НАХУТ В СТИЛ ТИКА МАСАЛА

Will-cole-tika-masala-1200 x 628

Тика масала е традиционна индийска подправка, позната по цял свят. Най-често се използва за рецепта с пиле и ориз. Как да си приготвим питателно ястие с висока хранителна плътност от нахут и тика масала – виж в новата ни рецепта. Идеална е за семеен неделен обяд. А част от нея можеш да отделиш и опаковаш за готов обяд в офиса. Ястието може да се затопли отново, непосредствено преди сервиране.

ПОРЦИИ: 4

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 10 МИНУТИ

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 40 МИНУТИ

Необходими продукти:
  • 2 супени лъжици гхи, разделени
  • 1 чаша нарязан лук
  • 1½ чаши моркови, пресни или замразени
  • 1 консерва (220 грама) доматен сос
  • 2 чаени лъжички къри на прах
  • 1 консерва (400 милилитра) пълномаслено кокосово мляко
  • 1 консерва (425 грама) органичен нахут, изплакнат и отцеден
  • 2 чаени лъжички настърган пресен джинджифил
  • 2 чаени лъжички лют сос
  • ¼ чаена лъжичка морска, хималайска или каменна сол, плюс още на вкус
  • ½ чаша нарязан пресен кориандър (или магданоз), разделен
  • 2 – 4 капки течна стевия или на вкус
  • ⅔ чаша сварен бял ориз (или дългозърнест бял ориз)
  • ½ чаша фъстъци, нарязани
  • ¼ чаша конопено семе

Will_cole_tika-masala

Начин на приготвяне:
  1. Затопли 1 супена лъжица гхи в голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън. Когато гхито се разтопи, наклони тигана, за да покриеш леко дъното с мазнината. Сложи лука в тигана и като разбъркваш от време на време, готви 6 минути или докато започне леко да кафенее по краищата. Добави морковите, доматения сос, ½ чаша вода и кърито на прах. Остави да заври на средно силен огън, намали котлона до минимум и готви под капак, като разбъркваш от време на време. Готви около 25 минути или докато морковите станат много крехки.
  2. Добави кокосовото мляко, нахута, джинджифила, лютия сос и солта в сместа с морковите. Разбъркай и готви още 5 минути. Отстрани от котлона, разбъркай с останалата 1 супена лъжица гхи, всичкия (с изключение на 2 супени лъжици) кориандър или магданоз и стевията. Остави да престои 30 минути под капак, за да се смесят вкусовете.
  3. Непосредствено преди сервиране смеси в малка купа ориза, фъстъците, конопеното семе, останалите 2 супени лъжици кориандър (магданоз) и сол на вкус.
  4. Сложи равни количества от сместа с нахут във всяка от 4 плитки купички и отгоре добави от оризовата смес.

 

Хранителна информация (на порция):
  • Калории: 579
  • Въглехидрати: 38 г (Фибри: 10 г, Захари: 7 г)
  • Мазнини: 45 г (Наситени мазнини: 24,5 г)
  • Протеини: 17 г
  • Холестерол: 11 мг
  • Натрий: 719 мг
  • Макронутриенти: 69% мазнини, 12% протеини, 19% въглехидрати
  • Нетни въглехидрати: 28 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню