Глог – супербилка адаптоген

glog_social

По традиция винаги представяме по една глава и/или статия от всяка нова книга. И понеже вече получихме някои запитвания как точно е представена всяка една от билките в новата ни книга „Супербилките адаптогени“, споделяме. Ето как Рейчъл Ландън ни разказва за супербилката и адаптоген глог. Ще се увериш, че представянето е много практично. След всяка билка Рейчъл ни изброява и нейните 10 суперприложения – по 10 за всяка една билка.

Важно е да отбележа, че някоѝ от рецептите, като например тинктури, може да се приготвят от всяка билка. Т.е. имаме по 10 суперпиложения за всяка билка, но реално повечето от изброените 10 може да се ползват за всички билки.

А сега те оставям с Рейчъл Ландън и информацията, която тя ни споделя за супербилката и адаптоген глог.

Глог (Crataegus)

Естествен хабитат: Европа, Азия и Северна Америка

Любимите ми приложения: за подпомагане на сърцето, при тревожност, за възстановяване след боледуване, за хората, които страдат от разбито сърце или неутешима скръб.

Супербилката глог принадлежи към семейството на розата, Розови, и е наричан дървото на любовта. Латинското му наименование произхожда от гръцката дума kratos, която означава „сила“ и се свързва със сексуалността и плодовитостта.

Друго име на глога в англоговорящите страни е майско дърво и това го прави единственото растение в Англия, кръстено на месеца, през който започва да цъфти. Клоните му имат твърди остри бодли, които са дълги по няколко сантиметра и приличат на железни пирони, като символизират защита и внимание. Дървото цъфти през ранна пролет с деликатни бели цветове с по пет венчелистчета, които имат неприятна миризма. След прецъфтяването се оформят прекрасни гроздове от малки червени плодове, които узряват в края на лятото и началото на есента.

Баща ми имаше прекрасен глог над входа към двора му, който свързваше неговата къща с тази на съседите. Всъщност дори улицата му се казваше „Глогова“, въпреки че това беше единственото останало дърво наоколо.

В митологията за дърветата глог се смята, че са дом на феите!

А според фолклора глогът има свещено, защитно присъствие. Приемало се е за добра поличба, ако пред къщата расте глог.

В миналото в Англия глогът, под формата на жив плет, се е използвал за разделяне на частните земи от общите. Положителната страна на редовете глог, които и до днес делят полетата, е домът, който те осигуряват за буболечки и насекоми, включително гъсеници и пеперуди, както и за птици и малки бозайници. За тях плодовете и цветовете на глога са отлична храна, също както за хората.

В исторически план глогът е символ на плодовитостта и е използван символично в сватбите, тъй като повечето церемонии се провеждали през месец май, когато той цъфти. В наши дни на глога все още се гледа като на свещено и благородно растение, тъй като от него е направен тръненият венец, носен от Христос.

Как глогът може да е полезен за вас

Глогът ни осигурява хранителни и лечебни свойства през цялата година. Младите му листа и цветовете се използват през пролетните месеци, а плодовете – през есента и зимата.

Плодовете са богати на витамини, минерали и биофлавоноиди. Те подхранват и защитават сърцето от уврежданията на свободните радикали. Както всички адаптогени, глогът може да се приема продължително време без каквито и да било токсични ефекти.

Глогът определено е билката, която прилагам най-много при по-възрастните си пациенти, за да съм сигурна, че сърдечносъдовата им система получава подкрепата, от която се нуждае. Аз лично също го използвам ежедневно като тинктура и като прясна инфузия през пролетта, за да поддържам сърцето си и да се уверя, че то ще остане младо и жизнено.

Ум

Глогът лекува стрес и тревожност, като има лек седативен ефект върху нервната система и същевременно подхранва и регулира сърдечносъдовата система. Той помага за облекчаване на симптомите на тревожност и на реакцията „бий се или бягай“. Полезен е също при свързани със стреса сърдечни състояния, като хипертония, за балансиране на кръвното налягане и за подпомагане на съня.

Билките, които подкрепят кръвоносната система, като глога, подобряват и притока на кръв към мозъка, подпомагайки концентрацията и състоянието на ума.

Глогът позволява на сърцето да остане силно и здраво, което на свой ред дава кураж на хората, които са тревожни като цяло, както и на тези, за които е трудно да изразяват чувствата си.

Тяло

След заболяване глогът помага на тялото да оздравее и да се възстанови. Той стимулира и подхранва целия организъм – перфектният адаптогенен тоник.

В традиционната китайска медицина глогът стимулира далака, повишавайки имунитета и способността на тялото да пречиства кръвта.

Глогът е богат на флавоноиди! Това са мощни антиоксиданти с противовъзпалителни и имуноподдържащи съставки. Също и на олигомерни проантоцианидини – група флавоноиди, срещащи се в повечето плодове и зеленчуци. И двете са с висока концентрация в листата, цветовете и плодовете на глога. Тези съединения защитават сърцето! По този начин превръщат глога в невероятно тонизиращо сърцето и кръвоносната система средство. Глогът има способността да балансира сърдечната функция, като нежно стимулира или потиска дейността на сърцето.

Освен че действа възстановяващо на сърцето, глогът помага за лечение и подкрепа на кръвоносните съдове и коронарните артерии. Той подобрява кръвообращението в цялото тяло, въздейства върху структурата на кръвоносните съдове. Полезен е и при хората с разширени вени.

За глога се смята още, че като дижестив подобрява разграждането на мазнините и помага за повишаване на производството на стомашните храносмилателни ензими.

Красота и дух

В традиционната китайска медицина глогът се използва от векове за успокояване на духа. Шен е китайската дума за „дух“ или „ум“ и когато шен не е в баланс, това се отразява на умственото и емоционалното ни състояние.

Глогът е невероятно лечебен за сърцето по множество начини. Хората, страдащи от разбито сърце, или тези, които се страхуват да обичат, ще установят, че глогът не само помага за излекуване на емоциите. Но глогът позволява на сърцето отново да се отвори и да се довери в любовта както към другите, така и към себе си. Билката е полезна и при вътрешни конфликти или при усещане за угнетено сърце.

Високото антиоксидантно съдържание на глога означава, че той е полезен за топикално приложение при рани и изгаряния. А също и при състояния с раздразнена кожа, като акне и екзема.

Десет приложения на глога

Много от рецептите с глог, представени в книгата, целят да ви вдъхновят да излезете навън и да започнете да го берете. По този начин ще се свържете още повече с това любящо лечебно растение през цялата година.


Важна бележка!

За себе си да съм установила, че е безопасно да се използва глог в комбинация с лекарства за сърце, отпускани с рецепта. Но все пак ще ви помоля да потърсите съвет от лекар и билкар, преди да приемате глог.

Децата не бива да приемат глог.


 

А ето и какви рецепти с глог ще откриеш в книгата на Рейчъл Ландън „Супербилките адаптогени:“

superbilki-adaptogeni-baner

  1. Пролетна салата с листа от глог
  2. Инфузия от листа и цветове от глог
  3. Инфузия за кръвообращението
  4. Ликьор от глог и канела
  5. Чътни от глог и ябълков оцет
  6. Сос от глог – Здравословна алтернатива на кетчупа, но само за възрастни!
  7. Билков есенен мармалад
  8. Мед от цветове от глог
  9. Любовен еликсир
  10. Лечебна тинктура от глог

Всички тези, както и общо 200 рецепти, ще откриеш в книгата „Супербилките адаптогени“, а днес искаме да ти дадем рецепта за любовен еликсир, като най-искрено ти пожелаваме да не ти се налага да прибягваш към него заради разбито сърце! Но все пак го публикуваме – за всеки случай. Полезно е да се консумира и за засилване на любовта. Както вече ни сподели и Рейчъл Ландън – за да се отвори сърцето отново и да се довери в любовта както към другите, така и към себе си.

luboven_eliksir_social

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed