Адаптогени за младост и жизненост

adaptogeni-za-mladost

Всички искаме да сме млади, красиви, енергични. Да се справяме по-добре със стреса и трудните ситуации в живота. Предполагам, ще се съгласиш и че всички желаем да се усмихваме повече и да изпитваме повече радост в ежедневието си. За всичко това, но не само, ни идват на помощ едни супер растения, които много лесно можем да включим в ежедневието си. Това са супербилките адаптогени. Вече казахме какво представляват адаптогените. Сега ще разгледаме как те могат да ни помогнат да запазим своята младост и жизненост.

„Жизненост“ е думата, която описва най-добре оптималното здраве или усещането за благополучие. Едно от определенията за нея в Оксфордския речник е „усещането за живот на индивида“, а жизнеността се свързва с желанието за живот и енергията. Билкарите използват термина „жизнена сила“, за да обяснят количеството енергия в тъканите и органите на тялото, а когато тази жизненост, или жизнена сила, се изчерпа поради стрес и изтощение, човек започва да се чувства недобре и съсипан.

Повечето билки са чудесни за лечение на специфични проблеми, но адаптогените са многоизмерни. Адаптогените, или супербилките, са група билки, които подкрепят и балансират тялото. Те са мощни подкрепителни билки, които може да ни помогнат да се подмладим и да увеличим жизнената си сила, като същевременно подпомогнат защитата на тялото от болести и стрес.

Адаптогените са невероятни, вдъхващи благоговение билки

Те могат да помогнат на тялото да поддържа своето равновесие, или хомеостаза. Те съдържат широк спектър растителни конституенти, които съдействат на тялото ни да се справи, като го подкрепят, за да не стигне до изтощение и бърнаут. Тези растителни съставки помагат за възстановяването на равновесието и отразяването на стреса от тялото, като подхранват и стабилизират целия организъм.

Как обаче стресът се свързва със стареенето?

Кортизолът е един от основните хормони на стреса. Освен това той е известен още и като хормона на стареенето. Когато нивата на кортизол се повишат, ние влизаме в състояние „бий се или бягай“, което стимулира симпатиковата нервна система и активира още повече надбъбречните жлези. А когато сме стресирани, винаги следва намаляване на производството на храносмилателни секрети, което причинява нарушено храносмилане. Това пък води след себе си небалансиран микробиом. А оттам и различни неприятни състояния, като повишаване на нивата на кръвната захар, повишаване на кръвното налягане, нарушения в съня, в концентрацията и т.н., и т.н.
В нормалния живот, когато преживяваме този отговор на стрес, тялото и мозъкът ни реагират на стресора, но после нивата на кортизол се понижават и телата ни започват да се адаптират към нормалното.

Понякога обаче ежедневието ни е толкова напрегнато, че по-често се случва да сме в режим „бий се или бягай“, и то по много пъти на ден. И ако останем по-дълго в състояние на постоянен стрес, това неминуемо води до изтощение на надбъбречните жлези. Нарушението в баланса на надбъбречните жлези пък натоварва стомашно-чревния тракт и оттам отново получаваме неприятния резултат на умора, възпаление и в крайна сметка ускорено стареене.

Стресът доказано влошава качеството ни на живот и ни състарява по-бързо от обичайното.

А в общество, което е така обсебено от младежкия външен вид, работата отвътре, вместо само с външността, е изключително важна. Ключово тук е да защитим и подпомогнем жизнеността на тялото си. Красивото стареене не е само да доживеем до напреднала възраст и да се опитваме да изглеждаме по-млади, отколкото сме; то е да се чувстваме добре и млади отвътре и да не страдаме от влошено здраве през това време. Хубаво е нашето здравословното остаряване да бъде нашата истинска цел по отношение на здравето ни.
Д-р Джеймс Фрайс от Станфордския медицински университет се запитал защо хората се сдобиват с все повече хронични заболявания, докато остаряват. Той открил, че през своята младост ние имаме в органите си биологичен резерв от енергия, от който можем да черпим, когато се сблъскаме със стрес или заболяване. Този резерв обаче се връща към базовите си нива, след като го използваме. С възрастта ние губим енергията от този органен резерв, а скоростта, с която я губим, определя как стареем.

Адаптогенните билки, заедно със здравословните, положителни избори за начина на живот, включително състрадателна, подкрепяща и любяща околна среда, може да повишат този органен резерв и да ни помогнат да остаряваме по един елегантен, здравословен начин, като ни осигурят красота и младост както отвътре, така и отвън.

Адаптогените действат по неспецифичен начин.

Те влияят общо върху целия организъм, а не върху определен отделен орган. Не са токсични за тялото и подпомагат детоксикацията. Повечето адаптогени съдържат големи количества антиоксиданти, които подкрепят защитата на тялото от клетъчни увреждания. Адаптогенните билки осигуряват оптимална работа на отделителните механизми. Подпомагат балансирането на цялото тяло за постигане на състояние на здраве – идеалното тонизиращо средство, което ни помага да се изправим на крака след боледуване и възстановява силите и жизнеността ни.

А ако страдаме от продължително хронично заболяване, тези супербилки ще подкрепят целия ни организъм, когато е под натиск.
Рейчъл Ландън, автор на книгата „Супербилките АДАПТОГЕНИ“, ни припомня, че групата билки, наречени адаптогени, е предназначена да ни помогне да преминем отвъд естествените си способности за справяне с негативите, които животът ни поднася. Но все пак трябва да слушаме тялото си, когато ни казва да забавим темпото, и да позволим на тези подхранващи билки да ни подсилват и подкрепят, а не да ни тласкат към пълно умствено и физическо изтощение. Не трябва да гледаме на адаптогените като на заместител на съня, правилното хранене или необходимите промени в живота, когато нещата не се развиват добре.

И още за адаптогените

Адаптогените, или супербилките, са група билки, които подкрепят и балансират тялото, като ни позволяват да се адаптираме към различните стресори, били те физически, емоционални или от околната среда. Адаптогените се свързват с термостата, регулиращ телесната ни температура, като ни успокояват, когато сме твърде стресирани, и увеличават енергията ни, когато сме изчерпани, но без да изтощават или източват надбъбречните ни жлези.

С други думи, адаптогените са нетоксични, произвеждат неспецифичен защитен отговор на стреса и връщат тялото в баланс.

Адаптогените и антиоксидантите

Всеизвестно е, че антиоксидантите забавят появата на стареене, като предотвратяват увреждането на кожата от свободните радикали. Това, което често пропускаме, обаче е, че ако сме стресирани и изтощени, кожата ни също страда. В такива случаи д-р Джо Фойерщайн, доцент по клинична медицина в Колумбийския университет и директор по интегративна медицина в Станфорд, препоръчва да почерпим малко стимул от адаптогени като женшен или мака. „Така – казва Датнер – ще дадете тласък и на кожата си.“

Как използваме адаптогени?

Адаптогените не са магическо хапче, нито пък една билка действа еднакво добре на всички. Не бива да очакваме магична промяна от първия прием, особено ако е еднократен. Освен това билките влияят различно на всеки; не съществува универсално билково лекарство. Тези растения не са чудодейни. Те трябва да се използват като допълнение към нашите собствени положителни избори и е необходимо да се приемат ежедневно в продължение на няколко месеца, за да може тялото да ги разпознае и да ги използва по най-конструктивния начин. Тоест наистина ефективното им действие идва с натрупване. Но за разлика от повечето билки, адаптогените може най-общо да се приемат безопасно в продължение на дълги периоди от време.

Как можем да ги приемаме?

Можем да приемаме адптогените по няколко начина:

  1. Под формата на билкови чайове, екстракти и тинктури, билкови отвари….
  2. Локално – в компреси, в козметични средства, масажни масла…
  3. В храната – в смутита, шейкове, салати, шоколад….

Безброй идеи и рецепти, както и допълнителна информация за приложението и отглеждането на адаптогените можеш да откриеш в новата ни книга „Супербилките АДАПТОГЕНИ“ от Рейчъл Ландън, най-търсения билкар в Лондон и водеща фигура в най-новите уелнес тенденции.
Освен рецепти – кулинарни, козметични и такива за красота, от книгата ще разбереш:

  • как да приготвяш домашни тинктури;
  • как да правиш маслени извлеци на билки.;
  • как да забъркваш домашни лечебни отвари;
  • как да избираш, изсушаваш и съхраняваш билките;
  • как можеш да ги отглеждаш у дома;
  • как да ги откриваш в дивата природа;
  • как да ги включиш в ежедневната грижа;
  • как да ги включиш и в храната и напитките си.

Е, вярвам, че разбра – струва си да разширим употребата на адаптогени в ежедневието ни. Новата вдъхновяваща книга по пътя към здравето и баланса те очаква!
Можеш да я вземеш от тук.

superbilki-adaptogeni

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed