Още 10 приложения на етеричното масло от мента

  • Естествено облекчаване на болка. Ментата е един от най-добрите натурални мускулни релаксанти и болкоуспокояващи средства. Опитайте да я приложите при болки в кръста, зъбобол или тензионно главоболие.
  • Прочистване на синусите. Дифузирането или вдишването на етерично масло от мента обикновено прочиства упоритите запушени синуси и успокоява възпаленото гърло незабавно. Използвано като експекторант (отхрачващо средство), то може да даде трайни полезни резултати, когато се борите с настинка, кашлица, бронхит, астма или синузит.
  • Облекчаване на ставни болки. Маслата от мента и лавандула се съчетават добре като охлаждащо, успокояващо противовъзпалително средство за болезнени стави.
Намаляване на непреодолимото желание за храни. Обуздайте неконтрулируемия апетит, като дифузирате мента преди храненията, което ще ви помогне да се заситите по-бързо. Като алтернатива, разтрийте етерично масло от мента по гръдния кош или синусите си между храненията, за да овладеете глада.

  • Естествено енергизиране. При пътуване или учене до късно, или при какъвто и да било спад в енергията ви вдишването на мента е освежаващ, нетоксичен начин да се заредите, за да се разбудите и да продължите, без да прибягвате до пълните с токсини енергийни напитки.
  • Освежаване на шампоана. Няколко капки масло от мента в шампоана и балсама ще погъделичкат скалпа ви и ще събудят сетивата ви. Като бонус антисептичните свойства на ментата може също да помогнат за превенцията или отстраняването както на въшки, така и на пърхот.
  • Успокояване на кашлица. Потискащият кашлицата ефект на ментата може да помогне при упорита кашлица. Опитайте да я използвате в дифузер за справяне с този неприятен симптом.
  • Облекчаване на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Спрей с мента, напръскан върху дрехите или добавен в дифузера, може да ви помогне да подобрите концентрацията и будността си, когато е необходимо да сте фокусирани.
  • Успокояване на сърбеж. Охлаждащата мента и успокояващата лавандула се комбинират отново, за да облекчат ухапвания от насекоми или слънчеви изгаряния.
  • Отблъскване на кърлежи. Попречете на кърлежите да се прикрепят към вас с малко етерично масло от мента. Задължително ги отстранявайте, като ги хващате за главата, за да намалите вероятността да се разболеете от лаймска болест.

И още по темата кърлежи:

Какво да правиш, ако откриеш кърлеж + рецепта

Бързи съвети за безопасност

Винаги следвайте препоръките на професионалистите, съветите на лекарите и здравия разум, когато използвате етерично масло от мента. Макар да е изключително многостранно и с относително меко действие, то все пак е лечебно вещество. Към него трябва да се подхожда с внимание. Както и с всички масла, винаги разреждайте с базово масло! Вслушвайте се в тялото си и в мъдростта на хората, използвали ароматерапия преди нас. Най-добре е етеричните масла да се прилагат в малки дози.

Също така не го консумирайте неразредено. Медицинският център към университета в Мериленд предупреждава, че етеричното масло от мента може да отпусне сфинктера на хранопровода и да представлява риск за хората с рефлукс. За да избегнете този проблем сравнително лесно, просто приемайте по 1 – 2 капки етерично масло от мента в желатинова капсула.

 

И още за етеричното масло от мента – виж тук

Етерично масло от мента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed