Най-вкусният хумус 

Тези от вас, които помнят сладкарницата на „Вдъхновения“, със сигурност помнят и моя феноменален хумус. Беше топ, топ продукт. И да, готов хумус вече се продава в много варианти и разновидности. Рецепти за хумус – не съм проверявала, но съм убедена, че има доста, при това не само в интернет. Но тази семпла рецепта е наистина божествена.
Ако си от хората, които не помнят сладкарницата, пробвай тази рецепта! Няма да съжаляваш. Това е наистина перфектната рецепта. И като казвам перфектна, трябва да знаеш, че въобще не преувеличавам. Изпитана е пред много голяма аудитория и сервирана в най-различни комбинации. Отзивите винаги са били отлични. Дори  хората, които не се хранят здравословно, а „предпочитат да им е вкусно“ я обожават.

Обаче, както обичам да казвам – въобще не ми вярвай! Пробвай я и ще се убедиш в действителност.

Тайната!

Нахутът се накисва предварително във вода за 12 до 24 часа. Ако го накисваш за 24 часа, трябва поне веднъж да му смениш водата, за да не вкисне. Особено, ако твоята кухня е по-топла.  Вари се до пълно сваряване, като се отпенва поне 2 пъти. До пълна готовност означава, че когато вземеш едно зърно нахут и го разтриеш между пръстите си, то трябва да се смачка без никакви съпротивление и до край. Колкото по-мек е нахутът, толкова по-кремообразен и гладък ще стане твоя хумус.

В оригиналната рецепта се махат люспите преди да се пасира

Не правя това по няколко причини. Първо – супер трудоемка процедура. А когато един перфекционист се захване с нещо подобно, то това означава, че трябва да се махнат всички люспи! Леле… това си е цял ден работа! Защото няма как да стане прецизно без да провериш всички зрънца нахут – едно по едно. Това начинание, според мен е близо до идеята за китайските мъчения.
Втората причина, поради която не махам люспите е, че това са допълнително фибри, които не ми се струва за редно да изхвърлям! При условие, че подпомагат пречистването на храносмилателния тракт. И имат още ред ползи. Моята логика е защо да ги изхвърляме и после да си ги набавяме с допълнителна добавка? Редно е според мен (а и не само според мен) да хапваме храната във възможно най-натуралния й вид.

Основните причини, поради които се махат люспите са две

Първо, за да стане хумусът по-кремообразен. Опитът ми показва, че ако нахутът е сварен добре и следваш моята технология на подготовка, това притеснение, автоматично отпада.

Второ – възможно е при някои хора тази люспа да дразни стомаха или червата. Отново от личен опит споделям две неща. Ако люспата на боба или нахута дразни стомаха, предизвиква тежест, подуване и/или запек, то или те не са били накиснати предварително и сварени до готовност или има проблем с храносмилането, по който е редно да се поработи. Виж серията ни статии за микробиома и защо е важно да се грижим за него. А ако си от хората, които знаят, че имаш нужда от подобрение в тази област, то не губи време, а направо започни програмата д-р Рафаил Келман, описана в книгата му „Микробиом диета“, за пълно възстановяване на микробиома.

Е, да запретнем ръкави.

Необходими продукти:

  • 500 грама сварен нахут (накиснат преди варенето за поне 12, по-добре за 24 часа!)
  • 70 милилитра лимонов сок
  • ½ до 1 чаена лъжички сол
  • 1 чаена лъжичка кимион, млян
  • 2 – 3 скилидки български чесън
  • 60 до 80 милилитра зехтин
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • 120 милилитра вода

Начин на приготвяне:

Нахутът се смила в кухненския робот с S образния нож. Когато стане на малки парченца се добавят и останалите съставки, без зехтина и се пасира още 10-ина минути. При необходимост – спираме работата на робота, отваряме и разбъркваме добре. При меленето със S-образен нож обикновено се получават два пласта с различна консистенция. Този, който е отдолу и по-близо до ножа става по-гладък, а отгоре се отделят по-едрите парченца. Затова е нужно да спираме и да разбъркваме двата пласта, за да сме сигурни, че наистина всичко ще се смели добре.

На финала, когато всички люспички от нахута са се смелили добре, добави и зехтина. Важно – на тънка струйка и докато робота работи. Продължаваме с меленето, докато достигнем желаната мека, пухкава и кремообразна консистенция. При необходимост спираме и разбъркваме.

За да го направиш в кухненски робот със S-образен нож ще ти е необходим по-мощен уред. Но така става много фин и с перфектна кремообразна консистенция.

Ако не разполагаш с мощен кухненски робот, използвай пасатор, като следваш стъпките. Важно е да добавиш зехтина на финала, за да се емулгира по-добре и да получиш наистина кремообразна мека и пухкава консистенция.

Съхранение:

Така подготвен хумусът може да се съхранява в продължение на 5 дни в хладилник – в плътно затворени стъклени съдове. Ако го пасираш още топъл и той остане топъл до края, то тогава го прехвърли в сухи, стъклени буркани с винт. Затвори плътно и го обърни с капачките надолу. След като изстинат – прибери в хладилник. Така ще удължиш трайността му с още няколко дни. Но е малко вероятно да се налага да го съхраняваш повече от 2 дни, защото е толкова вкусен!

 

Да добавим различни вкусове

По традиция хумусът се сервира поръсен с пушен червен пипер и полят със зехтин. Вариации по темата са да добавиш сусам, пресен магданоз и/или маслини. Комбинира се перфектно с всякакви зеленчуци, но най-много „обича“ домати. Разбира се, когато са вкусни, сочни и в сезон! Овкусени само със сол (аз ползвам келтска, най-вкусна ми е), зехтин и магданоз. През зимата любимата ми комбинация е с печено червено цвекло, рукола и маслини.

Можеш да направи вариации. Като моите любими комбинации са:

  • С пушен червен пипер – добави 1 супена лъжица към подправките в основната рецепта
  • С печени червени чушки – добави 3-4 печени червени чушки към основната рецепта в момента, в който добавяш подправките.
  • Със сушени червени чушки – феноменална комбинация на много наситени, концентрирани и интензивни вкусове. Пробвай този вариант задължително. За целта вземи 4 сушени червени чушки, накисни ги във вода за една нощ. Когато са съвсем омекнали – започни да подготвяш хумуса. Вече знаеш – добавяш към основната рецепта. Използвай водата от накиснатите чушки за подготовката на хумуса, за да получиш още по-добър вкус.
  • Със сушени домати – следвай инструкциите за вариацията със сушени чушки. Като добавиш 8 до 10 сушени доматчета. Или използваш същото количество сушени домати, консервирани в зехтин. Сервирай със сушени домати, консервирани в зехтин, маслини и риган.
  • С печен патладжан – добави 200 грама печен патладжан към основната рецепта. Внимание – тази комбинация обича повече чесън и повече магданоз при сервирането.

И за финал

Хумусът е перфектен за подготовка на парти хапки. Така че винаги можеш да приготвяш по-голямо количество, ден – два преди да имаш гости. В деня, в който очакваш гостите само сглобяваш парти хапките. Ето няколко идеи, но съм сигурна, че ще измислиш и перфектни твои вариации.

Bon appetite!

Хумус с печени гъби върху кето хлебче

Диетични парти хапки

Бързо парти меню

И нещо от архивите

Детско парти меню от 2014-та година (снимани с телефон). Леле, как лети времето. Чери доматчета, пълнени с хумус, варени яйца със сос тартар и сандвичи калинки и пеперуди. С малко въображение (и повече ръчна работа) можем да заобиколим пържените картофи и пица!

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed