Добруджанки

Внимание! Тази седмица споделяме една много вкусна и по-калорична рецепта за Добружанки, но без глутен! Поводът е новата ни книга „60 здравословни БЕЗГЛУТЕНОВИ РЕЦЕПТИ“ от нов автор на „Вдъхновения“ Габриела Цулин.

Защо започваме с „Внимание“? Защото това, че рецептата е здравословна и без глутен не означава, че е и диетична. Много пъти сме акцентирали на това, че трябва да внимавате в „етикетрането“ и да не правите „изравняване по аналогия“. Здравословно не означава непременно диетично. Но също така здравословни не означава непременно и не е вкусно. Днешната рецепта е чудесен пример за това. Днешните добруджанки са супер здравословни, много вкусни и много ароматни. А това че е без глутен е истинско кулинарно съвършенство.

Внимавай да не прекалиш с тях! Или, ако прекалиш, прекарай повече време в разходка, в парка или в залата.

Да ти е сладко!

Тази рецепта е продължение на темата от миналата седмица – Минах на диета без глутен и без млечни и качих 2 килограма. Защо?, която, те съветвам да прочетеш, за да знаеш какви грешки можеш да допуснеш и как да ги избегнеш.

Тази и още 59 вкусни, ароматни и вълшебни рецепти без глутен ще откриеш в новата книга на Вдъхновения – „60 здравословни БЕЗГЛУТЕНОВИ РЕЦЕПТИ“ от Габриела Цулин.

Необходими продукти:

  • 10 грама бакпулвер
  • 200 грама пълномаслено кисело мляко
  • 60 грама краве масло, разтопено
  • 1 яйце
  • 300 грама безглутеново брашно
  • 200 грама краве сирене, натрошено

Начин на приготвяне

Сложи бакпулвера в киселото мляко и раз­бъркай добре. Изсипи сместа в дълбока купа. Добави и разтопеното краве масло, яйцето и безглутеновото брашно. Разбър­кай добре до хомогенизиране на сместа. Накрая прибави натрошеното краве си­рене. Разбъркай отново. От полученото тесто оформи десет равни по големина топчета. Излизат по 65 – 68 грама всяко.

Подреди ги в тава, предварител­но покрта с хартия за печене. Печи около 20 – 25 минути в предварително загрята на 180 °C фурна. Проверявай за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.

След като се изпекат, извади тавата от фурната и консумирай, докато са още топли. Съхранявай в херметически затварящ се буркан, за да не изсъхват, до три дни след изпичане.

Можете да замесиш тестото и да го съх­раняваш в хладилник няколко дни, като си изваждаш по малко и изпичаш по няколко добруджанки в еър фрайър. Печи ги 12 – 14 минути на 180 °C.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed