Джинджифил
Какви са ползите от него и как да го приемаме?
В статиите и в книгите ни често споменаваме джинджифил. Никога досега обаче не сме се спирали подробно на него, въпреки че го има почти във всичките ни противовъзпалителни рецепти, в рецептите за натурални фатбърнъри, дори и в рецептите ни за красота. В книгата си „Микробиом диета“ д-р Рафаел Келман го обявява и за една от най-мощните суперподправки. Поради всичко това, но и защото искаме да споделим с теб защо избрахме за подарък към новата ни книга точно този дегустационен пакет джинджифилов чай, решихме, че е крайно време да си поговорим малко повече за джинджифила.
Какво представлява растението джинджифил?
Джинджифилът е част от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae) заедно с кардамона и куркумата. Oбикновено се произвежда в Индия, Ямайка, Фиджи, Индонезия и Австралия. Коренът от джинджифил може да се консумира пресен, на прах, изсушен като подправка, под формата на масло или като сок.
Джинджифилът е билка, известна от хилядолетия с лечебните си качества – името му на санскрит означава „универсално лекарство“. Джинджифилът съдържа редица активни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, полезни за здравето, като например джинджерол, бета-каротин, капсаицин, кафеена киселина, куркумин и салицилат, както и множество биоактивни вещества – 1% до 3% етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен) и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лизин, треонин, фенилаланин , метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий, цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.
Джиинджеролът е основното биоактивно съединение с високо съдържание в корена от джинджифил. То е отговорно за голяма част от лечебните свойства на билката. Естественото му противовъзпалително действие може да спомогне за намаляване на риска от инфекции – в действителност екстракт от джинджифил може да инхибира растежа на различни видове бактерии.
В кои случаи използваме джинджифил за подобряване на здравето?
Начинът, по който живеем в съвременния свят – забързано ежедневие, стрес, хапване на крак, липса на физическа активност, – често води до наличие именно на проблемите, с които се бори тази вълшебна билка, наречена джинджифил:
- лошо храносмилане,
- отслабен имунитет и вътрешни възпалителни процеси,
- наднормено тегло,
- възпаление,
- настинки и грип,
- прилошаване и повръщане…
Днес най-честата употреба на джинджифила е при храносмилателни проблеми. Статистиката сочи, че 80% от хората страдат периодично от стомашно-чревен дискомфорт. Цели 40% от тях не си дават сметка, че това не е нормално. Те не правят нищо за подобряване на положението, въпреки че това се отразява на общото им състояние и качество на живот.
Фенолните съединения в джинджифила помагат за облекчаване на стомашно-чревното дразнене и стимулират храносмилателната система да произвежда повече ензими и да секретира повече жлъчка за по-добро храносмилане. Джинджифилът се ползва и като силно противовъзпалително средство при проблеми с червата. Той е признат като най-доброто естествено решение срещу гадене, повръщане, морска болест, сутрешно прилошаване по време на бременност, гадене при химиотерапия и като цяло след оперативна намеса.
Противовъзпалителните свойства на джинджифила са признати и при ревматоиден артрит и болки в ставите, при настинки, за здравето на сърдечносъдовата система и за понижаване на холестерола.
Под каква форма можем да приемаме джинджифил?
Според състоянието вариантите за използването на джинджифила са няколко:
- настърган пресен джинджифил за дъвчене;
- добавяне на пресен или сушен джинджифил в бульони, супи, ястия и смутита;
- и най-лесният начин, подходящ за всички – чай от джинджифил.
При редовен прием на чай от джинджифил се стимулира перисталтиката. Това води до преодоляване на често срещани състояния като запек, газове, подуване на стомаха и червата и други.
Чаят от джинджифил е изключително подходящ и през зимния сезон за справяне с настинки и висока температура, защото билката помага на тялото да повиши вътрешната си температура и да се пребори с вирусите. Вдигането на вътрешната температура води и до по-бързото горене на мазнини в организма. А то, в комбинация с подобряване на храносмилането, помага за топене на излишните мазнини в тялото.
Чаят от джинджифил се препоръчва за подобряване и регулиране на храносмилането и за правилното усвояване на храната. Действа благоприятно при стомашни неразположения, подпомага естествените процеси на детоксикация в тялото и зарежда с жизнена енергия.
Вижте защо джинджифилът е една от най-мощните лечебни билки
ДЖИНДЖИФИЛЪТ Е БИЛКА, ИЗВЕСТНА ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ С ДОКАЗАНИТЕ СИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА:
- Коренът от джинджифил е богат на витамин C и витамини от група В, съдържа ценни минерали, етерични масла и незаменими аминокиселини, които го правят мощно средство за подсилване на имунната система.
- Джинджифилът съдържа важни ензими, подпомагащи доброто храносмилане, и доказано помага за преодоляване на киселинен рефлукс, подуване и газове в стомаха.
- Лютите съставки на джинджифила (гингероли и шогаоли) стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата при нередовен стомах.
- Джинджифилът стимулира кръвообращението, повишава телесната температура и чисти токсините от организма и като резултат повишава имунната защита и зарежда осезаемо тялото с повече енергия.
- Антихистаминовите свойства на джинджифила помагат и при лечение на алергии – честа причина за респираторни заболявания като астма и бронхит.
- Съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията
- Джинджифилът е мощно средство за подобряване на концентрацията и паметта – билката съдържа вещества, които стимулират мозъчното кръвообращение дори и в най-малките кръвоносни съдове.