Веган чийзкейк с лимон и горски плодове

веган-чийзкейк

Сладкишите винаги са част от нашите празници, и този път избрах нещо ново и веган! Вместо торта, ще приготвя чийзкейк, който е изключително лесен и идеален за замразяване. Поводът е специален – рожден ден на дъщеря ми! Нямам търпение да споделя резултата с вас!
 
 
Може да се приготви и като сладоледен десерт. Просто го замрази за 4-5 часа и се наслади в приятна компания.
Всички ще бъдат изненадани от кремообразния вкус и свежестта му. Използвахме само най-добрите съставки и резултатът е повече от впечатляващ. Ако искаш да опиташ нещо различно и здравословно, този веган чийзкейк е точно за теб! Не забравяй да споделиш с приятели.
  • Порции 16
  • Подготовка: 20 минути
  • Готвене: 2 часа

 

За основата:

  • ½ чаша (40 грама) сушени кокосови стърготини
  • 1 чаша (100 грама) орехи, нарязани
  • 12 броя пресни фурми
  • щипка сол

 

За лимоновия слой:

  • 2 чаши (230 грама) кашу, накиснато за 4 часа или за една нощ
  • 1 чаша (240 милилитра) кокосова сметана
  • 4 супени лъжици кокосово масло, меко
  • ½ чаша (120 милилитра) кленов сироп
  • кората от 1 лимон
  • сокът от 1 лимон
  • щипка сол

 

За слоя с горски плодове:

  • 1 чаша (150 грама) замразени червени горски плодове
  • 2 супени лъжици семена от чиа
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици кленов сироп

Начин на приготвяне:

  1. Смели ядките за блата на брашно в кухненски робот с S-образен нож. Добави останалите съставки за блата и разбий, докато се образува лепкава паста. Прехвърли получената смес във форма за торта и притисни равномерно, за да оформиш долния слой. Постави формата в хладилник, докато приготвиш останалите слоеве.
  2. Отцеди кашуто и го подсуши с кухненска кърпа. Сложи всички съставки за лимоновия слой в кухненски робот и разбий до гладкост. Разпредели върху основата и върни в хладилника.
  3. Подготви последния слой с горските плодове. Сложи всички съставки в кухненския робот и разбий до гладкост.
  4. Добави горния слой на чийзкейка едва когато лимоновият слой е стегнал напълно. Гарнирай с допълнително горски плодове (по желание). Върни в хладилника, докато стегне.
  5. Сервирай с настроение и се наслади на макс!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed