И още 9 начина за намаляване на стреса + план за действие

 

Винаги може и още! Запомни това правило. То е валидно и за случаите, когато мислим за нещо лошо, както и за случаите, в които мислим за нещо хубаво. И когато говорим за хубави неща и за трудни моменти, искам да знаеш, че винаги може и още. Затова днес споделяме още 9 начина за намаляване на стреса.

Знаеш, че миналата седмица споделихме цели 19 начина за намаляване на стреса. Можеш да си ги припомниш тук. И преди да преминеш в режим „Аз това го знам“, спри и помисли. Знаеш ли го или го правиш? Защото няма да се уморя да повтарям: това, че знаем нещо не ни носи никаква полза, ако не го прилагаме. Ползи можем да получим само от нещата, които правим. Тоест от нещата, които прилагаме в ежедневието. Затова, отдели време и прегледай отново двата списъка.

 

Ефективен план за действие би изглеждал по следния начин:

Избираш 2-3 от нещата, които най-силно те привличат. Това означава, че най-лесно ще можеш да започнеш да ги прилагаш. Ако се притесняваш от 2-3, избери само едно.

Прилагай го в продължение на поне двайсет дни. Всеки ден!

Запиши си резултата. Как това промени начина, по който се чувстваш например? Какво забеляза в ежедневието? Как реагираш при злободневни стресови ситуации, след като започна да го прилагаш. Колко често се усмихваш? Най-вече без повод!

След това добави поне още едно и приложи същия подход.

Не е задължително да ползваш всички. Но ако започнеш да прилагаш, наистина да прилагаш, поне 5-6 от тези действия, със сигурност реакцията ти към стрес ще се намали осезаемо!

Дори и стреса да остане същият в ежедневието ти, то твоята реакция ще е различна. Е, да започваме. Чети и отбележи поне едно. Ще се радвам да ни споделиш ефект, резултат или лични впечатления.

 

Ако имаш нужда от помощник, може да ползваш нашия Вдъхновяващ дневник за влизане във форма. И когато говорим за влизане във форма с него, се има предвид не само физическа, но и ментална и емоционална. Така че започни да попълваш новите навици в него и виж къде ще те отведе.

1. Не участвай в клюки.

Клюките ще потиснат вътрешната ти жажда за спокойствие. Лесно е да се увлечеш да се оплакваш от някой колега, клиент, шеф или познат. От времето, от правителството, от съдбата, от късмета… Но негативното бърборене и клюкарството може да подкопаят осъзнатостта.

Освен това, както знаеш спрямо вселенските закони – това, върху което насочваш вниманието си има силата да се увеличава. Помисли това ли искаш да увеличиш в живота си? Когато чуеш клюки, просто се отдалечи или се опитай да смениш темата и със сигурност не добавяй още към тях.

2. Не се вкарвай в стрес с постоянно похапване на вредни храни.

Нахрани мозъка си добре на обяд и не саботирай всичките си усилия за по-добро здраве и по-добре функциониращ мозък, като ядеш нездравословни неща по време на следобедното си кафе. Избягвай по-специално захарта, а също и глутена, който, наред с други вредни продукти, може да възпали мозъка ти. Например качествен, натурален шоколад, който подпомага фикциите на мозъка и изграждането на нови неврони връзки.

 

3. Не се лишавай от сън.

Може да станеш по-рано, без да се лишаваш от сън, ако си легнеш по-рано. Или както нашият специалист по съня Гергана Радович споделя:

Ранното ставане, започва с ранно лягане!

Но реално, вероятността да стоим до късно е голяма. Получаването на достатъчно сън гарантира, че ще презаредиш за следващия работен ден. Изследване, публикувано в JAMA, показва, че за повечето хора оптималният сън е около седем часа на нощ.

 

4. Пробвай тай-чи или йога.

След като спреш умственото и социалномедийното бърборене, запълни освободилото ти се време с упражнения за тишина. Тай-чи и йога са два чудесни начина за култивиране на вътрешна тишина, спокойствие и стабилност, както и мек начин да поддържаш тялото си здраво и гъвкаво.

 

5. Бъди позитивен.

Може да обърнеш негативните и стресиращи мисли само като четеш, гледаш или слушаш положителни неща. Например класическа музика или музика за медитация, позитивен подкаст, книга за самопомощ или забавен или вдъхновяващ филм са ефективни начини за успокояване на ума. Изследванията потвърждават, че можем да пренастроим мозъка си чрез практика. С други думи, колкото повече правим нещо, толкова повече всъщност променяме мозъка си, за да бъдем по в съответствие с това нещо. Превърни положителността в навик и мозъкът ти ще се адаптира.

6. Нахрани мозъка си.

Всичко, което ядеш, подхранва или стреса, или здравето ти. Доставяй редовно на мозъка си хранителните вещества, от които се нуждае за оптимално функциониране като яйца, месо от пасищно хранени животни и някои от другите любими храни за мозъка.

 

7. Практикувай осъзнаване на момента.

Осъзнаването е като мускул – ако не го използваме, то отслабва, но ако го използваме редовно, става силно. Инструменти като майндфулнес медитация ще ти помогнат да израснеш в осъзнаването, така че да разбереш, че ти не си твоите мисли, а само техен наблюдател. Това може да прекъсне повтарящото се бърборене в ума и да те пренесе във всеки настоящ момент.

8. Изправи се срещу страховете си.

Страховете могат да бъдат изтощителни за нашето здраве, да не говорим за нашето щастие и успех. От страх от провал през страх от отговорност до страх от успех (това е нещо!), хората имат общи страхове през цялото време. Но не можем да се изправим лице в лице със страх, който не признаваме. Затова е добре да практикуваш да се отваряш за страховете си малко по малко и да ги разнищваш, за да ги разбереш и да преминеш през тях към по-добър живот.

9. Обграждай се с  позитивни хора.

Хората, с които прекарваме по-голямата част от времето си или ни помагат да израстваме и да се развиваме, или ни тровят с негативни мисли. Това не означава, че трябва да се откажем от приятеля си от детството, който е затънал в негативно мислене, драматизъм и вечно недоволство. Вместо това е полезно да мислиш за отношенията си с другите по следния начин: имаш три групи приятели и познати: 1) твоят вътрешен кръг от положителни приятели, с които взаимно се подкрепяте, поддържате и издигате; 2) хора, които познаваш и на които можеш да окажеш положително влияние. Те може да нямат голямо влияние върху теб, но знаеш, че твоето влияние върху тях е по-силно и то си струва. 3) твоят външен кръг може да бъде запазен за онези, за които си наясно, че имат отрицателно влияние върху теб, но все пак по някаква причина избираш да общуваш с тях и да са част от живота ти. Стой по-далеч от тези „енергийни вампири“, които са постоянно негативни или насочват всеки разговор към себе си и изцеждат твоята позитивност. Обичай ги от здравословно разстояние! Очертавай ясно границите си и не ги оставяй да те ползват като кошче за душевни отпадъци.

А сега какво?

Тези прости инструменти, прилагани редовно в живота ти, могат да допринесат за значителна разлика в усилията ти да придобиеш усещане за спокойствие. Така ще преживяваш дните си с по-малко стрес и тревожност. Когато усетиш, че имаш сили да минеш на следващото ниво, помисли как да излекуваш хормоните си от годините на минал стрес на работното място. Функционалната медицина може да помогне за разкриване на подлежащи проблеми, като умора на надбъбречните жлези и скрити дисфункции на щитовидната жлеза.

 

Ако имаш нужда от още надграждане със знания, умения и действия, не пропускай да прочетеш нашата книга Хранене за победа над депресията и тревожността .

Тя е написана с много любов към храната. В нея освен теоретичната част на нещата, споделени случаи от практиката на д-р Дрю Рамзи, има и повече от 80 апетитни и вкусни кулинарни рецепти, които подхранват мозъка и спомагат за намаляване на тревожността и подобряване устойчивостта на стрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed