Това дългоочаквано лято дойде доста късно. И като че ли за да ни се реваншира, е изключително горещо. Решихме, че климатичната обстановка е удачна, за да акцентираме на нещо много важно. А именно, че дори и с напитките можем да подхранваме здравословното си състояние. Както знаеш, във „Вдъхновения“ обичаме да казваме, че когато не искаме да направим нещо, търсим причина, а когато искаме, намираме начин. Затова днес ще споделим още една рецепта от новата книга на д-р Сара Балантайн „Автоимунен палео протокол. Готварска книга“. Рецептата днес е „Спа вода в шест варианта“.
Да, в цели шест варианта! Вече споделихме с теб, че в готварската книга на д-р Сара Балантайн, освен че има над 200 рецепти, някои от тях са и с множество вариации. За да илюстрираме нещата в нагледни примери, вече публикувахме две рецепти. Едната е за кокосово мляко, сметана и бита кокосова сметана от кокос, а другата – за мини тортички с рожков. В тях също можеш да се увериш в богатството на всяка една рецепта. А днес, както казахме, имаме цели шест.
Споделяме точно тази рецепта и поради още една причина. Все още има хора, които не са изградили най-здравословния навик – да пият вода. Идеите тук може да са им от много голяма помощ и полза. Ако имаш такъв познат, непременно сподели тази статия. Вярваме, че заедно бихме могли да го вдъхновим да изгради един основополагащ здравословен навик.
Ето и рецептата.
Понякога е приятно да се придаде малко лукс на водата. Лекият допълнителен вкус може да направи чудеса. Четири от тези шест варианта са класическа овкусена (алкална) вода, т.е. приготвят се просто чрез добавяне на ароматни пресни плодове и подправки към студена вода, която преди консумация трябва да престои в хладилника за една нощ. Формално погледнато, другите два варианта са студени билкови чайове, но са също толкова приятни на вкус!
Време за подготовка: 5–10 минути плюс до 24 часа за накисване
Порции: 8–10
Време за готвене: няма
Необходими продукти:
- 8–10 чаши вода
1) Портокал-мента:
- 2 портокала, нарязани
- 2 чаши прясна мента
2) Класическа с лайм и краставица:
- 3 лайма, нарязани
- 1 краставица, нарязана
3) Ябълка-канела:
- 3 ябълки, нарязани
- 1 пръчка канела
4) Лимон-грейпфрут:
- 3 лимона, нарязани
- 1 грейпфрут, нарязан
5) Джинджифил-лимон:
- парче джинджифил колкото 2 палеца, нарязано
- 1 лимон, нарязан
6) Мента-лимон:
- 4 чаши прясна мента
- 2 лимона, нарязани
Начин на приготвяне:
I. Портокал-мента, Класическа с лайм и краставица, Ябълка-канела, Лимон-грейпфрут:
1. Сложи овкусяващите съставки и 8–10 чаши студена вода в кана. Остави в хладилника между една нощ и 24 часа.
II. Джинджифил-лимон, Мента-лимон:
1. Сложи овкусяващите съставки в чайник. Залей ги с 4 чаши вряла вода, така че чайникът да се напълни.
2. Остави течността да изстине напълно. Прелей билковия чай през цедка в кана. Долей 4–6 чаши студена вода, в зависимост от това колко концентриран ти харесва да бъде вкусът.
Съвети:
Ако използваш био цитрусови плодове, ябълки, краставица и джинджифил, няма нужда да ги белиш; вкусът е дори по-хубав, ако оставиш кората.
Варианти:
Вариантите са безбройни. Прояви творчество!
А за още разхладителни напитки с множество здравословни ползи виж още рецепти в блога:
- 8 енергийни и детоксикиращи храни и напитки
- Натурални фетбърнъри
- 7 рецепти за натурални фетбърнъри
- Джинджифилова бира (Внимание! Ако си на строг АИП, имай предвид, че в нея има захар. Да, тя е ферментирала и е почти „изядена“ от пробиотиците и ензимите, но все пак я има.)
- Свежа лимонада с куркума
А също и в книгата: „Пробиотични напитки с превъзходен вкус“. 😉