Хляб от нахут и леща с чипс от тиквички и лучени кръгчета

By vdahnovenia  ,   

май 12, 2017

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 5 hrs

Ingredients

1 cup брашно от нахут,

1 cup леща,

1 cup оризово или друго безглутеново брашно (такива са брашно от киноа, просо, царевица и тапиока),

1 tsp ксантанова гума*,

1 tsp сода за хляб,

1 tsp червен пипер,

1 tbsp чубрица,

щипка хималайска или морска сол,

1 tbsp брашно от коприва (по желание, но е важно!)**,

1 tbsp конопен протеин (по желание)**,

2 tbsp ябълков оцет или лимонов сок,

1/4 cup зехтин или студено пресовано масло от гроздови семки + още за намазване на формата,

2 вода.

За чипса от тиквички и лучени кръгчета

2 средно големи тиквички,

4 глави воден лук,

1/3 cups зехтин,

1/2 cup ябълков оцет или лимонов сок,

2 tsp къри,

1/2 връзка копър.

Directions

1За да получите брашно от леща, трябва да я смелите на каменна мелница или в кафемелачка. Ако я мелите в кафемелачка и искате по-фин резултат, можете да пресеете полученото брашно и да смелите повторно по-грубите частици.

2Смесете готовото брашно от лещас останалите брашна и добавете всички сухи съставки. Размесете добре.

3Отделно смесете всички мокри съставки и добавете към сухите.

4Намажете със зехтина или маслото от гроздови семки избраната форма (за хляб или мъфини) и изсипете сместа вътре.

5Печете хляба в предварително загрята до 220 градуса фурна първите 15 минути. След това намалете до 190 градуса и продължете печенето.

6Поднесете хляба с чипс от тиквички и сушени лучени кръгчета или просто полят със зехтин.

Чипс от тиквички и лучени кръгчета

1Измийте, почистете и нарежете тиквичките и лука на кръгчета.

2Разделете кръгчетата лук, за да са по-красиви.

3Сложете тиквичката и лука в две отделни купи и ги подгответе за мариноването.

4Направете маринатата, като смесите зехтина и лимоновия сок (оризовия оцет), и разбийте до получаването на хомогенна смес.

5Разпределете сместа на две равни части и добавете във всяка по отделно кърито и нарязания на ситно копър. Разбийте отново. Добавете сместа с къри при лука, а сместа с копър при тиквичките. Мариновайте около 10 – 15 минути.

6През това време помислете къде ще ги сушите. Аз използвам дехидратор и ги суша направо върху решетка. Е, после мия всичко накуп, но резултатът определено си заслужава. Вие можете да ги печете или сушите във фурната, но отново трябва да е върху решетка, защото отделят много сок и няма да получите хрупкав ефект, ако не са върху решетка. Ако се спрете на варианта с фурната, сложете отдолу голяма тава, за да не се налага да миете после цялата фурна, защото не е приятно, а и е излишно, ако вземете необходимите мерки.

7И така, подредете ги върху избраната решетка и включете уреда. Ако използвате дехидратор, ще са ви необходими от 6 до 8 часав зависимост от това колко сочни са зеленчуците и на каква дебелина сте ги нарязали – по-голяма или по-малка. Ако използвате фурната и имате вентилатор, включете на най-ниската температура и сушете до получаване на желания ефект. Вероятно ще отнеме поне четири часа. Не се притеснявайте за консумацията на електроенергия. Аз постоянно суша крекери, бисквити и най-различни зеленчуци и във фурната, и в дехидратора и определено не съм забелязала да има повишени сметки за електричество. Все пак не забравяйте, че работят на минимална мощност. Така че въоръжете се с търпение и ми се доверете – резултатът си го бива. И все пак, ако не ви се чака толкова дълго, можете да повишите градусите в началото. Е, така няма да получите 100% от всички ензими и витамини, които се съдържат в лука и тиквичките, но със сигурност крайният резултат ще е за предпочитане пред купения чипс с Менделеевата таблица. И така, загрейте фурната на 190 градуса и сложете зеленчуците да се пекат. След 15 минути намалете фурната на 100 градуса и продължете сушенето до готовност. Този вариант не съм го пробвала със зеленчуци, а само със сухари и крутони, но технологията е тази, а резултатът, който търсим,подобен, така че не виждам причина да не стане. Препоръчително е да използвате програма с вентилатор. Ако някой пробва последниявариант, моля да сподели как е станало.

Когато за пръв път ми се наложи да спазвам безглутенова диета за две седмици, ми беше страшно трудно. Не само защото това означава да не ядеш никакъв хляб, а и защото това означава да не ядеш още поне около 50 от любимите си храни, включително овесени ядки и соев сос, които уж би трябвало да не съдържат глутен. Всъщност се оказа, че е страшно трудно да попаднеш на храна, в която няма глутен. Много често пшеничния глутен се добавя и в други храни с цел сгъстяване, което прави избягването му страшно трудна, но не и невъзможна задача.

Втория път, когато ми се наложи да правя безглутенова диета, трябваше да я спазвам поне 3 месеца. Всъщност се оказаха шест. Беше ми трудно само докато не реших да импровизирам с този прекрасен хляб от нахут и леща, който освен че е страшно вкусен, се прави и много лесно.

Към днешна дата мога да добавя, че е супер подходящ за микробиом диета.

Ксантановата гума се използва за подобряване структурата на храната и сгъстяване. Добавя се в безглутеновите печива, за да се предотврати ронливостта им. Ако не разполагате с такава, можете да направите тази рецепта, като изпечете хляба във форма за мъфини – така няма да се налага да разрязвате хляба на парчета, а ще получите малки „питки”. Ако все пак решите да си купите ксантанова гума, имайте предвид, че тя задължително трябва да е био, без глутен и без соя. Това ще ви гарантира, че няма да е химически създадена и в нея няма да има ГМО!
Брашното от коприва и конопеният протеин нямат отношение към вкусовите или количествените свойства на хляба. Добавяме ги единствено от здравословна гледна точка, въпреки че нахута и лещата в съчетание с ориза ни дават добър протеинов резултат. И все пак, добавете ги, за да сте още по-уверени в здравословните предимства на рецептата.

Всички сме почитатели на чипса, спор едва ли може да се породи на тази тема. Това хрупкаво усещане с леко пикантен вкус е категорично неустоимо. Какво да направим, ако все пак държим в нашия чипс да няма цялата Менделеева таблица + гранясали мазнини и елементи с неизяснен произход, които дори и да си вържем езика на фльонга, не можем да произнесем? Има достатъчно добри здравословни алтернативи на любимия ни чипс! Варианти да искате – просто се разходете до пазара. Днес ще ви представя една рецепта за чипс от тиквички и лучени кръгчета, но вие можете да си направите чипс и от алабаш, гулия, цвекло, сладки картофи, пащърнак, бяла ряпа…

Този пост стана километричен, определено се изисква минимум време и усилия, за да повторите всичко, което ви описах. Е и 5 – 6 часа търпение на финала, но това са подробности, нали 😉

00:00

Nutrition Facts

Serving Size6

0 Reviews

All fields and a star-rating are required to submit a review.