Вярвам, че неведнъж си била на диета за отслабване. И неведнъж ти се е случвало да се бориш с йо-йо ефекта. Като цяло моделът е доста познат. Събираш сили, мобилизираш се и изтърпяваш диетата, колкото и време да е тя. Месец, два, три. Колкото и безвкусна храна да се налага да консумираш през това време.

След това си казваш: „Ето, успях!“. Залива те доза оптимизъм и щастие, че всичко вече е приключило и ти можеш да се върнеш към стария си, но по-хубав и по-оптимистичен начин на живот. Какво се случва обаче?

Спираш диетата и нещата, както и килограмите, бавно, постепенно се връщат в обичайното си състояние. И идва време за най-отчайващия въпрос.

Защо диетите не работят?

И защо да си правиш труда да преминаваш през период на лишение. Нали рано или късно пак ще ти се наложи да се бориш с всичко това отново?

Ето част от причините да не работят диетите.

Сигурна съм, че ти имаш и още.

 • Обикновено са масови и не отчитат биоиндивидуалността. А тя определя какво обича и какво мрази твоето тяло. Тя е ключът към създаване на персонализирания здравословен начин на живот, съобразен с твоите нужди, изисквания и специфики. Продължавай да четеш, за да разбереш как можеш да разчетеш собствената си биоиндивидуалност и да се сдобиеш с най-важното знание за твоето здраве.
 • Свързани са с лишения, калориен дефицит, изключване на определени хранителни групи и прочее. И като че ли по-често ни отказват от храненето, отколкото да ни научат да се храним пълноценно. Рядко работят за изграждане на дълготрайни навици и създаване на устойчив стереотип в ежедневието ти. В резултат, когато диетата приключи, се оказваме напълно неподготвени за ежедневното си хранене и се връщаме към старите си модели, които са ни довели до… това да ни се налага да минем на диета.
 • Повечето от диетите тръгват от идеята, че разглеждат здрав организъм на човек, който просто прекалява с хапването на вредни или висококалорични храни. Както обаче неведнъж сме акцентирали, затлъстяването, наднорменото тегло и лошата форма по-често са свързани с цялостен нарушен баланс в организма. Връзката между невъзможността за свалянето на килограми, нарушения микробиом, хроничното възпаление и лошите навици в ежедневието (не само в храненето) често е причинно-следствена. И изгражда един порочен за здравето кръг, който се самоподсилва. Казано накратко, ако страдаме от хронично възпаление и/или нарушен микробиом, стандартна диета, тръгваща от идеята за здрав организъм, не би ни помогнала.
 • Общото между всички диети за отслабване е, че поставят организма в условия на оцеляване, най-често с отрицателен калориен прием. Стресират го и да, постигат редуциране на теглото (макар да не е задължително и да не е винаги). Но на каква цена? Обикновено общо изтощаване на организма и задълбочаване на дисбалансите и/или хроничните ни проблеми.
Знаеш, че след диета даже се приема за нормално да ти се засили косопадът…

Нека те спра още тук и да ти кажа, че не е така! Не е нормално след правилна, подходящата за теб и твоите нужди диета да имаш косопад! Той е признак, че на тялото ти нещо не му е харесало!

Какво всъщност е биоиндивидуалност и защо е толкова важна?

Концепцията за биоиндивидуалността е основополагаща за функционалната медицина и е една от централните теми в „Спектърът на възпалението“ от д-р Уил Коул. Ето как ни го обеснява той.

В общи линии ние всички сме еднакви, с едни и същи външни крайници и вътрешни органи, с еднакви протичащи в организма ни основни процеси. Сърцата ни бият. Кръвта ни се движи по нашите вени и артерии. Мускулите ни се свиват и отпускат. Костите ни държат телата ни изправени. И все пак фините колебания в биохимичните процеси на всяко тяло са уникални за отделния човек.

Защото вие сте различни от всеки друг по трилион дребни начини. Имате своите уникални силни страни и предизвикателства. Съществуват ежедневни фактори (храни, дейности и мисли), които ви карат да се чувствате чудесно, и други, които ви карат да се чувствате зле. Вероятно имате и свой собствен набор от симптоми – може би сте склонни към мигрена, умора, болки в ставите, обриви или тревожност. Може би за вас е характерна тенденцията към храносмилателни проблеми, хормоните ви са дисбалансирани или ви е трудно да отслабнете. Всеки един от тези проблеми е свързан със здравето ви и вероятно се влияе от множество фактори, не само от вашите генетични особености и микробиом, но и от това какво ядете, как се движите, как живеете живота си и дори как мислите.

Всичко, което правите, или подобрява здравето ви, или го влошава – и в много случаи това означава, че всичко, което правите, или увеличава възпалението, или го намалява.

Но кое точно как ви действа, е уникално за вас. Това, което ви прави по-здрави или по-малко здрави, не е непременно същото като онова, което подобрява или влошава здравето на някой друг. Какъв красив пъзел представлява всеки един от нас!


Този пъзел с уникално оформени парчета се нарича биоиндивидуалност. Признаването на биоиндивидуалността е един от основните аспекти на функционалната медицина. Като практикуващ функционална медицина аз знам, че биоиндивидуалността е единственият най-мощен източник на информация за вас, вашето здраве и вашите проблеми с теглото.

Диетичната индустрия разчита на идеята, че някои диети ще са много ефективни за определени хора. Ето защо попадате на толкова много книги, статии и публикации в блогове за поредната „чудодейна диета“. Единственото нещо, което най-накрая е помогнало. Но това „единствено нещо“, изнамерено от някой, е проработило само защото се е оказало точното нещо за точно този човек. Случило се е да бъде подходящо за него с оглед неговата биондивидуалност. Ако други хора се опитат да възпроизведат тези резултати, те вероятно няма да имат успех.

Храната с лечебно действие за един човек може да бъде проблемна за друг човек. Причината се крие в биоиндивидуалността.

Ако не сте наясно с вашите непоносимости или чувствителности, може несъзнателно да консумирате храна, може би дори ежедневно, която влошава симптомите ви, увеличава възпалението във вашия организъм или ви пречи да отслабнете (или може би всичко накуп). Може да вярвате, че тази храна е полезна за вас, но много „здравословни“ храни предизвикат реакции у някои хора. Това е биоиндивидуалността в действие.“

Излизайки извън темата за диетите и разглеждайки здравето като цяло, не можем да не споменем, че биоиндивидуалността е и основната причина, поради която конвенционалният медицински подход помага на някои хора, но не помага на много други да разрешат симптомите си или да открият първопричините за своите проблеми със здравето и/или теглото. Това е така, защото лекарите, които практикуват конвенционална медицина, се обучават в система, ориентирана към групиране и категоризиране, а не към фокусиране върху индивида.

Кое е липсващото парче от пъзела?

Замисляли ли сте се защо някой, който изглежда да има нездравословен режим на хранене и яде вредна храна, може да се радва на отлично здраве поради положителните влияния от начина си на живот с ниски нива на стреса, подкрепяща социална група и много физически упражнения?

Друг може да се храни като рок звезда на здравословното хранене, като ежедневно консумира комбуча и салати от кейл, но да вехне от самота или смазващ стрес, който може да предизвика сериозни здравословни проблеми. Дори и да ограничим фокуса си само върху храната, здравословната за един човек храна може да е възпалителна за друг – кейлът, който ядете, може да доведе до проблеми с храносмилането при някой друг, а шоколадът, на който вашият приятел, изглежда, се наслаждава без негативни последствия, може при вас да провокира мигрена. Ето защо диетичната догма е нещо неадекватно на днешния ден и няма как да се ограничим само до момента с храненето.

Липсващото парче от пъзела е лечебен протокол,
съобразен със собствената ти биоиндивидуалност. Веднага пояснявам. Един лечебен протокол се концентрира основно върху храненето, като принципът е много прост: спират се възпалителните храни, които влошават конкретното състояние, и се набляга на храните, които го лекуват. Оттам тялото се връща в баланс и само възстановява нормалните си функции, т.е. симптомите, които ни причиняват дискомфорт, започват да отпадат. Но с тях тялото успява да редуцира излишното си тегло по естествен начин. Това обаче не е всичко, защото, за да е ефективен, един лечебен протокол излиза много извън храненето, като разглежда и навиците, които са ни помогнали да стигнем до конкретния дисбаланс. Ето само няколко примера:
 • Сън. Да, сънят е много важен. Всички го знаем. И все пак когато имаме крайни срокове, безпощадно „крадем“ време откъде? От малките часове на нощта. Съкращаваме времето за сън с идеята, че като мине „бурята“, ще наваксаме. Само че човешкият организъм не работи точно така и липсващият сън трудно се наваксва. Резултатът е, че започваме да страдаме – повишава се възпалението, появява се хронична умора, затруднява се отслабването, влошава се състоянието на кожата, нервната система е поставена на изпитание, в резултат сме по-раздразнителни от обикновено и още, и още…
 • Физически упражнения. За някои хора енергичните упражнения са полезни за сърдечносъдовата система, но и повишават настроението им и намаляват възпалението. При други обаче високоинтензивните упражнения тренировки умора и стрес. Особено при тези с изтощение на надбъбречните жлези. При тях такъв вид физическо натоварване може да доведе до възпаление в организма. Обикновено те се чувстват много по-добре, когато се наслаждават на бързи разходки сред природата, йога или леко разтягане.
 • Социализиране. Някой може да получава прилив на ендорфини от общуването с други хора и социалната активност всъщност да е противовъзпалителна за него. Друг обаче може да се чувства стресиран от твърде много „заедност“ по начин, който поражда възпаление в неговия организъм. Такъв човек ще се чувства най-добре, когато прекарва известно време сам.
 • Справяне със стреса. Някои хора имат висока поносимост към стрес и дори се наслаждават на забързаните и изпълнени с предизвикателства дни. Други са с нисък толеранс към стрес и трябва да бъдат по-внимателни и осъзнати. Да забавят темпото, да си отделят време да се изключват и да управляват по-стресиращите аспекти на живота си. Знаем, че стресът е възпалителен, затова е важно да сте наясно какво ви стресира.
 • Имунитет. Някои хора хващат всеки вирус, докато други почти никога не боледуват сериозно. Това може да се дължи на въздействието на възпалението върху имунната ви система. Колкото повече възпаление има във вашия организъм, толкова по-голяма е вероятността да се разболеете.
 • Фактори от околната среда. Някои хора реагират на всеки контакт със замърсяване, химикали, плесен и гъбички. Други, изглежда, са имунизирани срещу тяхното вредно въздействие. Отново при мнозина тези токсини от околната среда може да предизвикат възпалителна реакция. А за тези, в чийто организъм вече има повече възпаление, също може да са по-чувствителни към въпросните токсини.
 • Личностни особености. Чашата е наполовина пълна или наполовина празна? Артистични или логични наклонности? Всички сме различни по толкова много начини и това също е аспект на биоиндивидуалността, съответно има връзка с възпалението.

И преди да си се объркала и да си се отказала от тази „неравна“ и несправедлива битка, нека те попитам нещо.


Не е ли време да спреш да се доверяваш на общи препоръки и предположения?

Не е ли време да се разделиш с модела проба – грешка? Най-накрая да провериш как ти влияят всички тези неща лично на теб? Към кое проявяваш по-голяма чувствителност и кое не ти причинява дискомфорти – в ежедневието, в храненето, в способността на тялото ти балансира и да се възстановява. Защото, както знаеш, знанието е сила! И ти можеш да се сдобиеш с най-ценното знание.

Не искаш ли да разчетеш веднъж завинаги собствената си биоиндивидуалност?

И като краен резултат да се сдобиеш с най-ценното знание за твоето здраве, а именно кои са нещата, които го разрушават и кои са тези храни, навици и неща, които му помагат да се възстановява само? Как можеш да го постигнеш?

С персонализирана елиминационна диета

Да, пак стигаме до идеята за диета, но диета (всъщност лечебен протокол), която ще ти помогне да разчетеш собствената си биоиндивидуалност.

Ето как работи тя. Най-сигурният начин да се установят индивидуалните непоносимости и чувствителности към определени храни е елиминационната диета. Това е хранителен режим, при който първоначално от менюто напълно се изключват всички потенциално възпалителни храни. След определен период, през който на организма се дава възможност да се възстанови, изключените храни постепенно се въвеждат обратно в диетата. Като внимателно се следи реакцията на организма, за да се открие кои от тях не му понасят. След края на тази фаза човек разполага с персонален план за хранене, основан на включване на неговите собствени лечебни храни и изключване на проблемните такива.

Елиминационната диета, разработена от д-р Уил Коул в „Спектърът на възпалението“, ще ти помогне да откриеш кои храни и поведения предизвикват възпаление при теб и кои части на организма ти са потърпевши. Тъй като локализацията на възпалението в определена област от тялото е биоиндивидуална, повлияна от генетични особености, дейности, минали наранявания, избори за начина на живот и вероятно други фактори, които тепърва ще откриеш, знанието за твоята податливост на възпаление и местоположението ти в спектъра на възпалението ще ти помогне да разбереш кой е най-добрият начин да го подобриш.

Допълнителна помощ

Наясно сме, че концепцията за елиминационна диета може да звучи като нещо плашещо или дори непосилно за много хора. Също така сме наясно, че не можем да живеем на въздух и ледени кубчета. Ако решиш да изключиш много от най-възпалителните храни, за да стигнеш до своята персонална формула за здраве, няма да ти останат толкова много храни, които да консумираш. Но това е само на пръв поглед.

Точно затова, а и защото знаем, че дори най-рестриктивният елиминационен режим може да бъде и вкусен, и лечебен, и забавен, и не толкова труден за изпълнение, подготвихме още един инструмент, който да ти е от помощ.

Създадохме прекрасната книжка „Лечебни кулинарни рецепти“, в която ти споделяме нашия личен опит и доста практична информация, която ще те улесни в кухнята и ще ти помогне да преминеш много по-лесно през процеса. Също така ще те зареди с огромни дози идеи и мислене за готвенето извън шаблона. Ястията в нея са подходящи не само за елиминационните диети, но и за практически всички лечебни протоколи в нашите книги. Освен това са съобразени с българските вкусове и ще се харесат на цялото ти семейство.

И това далеч не е последната изненада, която имаме за теб!

Само сега можеш да получиш тази книга като подарък!

Как да си вземеш подаръка?

Поръчай книгата на д-р Уил Коул „Спектърът на възпалението“ и ще получиш нашия специален подарък, книжката „Лечебни кулинарни рецепти“. Направи го още сега, защото периодът на кампанията изтича на 23.06.2020 година и тя повече никога няма да бъде повторена. Затова не чакай крайния срок, а поръчай още днес.

След 23.06.2020 книгата „Лечебни кулинарни рецепти“ ще се продава самостоятелно на цена от 20 лева.

А сега ти желаем успех в търсенето на последното парче от пъзела и оставаме на разположение за допълнителни въпроси. Знаеш, че винаги можеш да ни пишеш, ако някъде по пътя срещнеш затруднения.

Усмихнат ден!

Борислава Люцканова

създател на издателство „Вдъхновения“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed