Фази на менструалния цикъл

fazi-na-menstrualnia-cikal

Молим господата да ни извинят, но тази седмица си говорим за менструалният цикъл. Не пропускай статиите! Може да ти се сторят малко сложни в началото, но ще ти дадат много нови знания за теб самата. Ще ти отговорят и защо имаме едни такива и онакива дни в месеца.
Повече за менструацията ни разказва д-р Джолийн Брайтън в новата ни статия. Прочети задължително!

Знаете ли, че менструалният цикъл включва няколко фази и че през него се случват далеч повече неща от това просто да имате менструация? Истина е. По време на цикъла ви вашите хормони действат в симфонична хармония, което обяснява защо в отделните периоди от месеца се чувстваме по различен начин.

Според медицината менструалният цикъл има три фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална.

Може би сте чували, че менструацията е отделна фаза, но това не е съвсем вярно, когато говорим за физиологията на хормоните и функцията на яйчниците.
Няма нищо лошо в това да говорите за вашия цикъл като за четири отделни фази. В тази статия ще разгледаме естествен менструален цикъл (т.е. нормален цикъл, който не се манипулира чрез хормонални средства за контрол на раждаемостта) и ще ви предоставя допълнителна информация за това как протича менструалният цикъл. Ще ви запозная и с малко медицински термини по темата, така че да можете да провеждате по-информирана дискусия при разговори с вашия лекар.
В глава 2 на моята книга „Отвъд хормоните“ предоставям обстойна информация, за да ви помогна да разберете вашия менструален цикъл и свързаните с него проблеми (какво означават те и как можете да балансирате хормоните си, за да сведете до минимум предменструалния синдром, тежкото кървене и други проблеми по време на менструация). Ако искате да се задълбочите по тази тема, ви препоръчвам да прочетете книгата.

Кои са трите фази на менструалния цикъл?

Трите фази на менструалния цикъл са (в тази последователност):

  1. Фоликуларна фаза
  2. Овулаторна фаза
  3. Лутеална фаза

Нека разгледаме въпроса в детайли и да дадем някои определения.

diagrama-fazi-na-menstrualniya-tsikal

Подробни фази на менструалния цикъл
Менструация. По време на менструацията тялото ви отделя и изхвърля лигавицата на ендометриума и нивата на естрогена и прогестерона са най-ниски. Това е най-забележимата фаза в менструалния цикъл, защото кървите.
Пролиферативна фаза. Когато цикълът ви приключи и лигавицата на матката започне да се възстановява.
Фоликуларна фаза. От първия ден от менструацията до овулацията. Естрогенът и фоликулостимулиращият хормон се повишават в подготовката за овулация.
Овулаторна фаза. Отделяне на яйцеклетка. Лутеинизиращият хормон и естрогенът се повишават, което предизвиква отделянето на яйцеклетката.
Лутеална фаза. Лутеалната фаза започва след овулацията и продължава до следващата ви менструация. По време на лутеалната фаза нивата на прогестерона ви са по-високи.
Секреторна фаза. През секреторната фаза матката произвежда химически вещества, за да се подготви за закрепването на оплодена яйцеклетка.

Хормони на менструалния цикъл

Основните хормони на менструалния цикъл включват:

  • Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
  • Лутеинизиращ хормон (LH)
  • Естроген
  • Тестостерон
  • Прогестерон

ВАЖНО! Когато се назначават изследвания, за да се провери за евентуални хормонални нарушения и/или дисбаланси, невинаги се проверяват всички хормони! Важно е да изследвате всички хормони през съответните фази (различни за всеки хормон, спрямо дните от месечния цикъл) в рамките на един месечен цикъл, за да имате всички изходни данни.

Нивото на всеки хормон се повишава и понижава по различно време в цикъла. Ето малко подробности за отделните хормони.

fazi-na-menstrualniya-tsical

Фоликулостимулиращ хормон (ФСХ)

Фоликулостимулиращият хормон се произвежда от хипофизата и стимулира яйчниците, за да се подготвят за овулация.

Лутеинизиращ хормон (ЛХ)

Произвежда се от хипофизата и предизвиква отделяне на яйцеклетка при овулация.

Естроген

Естрогенът е преобладаващият хормон във фоликуларната фаза, който насърчава овулацията и развитието на ендометриума.

Тестостерон

Може да мислите за тестостерона като за мъжки хормон, но жените също се нуждаят от малко количество от него. И когато в организма им няма достатъчно, липсата му се усеща. Тестостеронът е андроген, който поддържа имунното здраве и либидото и е необходим за здравословен менструален цикъл.

Прогестерон

Прогестеронът е преобладаващият хормон през лутеалната фаза, който подготвя лигавицата на ендометриума за овулация.

Маточни фази на менструалния цикъл

Матката има три фази: фоликуларна, овулаторна и секреторна фаза. В рамките на фоликуларната фаза (преди овулацията) има менструална и пролиферативна фаза. След овулацията има секреторна фаза, която е част от лутеалната фаза.

menstrual-cycle

Фоликуларна фаза на менструалния цикъл

Фоликуларната фаза продължава от менструацията до овулацията. Ще попитате: „Ама как така, защо менструацията ми не е отделна фаза?“
Вашата менструация е периодът, в който матката ви отделя лигавицата, която е изградила от последния ви цикъл. Но дори докато матката ви кърви, мозъкът и яйчниците ви действат по различен план.
Акцентът в менструалния цикъл е овулацията. Или с други думи, тялото ви работи върху подготовката ви за бременност.
Дори докато имате менструация, FSH се повишава, фоликулите се развиват и яйчниците ви се подготвят за овулация.

Матката по време на фоликуларната фаза

Вашата менструация е началото на фоликуларната фаза.

Първият ден от менструалния цикъл е първият ден, в който виждате кръв – първият ден от менструацията. Фоликуларната фаза продължава приблизително от първия ден на менструацията до настъпването на овулация. Противно на общоприетото схващане, не всички овулираме на 14-ия ден.
Менструалният ви цикъл се предизвиква от понижаване на нивата на хормоните в резултат на това, че яйцеклетката не е оплодена. Това води до отделянето на лигавицата на ендометриума (маточната лигавица).

Яйчниците по време на фоликуларната фаза

Основната цел на фоликуларната фаза е подготовката на яйцеклетката за овулация. Докато имате менструация, хипофизата ви (жлеза в мозъка) отделя фоликулостимулиращ хормон (FSH). FSH казва на яйчниците ви, че е време да приготвят фоликул и че естрогенът също трябва да се повиши, за да се подготви тялото за бебе.
По време на фоликуларната фаза естрогенът е основното действащо лице. Устните ви може да изглеждат малко по-плътни, а по-малко фините линии и бръчки – да са видими поради повишените нива на естроген. Този хормон има също кардиопротективни функции и е свързан с модулирането на имунната система.
Естрогенът се повишава и за да се подготви ендометриумът (вижте пролиферативната фаза по-долу).
Тестостеронът започва да се повишава през втората половина на фоликуларната фаза преди овулацията.
Когато либидото ви се повиши, това обикновено е добър индикатор, че овулацията наближава. Като същество, функциониращо на цикличен принцип, вие нямате високо либидо по цял ден всеки ден. Нормално е жените да са в настроение за секс една седмица преди овулация и по-малко в настроение през следващата – вашето либидо действа по собствен план.

Матката по време на пролиферативната фаза

Пролиферативната фаза започва, когато менструацията ви спре. През тази фаза естрогенът (секретиран от яйчниците) стимулира растежа на лигавицата на матката. Да, същата тази лигавица, с чието изхвърляне току-що приключихте, се възстановява.
Лигавицата на матката продължава да нараства през лутеалната фаза (секреторната фаза). Това е необходимо, за да се подготви за закрепването на оплодена яйцеклетка. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, отново настъпва менструация.

Овулаторна фаза на менструалния цикъл

През цялата фоликуларна фаза яйчниците ви работят за подготовка на яйцеклетка за овулация. Когато навлизате в овулаторната фаза, доминиращият фоликул вече е готов. Нивата на естрогена се повишават, карайки хипофизата да секретира лутеинизиращ хормон (LH). Повишаването на LH води до отделяне на зряла яйцеклетка. Официално сте в овулаторната фаза за 24 часа.
Овулацията обикновено настъпва 13 – 15 дни преди следващата менструация.
Важно е да се отбележи, че ако сте във фертилна възраст, независимо дали искате да имате бебе, или не, трябва да овулирате. Това е така, защото когато овулирате, структура, наречена жълто тяло, или corpus luteum, остава в яйчниците ви и е от решаващо значение за лутеалната фаза.

Лутеална фаза на менструалния цикъл

След овулацията навлизате в лутеалната фаза на цикъла си. Тази фаза продължава от овулацията до началото на следващия менструален цикъл. През тази фаза жълтото тяло (временна ендокринна структура, останала след овулацията) започва да отделя прогестерон и естроген.
Прогестеронът достига своя пик около 5 – 7 дни след овулацията, което е най-подходящото време от вашия цикъл за изследването му. Когато нивата на прогестерон са оптимизирани, би трябвало да нямате проблеми със съня, да усещате спокойствие и да изпитвате минимални симптоми на предменструален синдром. Ако все пак усещате такива, това може да е признак, че прогестеронът ви е нисък.
Много краткият цикъл може също да е показател за нисък прогестерон. Така че, ако например нямате овулация и менструацията ви идва на по-малко от всеки 21 дни, това е симптом, че нямате достатъчно прогестерон. Повече по темата за ниския прогестерон може да научите в моята книга „Отвъд хормоните“.

Матката в секреторната фаза

От овулацията до следващия ви цикъл матката отделя химикали за подпомагане на закрепването, ако настъпи оплождане, или на отделянето на лигавицата на ендометриума, в случай че не забременеете.
Повишаването на прогестерона спира растежа на лигавицата на ендометриума, което предотвратява ендометриалната хиперплазия, т.е прекомерно разрастване на лигавицата на матката. През тази фаза от ендометриума се отделят простагландини (хормоноподобни химикали). Именно тяхната секрецията от матката дава името на тази фаза.
Ако настъпи бременност, тези простагландини биват потиснати, за да се запази лигавицата на матката непокътната и да се предотвратят спазми. В случай че яйцеклетката не е оплодена, простагландините (по-специално PGE2 и PGF2α) стимулират контрахирането на матката и жълтото тяло спира да отделя естроген и прогестерон. Комбинацията от промените в тези хормони, заедно с повишаването на простагландините, причинява разрушаване на маточната лигавица, което води до менструация.

Колко дълъг е менструалният цикъл?

Обичайно ние мислим за менструалния цикъл като за 28-дневно събитие. От първия ден, когато видите кръв, до следващата менструация има средно 28 дни. Но не всяка жена е с 28-дневен цикъл. Жените със синдром на поликистозните яйчници например имат по-дълъг цикъл. Жените в перименопауза може да имат по-къси цикли.
Има ли нещо нередно в по-късите или по-дългите цикли? Ключовият показател по принцип е редовността на вашия цикъл, но ако той е с дължина под 21 дни или над 35 дни, тогава може да става дума за проблем. Но може и да не се дължи на проблем. Обсъдете ситуацията с вашия лекар.

Проследяване на вашия цикъл

Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) определи менструалния цикъл като петия жизнен показател. Това означава, че моделите на менструацията и менструалния ви цикъл са източник на невероятни данни, които лекарите могат да използват, за да направят оценка на вашето здраве.
Информацията за това кога започва менструацията ви, каква е продължителността ѝ и колко дни минават между менструациите ви може да помогне на вас и вашия лекар да разберете дали има някакви проблеми, които трябва да бъдат разгледани и разрешени.

Някои други въпроси, които трябва да си зададете, са:
  • Как се чувствам по време на менструация?
  • Как се чувствам преди овулация?
  • Как се чувствам по време на овулация?
  • Как се чувствам след овулация?
  • Как се чувствам през седмицата преди менструацията? (Ходя ли често по голяма нужда? Избиват ли ми пъпки? Наблюдават ли се повече промени в настроението ми? Нарушен ли е сънят ми?)

Ако сте осъзнати за тези симптоми, можете да разберете какво се случва с тялото ви. Има много начини да проследявате цикъла си. Можете да записвате в журнал или календар, да изтеглите някое приложение (като AskTia) и да използвате фемтех устройство като Natural Cycles. Въпросът е кое е най-подходящо и удобно за вас.
Ако тази статия ти е била полезна, сподели я с приятелка, която би искала да научи повече и най-вече да се научи да разбира своя цикъл и различните дни от месеца. Сигурни сме, че ще ѝ бъде много полезна.
А повече за менструацията, балансирането на хормоните и овладяването на ПМС по естествен път можеш да прочетеш в новата книга на д-р Джолийн Брайтън „Отвъд хормоните“.

Източник: https://drbrighten.com/phases-of-the-menstrual-cycle/

1 коментар. Leave new

  • Гергана Димитрова
    юли 15, 2022 11:42 am

    Здравейте, страхотна статия! Какво може да означава често ходене до тоалетна през първите ден-два на цикъла? Благодаря!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed