) и я използвайте в бисквити, мъфини или смутита!
А ако искаш да видиш как приготвям лешниково мляко за 2 минути в сокоизстисквачка виж тук. Апропо тази сокоизстисквачка е ТОП откритието ми в кухнята за последните 4-5 години! Наистина не съм попадала на по-смислен, удобен о функционален уред от много време. Апропо във Вдъхновения имаме специален промокод за топ отстъпка. Пиши ми, ако искаш да ти го споделя.
Защо да избереш лешниково мляко?
- Богато на мононенаситени мазнини – полезни за сърцето и кожата
- Съдържа витамин Е, манган и фибри
- Ниско съдържание на въглехидрати – подходящо за хора с инсулинова резистентност
- Природно без лактоза, глутен и добавки
- Идеално за веган, палео и безмлечни режими
Лешниково мляко vs. бадемово мляко
И двете млека са изключително полезни и вкусни, но ето няколко разлики:
Характеристика | Лешниково мляко | Бадемово мляко |
Вкус | По-наситен и шоколадов | По-нежен и лек |
Текстура | По-кремообразна | По-водниста |
Подходящо за… | Кафе, какао, десерти | Смути, зърнени закуски |
Хранителна стойност | Повече мазнини и витамин E | Повече калций (ако е обогатено) |
👉 Прочети и статията за домашно бадемово кисело мляко – може да направиш и лешниково кисело мляко по същата техника!
Често задавани въпроси:
Колко време издържа лешниковото мляко?
Около 3-4 дни в хладилник в добре затворен стъклен съд.
Трябва ли да беля лешниците?
Не е задължително – ако използваш качествен блендер или Hurom, вкусът и текстурата са чудесни. Белените лешници правят млякото по-фино, но губят част от фибрите и от полезните вещества.
Мога ли да го направя без подсладител?
Разбира се – вкусът е приятен и натурално сладък дори без фурми или мед.
Какво да правя с остатъка от лешниците (пулпа)?
Използвай го в печива, сурови десерти или като основа за ядкова паста.
Може ли да се използва готова закваска?
Да, може. Ако искаш по-кисел вкус и пробиотичен ефект, можеш да добавиш веган пробиотик на капсули или закваска за веган йогурт. Най-добре е да използваш такава, която е без лактоза и без нишесте.
Ако търсиш откъде да си купиш закваска, погледни в биомагазини, онлайн аптеки или онлайн платформи за здравословни храни. Потърси по ключови думи като: веган пробиотик, plant-based yogurt starter, безмлечна закваска.
Заключение
Лешниковото мляко е истинска наслада – кремообразно, хранително и напълно натурално. С него можеш да разнообразиш ежедневието си, да избегнеш изкуствените добавки и да подкрепиш здравето си с вкус.
Ако обичаш домашни рецепти и здравословни алтернативи, опитай и бадемовото кисело мляко – виж пълната рецепта тук.