Бадемово кисело мляко

Знаеш ли, че 16-ти февруари е национален ден на бадемите в Щатите? И да, в България не отбелязваме този празник, защото тук се отглеждат много по-малко бадеми, сравнено с количеството на отглежданите бадеми в Щатите. Но защо да не почетем този празник с една вкусна рецепта за бадемово кисело мляко, която е перфектна алтернатива на млечните продукти?

Освен това се приготвя изключително лесно. Като изключим времето, в което трябва да изчакаме да ферментира. Това време го причислявам към графата организация, а не готвене.
Е, да започваме

 

Знаеш ли, че в Калифорния се отглеждат 80% от бадемите в света!? Затова и в Щатите си имат национален ден на бадемите.

Необходими продукти за 2 порции – 2 чаши

Време за подготовка: накисване за една нощ + 15 минути + време за ферментация

 • 2 чаени чаши (220 милилитра) бадеми, накиснати за една нощ
 • 2 чаши вода
 • 2 пробиотични капсули или стартерна закваска за кисело мляко – за предпочитане от живи култури

Подготовка на бадемите

 • Постави бадемите в стъклена или керамична купа или стъклен буркан. Покрий ги с вода – около 4-5 сантиметра над бадемите.  Остави ги да киснат една нощ или около 8 до 12 часа.
 • На сутринта изхвърли водата и изплакни бадемите. Бадемовите люспи ще се поразхлабят и ще можеш сравнително лесно да обелиш бадемите. Не е необходимо да го правиш, ако ти се вижда прекалено трудоемко. Но в млякото ще останат тъмни парченца от бадемовата люспа.
 • Ако решиш да белиш бадемите, знай че има и по-лесен начин – да ги претриеш през цедка или гевгир. Тъй като люспите ще са много омекнали и разхлабени при самото претрване, по-голяма част от тях ще паднат. После ще ти отнеме по-малко време, за да прегледаш и обелиш на ръка.
 • Изплакни хубаво бадемите, под обилно течаща вода, след като приключиш с беленето.

Подготовка на бадемовото кисело мляко

 • Поставете обелените бадеми в кухненски робот или блендер. Добавете половин чаша вода и разбийте на средно висока скорост. Сместа трябва да стане гладка и гъста. Разбивайте 30 до 60 секунди.
 • След това бавно започни да доливаш вода на бавна струя, като блендера работи. Добави около половин до една чаша вода, за да контролираш консистенцията. Искаме гъста паста, а не ядково мляко или боза!
 • Прехвърли сместа в чист и сух стъклен буркан. Или два по-малки. Добави праха от пробиотичните капсули (или стартерната закваска за кисело мляко) в сместа и разбъркай, за да се смесят.
 • Покрийте буркана (или бурканите) с дишаща кърпа – марля, тензух или ленена кухненска кърпа. Постави го на топло място.
 • Остави сместа да ферментира 3-8 часа. Времето варира, спрямо температурата в стаята. Ако в кухнята ти е по-студено, както е в моята, ще ти е необходимо повече време за ферментация. Ако температурата е над 20-24 градуса, млякото ще ферментира по-бързо.

 

Как да разбереш дали е готово?

Опитай го след първите 3 часа, ако в температурата в стаята ти е по-висока. Или след първите 5- 6 часа, ако температурата в стаята ти е по-скоро умерена.

Когато млякото е готово затвори плътно буркана (бурканите) с капак и ги прибери в хладилника.

Сервирай с пресни плодове, гранола, чиа, овесени ядки и други любими. Или използвай за смути.

Време за съхранение

Най-добре е да консумираш млякото в рамките на един два, но не повече от три дни.

За по-дълго съхранение може да съхраняваш киселото мляко в по-малки бурканчета и в най-хладното отделение в хладилника. Задължително е да са плътно затворени! Можеш да ги съхраняваш така максимум за четири дни.

Замразяване

Да, можеш и да замразиш малка част от този йогурт, но имай предвид, че консистенцията му ще се промени. Затова предварително направи смес за сладолед, като добавиш пресни пасирани плодове. Виж повече идеи тук.

Или замрази директно, но имай предвид, че при размразяването може да се промени леко консистенцията. Затова планирай да го добавиш в смути, кремче с повече съставки или крем супа.

Да ти е сладко!

 

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed