Пикантна фритата пица със спанак и маслини

 

Тази седмица споделяме една бърза и лесна рецепта, точно като за петък вечер. Подходяща е както за края на работната седмица, така и за всяка друга момент, в който искаме да хапнем вкусна домашна храна и да прекараме няколко часа с любимите си хора в спокойна обстановка, но нямаме особено много енергия да готвим няколко часа. Рецептата е за пикантна фритата пица със спанак и маслини, но ти можеш да пропуснеш пикантните съставки. Особено ако не ти понасят. Или да добавиш малко сушени домати. Това ще е една рецепта, която ще публикуваме отново следващата седмица.

 

И казвам отново, защото за мое огромно съжаление сме загубили част от архива на рецептите, публикувани тук. Ако ни следиш отдавна, знаеш, че не малка част от рецептите са мои. Останалата част от тях са на наши автори. Тях по-лесно ще възстановим, но тези, на които съм правила снимки преди години… ще трябва да се възстановяват с нови. По големият проблем е със самите рецепти, защото част от тях не подлежат на възстановяване. В кухнята съм експериментатор и ако не запиша рецептата на момента след около два – три дни вече не успявам да я възпроизведа. Същото е и с изпитаните ми рецепти. Много често когато започна да ги приготвям ми хрумва друга версия. Започвам да експериментирам или с подправките или с технологията или с нещо друго.

Тази рецепта е за вегетарианско ястие от книгата на д-р Уил Коул Кетотарианство

Затова от известно време си записвам любимите рецепти. Но не на файл, защото въпреки големия напредък в технологиите, файловете не са най-сигурният носител. Дори и когато си архивираш редовно файловете, качваш ги на облак и т.н. Записвам в тефтер дори и рецепти от любим сайт, за които знам, че са супер сполучливи. Да, дори и да знаеш на кой сайт са и дори и в случаите, в които лесно се стига до рецептата. Защо? Защото сайтът може да спре да съществува! Или както е при нас част от архива да изчезне. От къде знам? Случвало ми се е с няколко пъти с такива любими рецепти.

Точно заради това и създадох тези практични тефтерчета за рецепти. Лично аз ползвам няколко такива! Ако забелязваш са на пирамидка и стоят изправени на кухненския плот. Защо това е важно? Защото често ми се случва точно когато е най-напечено в кухнята обикновения тефтер или книга да ми се затворят. И съответно трябва да спра готвенето, да си измия ръцете, да намеря рецептата, да я прочета и едва тогава да продължа. А до тогава ястието може да е загоряло! Създадох тези практични тефтери, защото ми е важно да ми удобно и да ми е сигурно. А също и да ми е лесно. Тефтерчетата можеш да разгледаш тук. И освен че са супер практични са и чудесни за подарък! А сега => към рецептата:

 

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 15 минути

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 13 минути

ПОРЦИИ: 2

Необходими продукти:

  • 5 големи яйца
  • 2 супени лъжици неподсладено бадемово мляко
  • ¼ чаена лъжичка морска сол
  • ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 чаени лъжички смлян чесън
  • ⅛ чаена лъжичка червен пипер на люспи
  • 220 – 230 грама листа пресен бейби спанак, добре измити и отцедени
  • 115 грама меко прясно веганско сирене, нарязано или натрошено
  • 8 маслини „Каламата“ или други маслини без костилки, разполовени
  • 6 листа пресен босилек, нарязани на ситно
  • по желание – 4 – 5 броя сушени домати

Начин на приготвяне:

  1. Загрей предварително фурната на 190 °
  2. В средно голяма купа разбий яйцата, млякото, половината от солта и черния пипер.
  3. Загрей зехтина в средно голям тиган с незалепващо покритие, подходящ за фурна, на средно силен огън. Когато се загрее, добави чесъна и люспите червен пипер. Готви 2 минути (не оставяй да покафенее). Добави спанака, останалите сол и черен пипер. Готви, като разбъркваш често, докато спанакът слегне, около 2 минути.
  4. Веднага след това изсипи яйцата (предварително разбити) в тигана и намали огъня до умерен. Отгоре поръси равномерно сиренето, маслините и сушените домати, ако ще добавяш. Готви, докато краищата на яйцата се стегнат, около 3 минути.
  5. Внимателно прехвърли тигана във фурната и печи, докато яйцата се сготвят добре, 5 – 8 минути. Поръси с босилек и сервирай.

Протеини: 25 г

Нетни въглехидрати: 8 г

Мазнини: 37 г

За още вкусни рецепти => виж в блога!

 

За още от д-р Уил Коул виж тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed