НАХУТ В СТИЛ ТИКА МАСАЛА
Тика масала е традиционна индийска подправка, позната по цял свят. Най-често се използва за рецепта с пиле и ориз. Как да си приготвим питателно ястие с висока хранителна плътност от нахут и тика масала – виж в новата ни рецепта. Идеална е за семеен неделен обяд. А част от нея можеш да отделиш и опаковаш за готов обяд в офиса. Ястието може да се затопли отново, непосредствено преди сервиране.
ПОРЦИИ: 4
ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 10 МИНУТИ
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 МИНУТИ
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици гхи, разделени
- 1 чаша нарязан лук
- 1½ чаши моркови, пресни или замразени
- 1 консерва (220 грама) доматен сос
- 2 чаени лъжички къри на прах
- 1 консерва (400 милилитра) пълномаслено кокосово мляко
- 1 консерва (425 грама) органичен нахут, изплакнат и отцеден
- 2 чаени лъжички настърган пресен джинджифил
- 2 чаени лъжички лют сос
- ¼ чаена лъжичка морска, хималайска или каменна сол, плюс още на вкус
- ½ чаша нарязан пресен кориандър (или магданоз), разделен
- 2 – 4 капки течна стевия или на вкус
- ⅔ чаша сварен бял ориз (или дългозърнест бял ориз)
- ½ чаша фъстъци, нарязани
- ¼ чаша конопено семе
Начин на приготвяне:
- Затопли 1 супена лъжица гхи в голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън. Когато гхито се разтопи, наклони тигана, за да покриеш леко дъното с мазнината. Сложи лука в тигана и като разбъркваш от време на време, готви 6 минути или докато започне леко да кафенее по краищата. Добави морковите, доматения сос, ½ чаша вода и кърито на прах. Остави да заври на средно силен огън, намали котлона до минимум и готви под капак, като разбъркваш от време на време. Готви около 25 минути или докато морковите станат много крехки.
- Добави кокосовото мляко, нахута, джинджифила, лютия сос и солта в сместа с морковите. Разбъркай и готви още 5 минути. Отстрани от котлона, разбъркай с останалата 1 супена лъжица гхи, всичкия (с изключение на 2 супени лъжици) кориандър или магданоз и стевията. Остави да престои 30 минути под капак, за да се смесят вкусовете.
- Непосредствено преди сервиране смеси в малка купа ориза, фъстъците, конопеното семе, останалите 2 супени лъжици кориандър (магданоз) и сол на вкус.
- Сложи равни количества от сместа с нахут във всяка от 4 плитки купички и отгоре добави от оризовата смес.
Хранителна информация (на порция):
- Калории: 579
- Въглехидрати: 38 г (Фибри: 10 г, Захари: 7 г)
- Мазнини: 45 г (Наситени мазнини: 24,5 г)
- Протеини: 17 г
- Холестерол: 11 мг
- Натрий: 719 мг
- Макронутриенти: 69% мазнини, 12% протеини, 19% въглехидрати
- Нетни въглехидрати: 28 г