Минах на диета без глутен и без млечни

и качих 2 килограма. Защо?

Това е действителен случай и въпрос, зададен ми от клиентка. Дамата е с хашимото и е решила най-накрая да спази препоръката за избягване на глутен и млечни при това състояние. Идеята ѝе била да направи нещо по-здравословно за себе си и междувременно да свали някое друго килце. За съжаление, нещата не са се случили точно по план. И тя, разбра се, съвсем естествено се чувства леко разочарована и фрустрирана от ситуацията.

Ето какви въпроси ѝ зададох, за да разбера как все пак е изпълнявала безглутеновото хранене.

Въпрос 1:С какво замести хляба?

С един готов безглутенов микс. Но си правих хляб у дома.

 

Въпрос 2: Какъв беше миксът? Имаше ли ориз и царевица в него?

Ами, така като питаш, май да. Ставаше доста мекичък и пухкав.

 

Въпрос 3: Колко често хапваше от този хляб?

Ами сутрин на закуска и на вечеря.

 

Въпрос 4: А млечните спря ли ги? С какво ги замести?

Да. С Violife.

 

Въпрос 5: И колко често хапваше?

И от тях поне по 2 пъти на ден. И съпруга ми и той реши да мине на диета с мен. Той има да сваля повече килограми и се радвах, че се реши да започне с мен. Но и той качи килограми, вместо да свали.

Ето какво се е случило действително. Тук има няколко проблема в изпълнението на режима, които ще разгледам поетапно.

Избела Уенц го каза преди години! И то брилянтно формулирано. Реално това, което се случва повечето пъти, е да се мине на диета без глутен, а на „боклукчава безглутенова диета“.

Повечето безглутенови миксове или готови безглутенови сладости, дори безглутеновата паста се правят от силно рафинирани ориз и царевица. Защо? Защото са най-евтини! Най-лекички и мекички. И освен, че са евтини и с тях се работи по-лесно, те и най-добре имитират изделията от бяло брашно. А масово потребителят това иска! Иска да махне белия хляб и да го замени с по-здравословен бял хляб. На практика няма как да стане точно така!

Какъв е проблемът с царевицата? Освен че е ГМО?

Друг емблематичен наш автор – Хейли Помрой го казва много точно и ясно:

Царевица се дава и на конете точно преди представяне, когато са изгубили прекалено много тегло. В основата си, посредством чудото на генното инженерство, царевичното зърно се е превърнало в голям запас на захар, който увеличава производството на бяла мастна тъкан.
Имам много клиенти актьори и понякога някой от тях ме моли да му помогна да напълнее за някоя роля. Царевицата е един от най-добрите ми помощници, ако искате да изглеждате като бременна или да имате отпуснат корем, заоблени бузи и закръглени ръце, яжте царевица. Ако искате бърз метаболизъм, се откажете от нея.

Къде се корени проблемът с безглутеновите храни?

И други проблеми на готовите безглутенови храни са гумите, прекалено високата захар и като цяло синтетиката, която се съдържа в тях. Повечето готови безглутенови храни всъщност са пълна синтетика, която не ви съветвам да ядете.

Често се случва, когато ходя на гости и домакините знаят, че се храня без глутен, да се постараят да купят някое безглутеново кексче, хлебче или нещо подобно. Оценявам наистина това старание. Много е мило! Но почти никога всъщност (мисля, че никога) не ям от тези неща.

Защо? Разбира се, че не искам да обидя домакините, които са си направили труда да купят нещо специално за мен. С този жест аз ги чувам да ми казват: „Разбирам и приемам избора ти и искам да те зарадвам, като направя нещо специално за теб.“ И това наистина ме докосва! Но сценарият не завършва така, както се очаква. В такъв мил момент аз трябва да им обясня как този жест, който е супер трогателен, и това усилие, което са положили, няма да бъдат възнаградени по правилния начин. Защото нещо от сорта, което им казвам, е: „Аз не ям това! И те съветвам и ти да не го ядеш, защото…“  и започвам да чета етикета.

Разбира се, казвам го с подходящ тон. Старая се да не е грубо. И наистина да го обясня, така че да не нараня човека, който е положил екстра усилия, за да ми достави удоволствие и да се съобрази със спецификата на моя режим на хранене. Но това не означава да продължавам да толерирам заблудата, която търговците масово използват, за да продават здравословна джънк храна.

Защото производителите знаят, че ако напишат на нещо, че е ок за диабетици, че е кето, че е без глутен, че е нискокалорично, то много често потребителят автоматично слага знак за равенство на здравословно!

Това се нарича „изравняване по аналогия“. Но ако нещо е кето, то не е задължително и здравословно. Ако е за диабетици и/или е нискомаслено, то почти сигурно е, че това е изкуствена храна. Ако е без глутен – гледаме и четем етикетите с повишено внимание!

Какво трябва да знаем?

Сега да не направим следващото изравняване по аналогия. Има много смисъл в храненето без глутен! В избягването на млечните продукти също – особено в определени моменти и състояния. И такова хранене безспорно носи множество ползи за здравето. Но винаги трябва да четем, гледаме, проверяваме с повишено внимание! И да мислим какво правим и защо го правим.

Същото е и с най-масовите вегански сирена Violife. Просто им погледни състава! Това са силно рафинирани нишестета с малко кокосово масло. Да, вкусни са! Не всички, но някои са доста сполучливи – спор няма. Но не са здравословни! Може да хапваш само когато въпросът е: „Дали да прецакам безмлечната си „диета“, или да опитам този заместител?“. В никакъв случай не препоръчвам това да стане част от ежедневното ти меню! Защото е всичко друго, но не и здравословно! Виж, сиренето от кашу Delishu е друга работа. При това е местно производство. Наистина подкрепяме българското, като го избираме. И това не е реклама! А самата истина. Накратко, това е сиренето, което може да хапвате спокойно. Всички други заместители не си струват цената. Говоря и за цената за здравето!

И както обичам да казвам, здравето е лична отговорност! Нека не го прехвърляме в ръцете на някой друг, пък бил той лекар, производител на биохрана или нещо друго. Отговорността остава лично наша. Информирането, за да поемем тази отговорност, също е лично наша отговорност.

Решенията, които мога да предложа на този етап, са три:

  1. Погледни миксовете за безглутенов хляб на Yummy Natural. Знаеш, че са правени по мои рецепти. А аз не правя компромис с качеството, нито със съставките. Можеш да ги разгледаш тук.
  2. Имаме чудесна книга по темата. И тя се казва „60 здравословни безглутенови рецепти“. Неин автор е блогърът Габриела Цулин. Има много, много интересни и апетитни неща в книгата. Заслужава си всяка рецепта!
  3. Ако ще ядеш алтернативно млечни сирене – или си го направи у дома, или си купи Delishu. Другите експерименти не си струват усилието, времето, парите и здравето ти!
А сега да се върнем на проблемите във връзка с нашия казус. Следващият основен такъв е с психологическата нагласа. Какво се има предвид?

Когато спрем нещо – сладко, глутен, захар, кафе, алкохол… без значение какво, фактът, че сме решили да го спрем, ни кара да го искаме повече. Това е съвсем логична и естествена психологическа реакция. Така да се каже, липсата поражда още по-голямо желание.

 

Какво можем да направим, имайки предвид този факт?

Да се подготвим! Много пъти съм казвала правилото на 5-те П-та и няма да се уморя да го повтарям:

ВАЖНО! Предварителната подготовка предотвратява провала на представлението!

Точно затова в 6-седмичната програма за бърз метаболизъм имаме една седмица, в която се подготвяме. С меню, теоретично, практически и емоционално. Но за тази подготовка ще разказвам друг път. Важното в случая е да си отговорим на няколко въпроса, преди да започнем.

  1. С какво ще заместя това, което няма да мога да ям? А то здравословно ли е?
  2. Колко често ще го хапвам?
  3. Какво ново ще въведа?
  4. Кои са ми спасителните репери?

Ще поясня после, но това е нещо, което рядко се прави, а е много важно! Всъщност мисля, че почти никой не го прави. А то е много важна точка, която аз не пропускам в моята работа с клиенти – както индивидуално, така и в програма.

Когато имаме план и програма, съобразена с нашия индивидуален вкус и възможности, нещата изглеждат доста по-добре! Някак по-стабилни. Ние сме по-уверени, че ще се справим. А ако работим и със специалист, който ни подкрепя и напътства, тогава нещата стават още по-лесни. Но при добра организация можете да се справите и сами. Важно е да си отговорите на горните въпроси.

И за финал да поясня:

под спасителни репери имам предвид нещо, което да ни е застраховка за спешни случаи. Например хората, които спират сладкото, ги съветвам да имат едно бурканче с домашен течен шоколад в хладилника, който не се разваля. За да могат, ако им падне рязко кръвната захар, усетят натрапчиво желание за сладост или им се прияде нещо, което не им е по режима, да отидат до хладилника и да си хапнат веднага 1 – 2 лъжички.

Като говорим за сладко, кокосовите барове също са добър вариант за застраховка! Имат дълъг срок на годност. Но внимание! Да не изравняваме по аналогия. Тези барове са здравословни, без глутен и без захар! Но, ако си на диета за отслабване, трябва да внимаваш, защото са висококалорични. Винаги се замисляй какво правиш и какви са ти целите. Не изравнявай по аналогия!

Така да се каже, реперите и планът ни за действие са нашата застраховка за успех. Те ни дават стабилност и увереност, че ще се справим. Така че, преди да започнем нещо, било то сами или с помощта на специалист, който ще ни води, винаги е добре да съставим план за действие. Да успокоим ума, че имаме „застраховка“ за спешни и за кризисни ситуации, и после да започнем да действаме!

Как да го направим?

Звучи лесно и да, наистина е лесно, когато имаме точния план.

Знаеш, предполагам, че работя индивидуално с клиенти, които желаят да постигнат определени свързани със здравето цели. Затова, ако искаш да съставим твой личен, персонализиран план за действие, не отлагай. Пиши ми!

Или се включи в новото издание на нашата 6-седмична програма за бърз метаболизъм. Изключително приятна, забавна, вкусна и трансформираща е тази програма! Ако искаш практични насоки как да спреш глутена и млечните, то там ще получиш много ценни знания по темата.

Пиши ми, ако имаш въпроси. И не забравяй да съставяш твоя личен, персонализиран план за действие всеки път, когато искаш да осъществиш някаква промяна в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed