Вкуска рецепта за пъстърва с кокосова коричка и диви гъби
В поредицата рецепти за противовъзпалително хранене е време за вкусна рецепта за пъстърва с кокосова коричка и гъби. Ние предпочитаме диви. В случай, че не можеш да береш гъби, защото си далече от гората или просто не ги разпознаваш, можеш да си купиш от магазина. Вече се продават доста различни варианти в големите супермаркети. Не обичаш гъби? Пропусни ги и изпечи само рибата. По желание можеш да добавиш различни зеленчуци. Подходящи са моркови, лук, карфиол, аспержи, броколи. Последните две – само ако ги обичаш! Запомни! Не е необходимо да ядеш нещо, което не обичаш! И не спирай да търсиш варианти за различни рецепти, с които да направиш храната си по-вкусна.
Продукти за 4 порции рецепта: Пъстърва с кокосова коричка и диви гъби:
- 4 средно големи филета от пъстърва – или 2 броя цели пъстърви
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаша кокосово брашно
- 1 чаша неподсладени кокосови стърготини
- морска или розова хималайска сол на вкус
- черен пипер на вкус (ако ти понася)
- 2 чаши диви гъби, нарязани на филийки
- 1 средно голям стрък праз, нарязан
Начин на приготвяне:
- Пусни фурната да загрява на 180 градуса. Намажи пъстървата със зехтин.
- В голяма купа смеси брашното, кокосовите стърготини, солта и пипера, след което потопи рибните филета в тази смес.
- После сложи филетата в отделни големи листа пергаментова хартия или хартия за печене. Разнеси по равно от гъбите и праза върху рибата и завий отгоре или подпъхни хартията, като прикрепиш краищата така, че да не се отварят. Намокри хартията в горната част, за да не изгори при печенето.
- Подреди опакованите риби в съд за печене и ги остави да се пекат 15 минути, докато рибата омекне, така че да се накъсва лесно с вилица и зеленчуците да омекнат.
- Сервирай ястието топло.
Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:
- Здравословното хранене е и вкусно хранене!
- Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:
Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 2
Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Автоимунен палео протокол (АИП), ако пропуснеш черния пипер
Нисковъглехидратно хранене за всеки ден
Спектърът на възпалението – Core4 и Elimin8