Ростбиф с тиква и лук
в уред за бавно готвене
Ростбифът е истинско кулинарно бижу, което заслужава своето специално място на всяка маса. Този сочен и ароматен специалитет от говеждо месо е идеален за празнични поводи и семейни събирания. Подготвянето му изисква малко усилия, но резултатът е винаги впечатляващ. В тази рецепта ще ти споделя една изпитана рецепта за перфектен ростбиф, която не само ще задоволи вкусовите ти рецептори, но и ще впечатли гостите ти. От избора на правилното месо до точните стъпки за печене и сервирането му с подходящи гарнитури – всичко това ще откриеш по-долу. Нека да се впуснем в това вкусно приключение? Да започнем!
Ростбифът е вид телешко месо, което се намира в задната четвъртина на телето. Това е един от най-вкусните видове телешко месо, заедно с контра филето. Разбира се, изисква майсторлък в приготвянето. А ние имаме точната рецепта. Ростбифът е най-външната лумбална мускулна тъкан, която е отделена от лумбалните и гръдните прешлени и от опашната кост при последния лумбален прешлен.
В английската кухня ростбифът се приема за традиционно ястие. Представлява печено цяло парче говеждо с добавени различни гарнитури. Традиционно основно ястие, което често се сервират на неделния обяд или вечеря. Ние даваме алтернативно и много бърза рецепта, подходяща за заети хора.
Продукти за 4 порции Ростбиф с жълъдова тиква и чушки:
- 1 голяма тиква, нарязана на кубчета с големина 2 – 3 сантиметра
- 1½ килограма ростбиф
- ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
- морска или розова хималайска сол на вкус
- черен пипер на вкус (ако ти понася)
- 1 голяма глава лук, почистена и нарязана
- 1 чаша костен бульон
- 1 чаша вода
Начин на приготвяне:
- Сложи тиквата в уред за бавно готвене, като я разпределиш равномерно по дъното на уреда, след което добави ростбифа. Подправи със сол и черен пипер. Постави лука отстрани на месото. Добави бульона и водата и готви на висока степен под капак в продължение на 6 часа или докато ростбифът се запече до желаната степен.
- Нарежи ростбифа и го сервирай топъл с гарнитура от зеленчуци и сос от уреда за бавно готвене.
Както знаеш, обичаме да даваме допълнителна доза идеи и мотивация. Затова споделяме и за кои хранителни режими и протоколи е подходяща всяка рецепта. Защото няма да се уморим да повтаряме двете важни неща:
- Здравословното хранене е и вкусно хранене!
- Когато си на специфичен режим на хранене, фокусът трябва да е върху това какво можеш, а не какво не можеш да ядеш! Така ще ти е по-лесно и ще си по-креативна!
Тази рецепта е подходяща за режимите по книгите:
Протоколът Хашимото
Микробиом диета – фаза 1 и 2
Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Хормонален баланс
Спектърът на възпалението – Core4