РИТУАЛНИ УДОВОЛСТВИЯ

ритуални-удоволствия

 

Разгръщаме завесата още малко, за да ти позволим да се докоснеш още малко до магията и мащаба на новата ни книга „Богините никога не остаряват“. Това, което избрах да споделим днес е за ритуалите на удоволствия, които е добре да включим в такава степен в ежедневието, че да ги превърнем в ритуални удоволствия.

Оставям самата Кристиан Нортроп да разкаже повече по темата

 

„Не е нужно да се отричате напълно от шоколада, мазните храни или алкохола, за да бъдете богиня на удоволствието. Всъщност проучванията сред столетници в добро здраве показват, че тези хора се наслаждават на неща като алкохол, пури и шоколад под формата на ритуали на удоволствие. Разковничето е в ритуала. Ако забавите темпото и съзнателно се отдадете на ритуала, дори и да го правите всеки ден, тялото ви ще преживее тази храна, напитка или пура по различен начин, отколкото ако сте ги консумирали, докато сте бързали или сте били заети с нещо друго, както и ако сте ги използвали като средство да разсеете гнева или тъгата си.

 

При ритуал консумирате съзнателно

 

Помислете за японската чайна церемония – не бързате да приключите преживяването. Наслаждавате му се напълно и без да бързате.

Ако искате да ядете шоколадова торта, не купувайте полуфабрикат или евтин заместител! Купете или направете възможно най-качественото лакомство, седнете на удобно и красиво място и бавно се наслаждавайте на момента. Отново, направете го като ритуал.  Спомнете си сцената в „Когато Хари срещна Сали“… когато Мег Райън симулира оргазъм по време на обяд? Направете нещо такова! И нямам предвид симулиран оргазъм. Позволете си да почувствате желание да изстенете или да въздъхнете от наслада при мисълта колко прекрасно е да се поглезите. В противен случай сладкото лакомство просто не си струва и е по-добре да се насладите на някои удоволствия, от които наистина няма да се чувствате виновни.

 

Умерени консуматор или Въздържател?

 

Това, което имам предвид, е много различно от пиенето, пушенето или яденето, което се е превърнало в зависимост. Установих, че хората могат да се разделят на две групи: умерени консуматори и въздържатели. Умерените консуматори могат да се насладят на малка купа сладолед и да спрат. Въздържателите смятат, че една купичка сладолед неизбежно води до довършване на цялата кутия, а една бисквитка никога не е достатъчна.

 

Въздържателите обикновено се справят най-добре, когато се ограничават от всякаква захар в продължение на пет или шест дни в седмицата, оставяйки ден или два, за да хапват каквото искат. Вие умерени консуматори ли сте или въздържатели? Ако „не можете да изядете само едно“, както се казва в онази телевизионна реклама, е особено важно да използвате всичките си останали възможности за търсене на удоволствие.

Имаме толкова много възможности! 

През някоя гореща лятна нощ седнете с приятели в задния си двор и пъхнете краката си в детски басейн, пълен с хладка вода. Закачете си люлка на верандата и седнете в нея като леко се люлеете напред-назад, докато гледате цветовете на залеза. Разхождайте се боси по тревата или по плажа. Излезте на разходка в гората. Нека земята ви подмлади. Отворете сетивата си за приемане на праната и енергията на природата, която е навсякъде около вас.

spa-rituals

Открийте удоволствието в тялото си, не само като сексуалност, но и като чувственост. Насладете се на вкусове, миризми, гледки, звуци и осезаеми усещания като по-грубото усещане на масажа или като лекото докосване на мека тъкан или перо върху кожата ви.  Когато се чувствате добре в дрехите си, това се вижда по отношението и настроението ви.  Ако не можете да изпитате удоволствие, търсете удобство. Зарежете тесните дрехи и носете нещо, което пада свободно. Сложете си парфюм, дори и да не излизате никъде, ако ви харесва ароматът. Напръскайте и стаята. Има компании, които взимат много пари за „дизайн на аромати“, които придават на магазините привлекателна атмосфера. Използвайте аромат, за да направите средата в колата или дома си по-приятна. И пускайте музика или записи на естествени, успокояващи звуци, когато работите или вършите домакинска работа. И тези дейности могат да се превърнат в ритуали за удоволствие.

 

Упражнение

 

Първо, трябва да си поставите за цел да промените навиците на ума си и след това трябва да преминете към действие. Трябва да генерирате нови чувства, свързани с по-възвишените емоции на щастие и радост. Трябва да видите и усетите как се държите по нови, повдигащи духа начини и да подсилите новото си поведения чрез утвърждения и размисли, като например водене на дневник.

Изследванията показват, че възприемането на навика да изпитваме благодарност води до по-голям оптимизъм. Можете да направите съзнателен избор да създадете навици, които поддържат оптимизма и удоволствието и подобряват настроението ви чрез здравословни храни, терапия, упражнения, хумор, Ал-Анон или други подобни програми, или дори простото осъзнаване и изразяване на благодарност.

Използвайте думи с положителен заряд, когато описвате живота си

Ако смятате, че попадате в „тежък“ график или сте „безумно заети“, това ще ви натежи, ще ви стресира психически и ще ви попречи да забавите темпото, да се отпуснете и да почувствате лекотата на удоволствието. Използвайте думите, за да подсилите радостта от това, че сте заети.  Кажете: „Тази седмица имам много богат график!“

 

Всъщност превърнете удоволствието в свещенодействие.

Това ще бъде подарък за самите вас и за света.

 

Допълнителни ресурси:

БИОХИМИЯ НА УДОВОЛСТВИЕТО

 

 

Защо да попълваме дневник?

 

Заземяване

Горско къпане

 

Препоръчани книги:

Богините никога не остаряват

 

Вдъхновяващ дневник

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed