Мини тортички с рожков
Тази седмица празнуваме храната! А какво е празник без торта? Днес празнуваме с мини тортички с рожков.
Готварската книга на д-р Сара Балантайн излезе и голяма част от нашите читатели вече я разлистват. Някои дори ни писаха, че са успели да изпробват част от рецептите.
Какво имаме предвид обаче, като казваме, че с излизането на тази книга празнуваме храната?
Вече говорихме доста за хранителната плътност, , за бедното на полезни вещества хранене, а също и за това колко важна е правилната нагласа . Задължително прочети статиите – вярваме, че ще са ти много полезни. Но за да онагледим всичко, което сме написали в тях и да го илюстрираме по най-разбираем начин, избрахме да споделим още една рецепта от книгата, за да се увериш колко лесно и вкусно се случват нещата, когато имаш правилните инструменти.
Храната трябва да бъде наслада, а не мъчение.”
Стийв Хамилтън
Същото се отнася и за самото готвене.”
Сара Балантайн
Трябва ти декадентско лакомство, за да залъжеш желанието за шоколад, или семпъл десерт, който да сервираш на гостите? Тази рецепта със сигурност отговаря на изискванията. Комбинацията от рожков на прах, ванилия, кокос и канела изненадващо много наподобява шоколада. Ганашът стои красиво, ако се остави да стегне в силиконова форма в хладилника и се обърне върху чиния. Можеш и да опростиш нещата и да налееш сместа в рамекини или дори в голяма купа за сервиране и просто да сервираш отделни порции с лъжица, след като се стегне.
Време за подготовка: 5 минути + 3–4 часа време за охлаждане
Време за готвене: 5 минути
Порции: 2–4
Необходими продукти:
- ⅔ чаша домашно кокосово мляко или пълномаслено кокосово мляко от консерва
- ¾ чаша студенопресовано кокосово масло
- 2 супени лъжици ванилов екстракт или 1½ чаени лъжички ванилия на прах
- ¾ чаша рожков на прах малко смляна канела
Внимание! FODMAP
Ако кокосовото мляко не ти понася, не приготвяй тази рецепта.
Какво е хранене с ниско съдържание на FODMAP и какво трябва да знаем за него?
Специално оборудване:
- Блендер или кухненски робот
- Рамекини, силиконови формички или друг съд за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сложи кокосовото мляко, кокосовото масло и ванилията в малка касерола, включи котлона на средно ниска температура и изчакай сместа да започне да къкри. Ако използваш екстракт от ванилия, остави да къкри 5–10 минути, като разбъркваш често, така че по-голямата част от алкохола (във ваниловия екстракт) да изври. Ако използваш ванилия на прах, няма нужда да къкри, само загрей, за да се разтопи кокосовото масло.
- Прелей сместа с кокосовото мляко в блендер или кухненски робот. Добави рожкова и канелата и блендирай за 30 секунди до 1 минута, за да се смесят добре.
- Налей в рамекини, силиконови формички или голяма купа за сервиране. Сложи в хладилника, докато сместа се стегне – за 3–4 часа.
- Консумирай самостоятелно или с горски плодове.
Съвети:
По време на къкренето на кокосовото мляко извира само около половината алкохолно съдържание на ванилията. Ако си сигурна, че имаш силна чувствителност към алкохол, използвай ванилия на прах или направо я пропусни.
Варианти:
- Торта от ганаш с вкус на ментов „шоколад“. Вместо канела сложи няколко капки етерично масло от мента.
- Торта от ганаш с вкус на ромови топчета. Загрей 4 супени лъжици тъмен ром и остави да къкри, докато останат 2 супени лъжици. Използвай вместо ванилия.
- „Шоколадов“ мус. Увеличи количеството кокосово мляко до 1 чаша. Налей в рамекини или в голяма купа за сервиране и сложи в хладилника, за да се стегне (силиконовите форми не са подходящи за мус).
Хранителна информация | |
---|---|
Порция | 81 г |
От рецептата излизат | 325 г |
Калории | 308 |
Мазнини | 26 г |
Мононенаситени мазнини | 1,38 г |
Омега-3 | < 0,01 г |
Омега-6 | 0,41 г |
Наситени мазнини | 22,6 г |
Въглехидрати | 15,7 г |
Фибри | 2,55 г |
Скорбяла | 2,53 г |
Фруктоза | < 0,01 г |
Глюкоза | < 0,01 г |
Захароза | < 0,01 г |
Белтъчини | 2,02 г |
Аланин | 0,04 г |
Аргинин | 0,13 г |
Аспарагинова киселина | 0,07 г |
Цистин | 0,02 г |
Глутаминова киселина | 0,17 г |
Глицин | 0,04 г |
Хистидин | 0,02 г |
Изолевцин | 0,03 г |
Левцин | 0,06 г |
Лизин | 0,03 г |
Метионин | 0,01 г |
Фенилаланин | 0,04 г |
Пролин | 0,03 г |
Серин | 0,04 г |
Треонин | 0,03 г |
Триптофан | < 0,01 г |
Тирозин | 0,02 г |
Валин | 0,05 г |
Витамини | |
Витамин В1 | < 0,01 мг |
Витамин В12 | 0 мкг |
Витамин В2 | < 0,01 мг |
Витамин В3 | 0,27 мг |
Витамин В5 | 0,06 мг |
Витамин В6 | 0,01 мг |
Холин | 3,27 мг |
Фолат | 5,29 мкг |
Витамин А | 0,01 мкг |
Витамин С | 0,38 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин Е | 0,02 мг |
Витамин К | 0,11 мкг |
Минерали | |
Калций | 8,31 мг |
Мед | 0,09 мг |
Желязо | 1,27 мг |
Магнезий | 18,7 мг |
Манган | 0,32 мг |
Фосфор | 36,7 мг |
Калий | 92,9 мг |
Селен | < 0,01 мкг |
Натрий | 11,8 мг |
Цинк | 0,22 мг |
Минимално съдържание, установено чрез използване на базата данни на Министерството на земеделието на САЩ. |
Добър апетит от нас! А за още вкусни и вдъхновяващи рецепти с висока хранителна плътност виж в книгата на д-р Сара Балантайн „Автоимунен палео протокол. Готварска книга“.